Sega na proverka na brojceto mi posuva obrazuvana prepiska i ima datum sto znaci toa a aplicirav preku ambasada ?
другар. дали можам во архив некој да најдам доказ? мислам дека имаме нешто, ќе го прашам тато кога ќе одам дома. ако немаме тешко мене мора да добијам пасош, сакам да си заминам од македонија пра-дедо ми се борел за бугарија и се чуствувам како бугарин
Zdravo, sakam da prasam koja e postapkata za vadenje bugarski pasos? Dedo mi bil bugarski vojnik, megjutoa toj e pocinat..dali ke moze nekoj detalno da mi objasni koi dokumenti treba, kade treba da se dostavat, dali moze postapkata da ide preku bugarskata ambasada sto e vo nasava zemja ?
treba da go vnesis brojtceto so ti izleguva gore kaj sto pisuva so zeleni bukvi ama toa brojce ke ti izlezi otkako ke gi popolnis prvite 2 polinja
Моментално е овој статус На ред е втората фаза. Да однесе лекарско, неосудуваност, нов извод... Лично треба пак да отиде каде што ги поднесе документите или? Како оди нареднава фаза?
Треба лично да се достават документите што ги спомна и при давањето на истите служеникот на шалтер дава документ во кој стои датум за интервју. Посредникот не ве известува околу ова, или сами ја водите процедурата?
Сама. Отиде, праша што и треба ама фалело нешто и после една недела снаа ми во нејзино име ги поддаде и го добила ливчето со податоци за проверка на нет. Сега видов на нет дека е ваков статусот па затоа да прашам дали без термин да ги носи овие документи или и за нивното носење треба истотака термин. Да не оди за џабе.
Дани јас мислам дека термин има само за интервјуто и тоа си има и ден и час, ептен прецизно, а за ова не би можела да ти кажам со сигурност, бидејќи ете, не ни знаев дека друг може да ги даде документите во твое име. Сепак, според мене штом се сменил статусот може да оди да ги даде документите за побрзо да и закажат за интервју, ама прво прашајте дали може друг да ги однесе штом веќе имате лице таму. Само нека се спреми за доста чекање, знам во февруари закажуваа дати за ноември-декември за интервјуа... Можете да се јавите тука во амбасадата да прашате околу постапката, да не се малтретирате да одите до Софија. Инаку има доста луѓе што не одат во Софија, туку поднесуваат во Битола и Скопје за пасош, само многу повеќе чекаат за разлика од Софија.
Фала ти за инфото. Не е толку страшно и да почека, колку треба толку. Важно да си тече процедура. Уште утре ќе и речам на снаа ми да праша некаде во врска со предавањето, посебно бидејќи не сакаме веќе во Софија да се води процедурата, туку во едно мало гратче. Па на локално можеби би било и поедноставно. Па мислам дека во принцип не може друг.....ама мајка ми и снаа ми кога отишле таму рекоа дека тоа уличката била полна, и сите биле со термини за кои долго се чекале, па се јавиле кај некој познаник да можат да влезат на незакажано, па со негов атер ги примиле а потоа и снаа ми сама ги предала.
Mene i na mm eve sega ni gi potpisa viceprezidentot na bg ukazite,vo noemvri odime da gi podigneme.Imame podadeno vo 2013 ama imase zastoj golem padna vladata,pa izbori,pa nova vlada pa odmori.Inace maz mi so dokumenti od prv bratuced koj ima bugarski pasos a jas sto se veli na lepe oci.Prvo dvajcata taka podnesovme posle ne vratija za da dostavime dopolnitelni dokumenti za dokazuvanje na bugarsko poteklo,mm dostavi od prv bratuced jas ne dostaviv bidejki nemav.Ostavivme taka da tece procedurata pa otkako ke go zeme toj da dostavam jas kako sopruga negova,ama eve sreka bidna rabotava.I za mene i za nego(mi progledaa niz prsti ili cista sreka nezz kako da go narecam).Koga ke gi zememe i dever mi ke podava so dokumentite od mm,znaci od brat.Ako imate voeni kniski,krstenici,sveditelstva od baba ili dedo koi sluzele ili ucele vo bg ili roditel,brat,sestra so bg pasos bez dvoumenje podadete.
Edno prasanje dali I kako mozam da podnesam za bg pasosh ako prv bratuced na majka mi veke ima bg drzavjanstvo,I shto dokumenti treba da zemam od nego?Prvo mislev so izvod od majka mi +umrenica od baba mi+umrenica od pradedo mi koj e roden pred 1919 vo selo koe bilo pod Bugarsko ropstvo,ili da zemam izvod od majka mi,izvod od majka mu na bratucedot I drzavjanstvo bugarsko negovo-fala
Сега гледам ми се променил статусот Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданство с положително становище Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Р България. Колку отприлика се чека после ова? @vitamina ?
Колку чини целата постапка, колку долго се чека и што се е потребно за некој кој има Удостоверение за произход?
Decki daj piesete mi koi dokumenti trebat za pocetok za apliciram preku ambasada I dali treba zakazvanje?
Decki se javiv vo konzulatot vo Bt I prvo nesto sto pobaraja e poteklo da mu go nacram znaci,preostanuva preku posredik ajde ke ve molam nekoj sto ima iskustvo neka spodeli ili neka preporaca nekoj sto posreduva