Тајна, тек сега те прочитав. Јас чекав 30 тина дена. Нема правило. Може од 10 дена па се до 3 месеци да чекаш, индивидуално е, т.е повеќе среќа како ќе ти се погоди. Магијата во статусот ти зависи од тоа дали веднаш после твојот статус потпишувале указ или не. Бидејки чекаат и собираат повеќе потписи. Ако си меѓу првите за потпис ќе почекаш дур се соберат ако си меѓу последните малку е чекањето. Се на се толку колку што ти посочив. Жапче индивидуално е чекањето. Нема мерка, може на некој ќе се погоди година ипол а на некој и 2 до 3 па и 4.. зависи тука од многи фактори чекањето. Де празници, де промена на влада, де недостаток на персонал.. де гужви. Најреално многумина чекале по година ипол до 2 се на се. Ако те вратат на дополнителна плус година повеќе се чека. Никој не може тоа да го знае. За чекање за чека тоа сигурно, ако се оди по сите прописи по легален пат. Се што се чека "малку" е лага и превара реално, освен да бојко не ти е роднина . Целата постапка чини најмногу 400 евра се на се со трошоци и цена за посредник. Миме, со посредник си поопуштена, му плаќаш и се ти врши ти се појавуваш само како индивидуа, без посредник е жногу потешко и подолго со фактот дека посредниците одат и преку ред најчесто за многу работи и се запознаени со се и сите.
Sakam da ve prasam ima li koj da go podade vo novembri 2013 za pasosot? Ima li kakav odgovor ? Bidejki da dokazava poteklo po bratucet mi
sakam da te prasam koj br bese? ja sam isto vo novembri ama uste nema nisto,dokazav deka imam bulgarski koreni. pusti u privatna poraka ako sakas koji br bese
Здраво до сите. Го читам форумот наназад и некои работи ми се јасни, но би сакал некој да ги наброи чекорите за добивање бугарски пасош. Јас го почнав целиот процес, но не сум целосно внесен во истото поради др. причини, па би сакал да ги знам чекорите што ми претстојат на патот. Да, ми се спомнаа неколку работи што и тука се спомнати, па ајде со ред: - ќе вадам бугарски пасош на база на прв братучед (мајките ни се сестри, hence исти нивни родители (мои дедо&баба) со "бугарско потекло"). - извадени изводи на раѓање - мој, братучед, мајките, документот од бугарското здружение во Струмица - истите моментално на превод во Софија Што се следните чекори? Сето ова оди преку посредник. Според она што ми е кажано и прочитано тука, следи одење во Софија за поднесување на истиве документи (што се добива тука? - ова е ДАБЧ, така?), па после 2 месеца повторно одење (со лекарско уверение, доказ за неосудуваност - Министерство за правда?) Може некој точно да напише процедура? И гледам дека имате интервјуа за од 2018-та натаму. После ова интервју (финално ли беше?) ви се дава пасош или? Благодарам однапред за одговорите. Поздрав!
Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданство с положително становище Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Р България.................. Од денес и на мене е ваков статусот....сега колку што разбрав треба да се чека за потпис....
Здр. Постапката ја водам преку амбасадата во Скопје, сите чекори ми се завршени, на интервју бев декември 2015, и одтогаш чекам. Нешто ме буни за проверка на статусот , односно на која страна точно да проверувам и според кое бројче , бидејки посебно бројче не добив, само на сметкопотврдата што платив на шалтер има напишано бројче ама на секоја потврда што имам плакано е различно бројче.
http://publicbg.mjs.bg/BgInfo на оваа страна ќе проверуваш не на првите две туку доле на другото кај што бара само еден број а кој број треба да го пишеш не знам.... нели ти дадоа некој број кога беше интервјуто?
Јави се во амбасада тие ке ти го кажат бројчето, ако ти е излезено. И ќе треба да појдиш да си го земиш и на него ја има страната за проверка
Да прашам дали може бугарски пасош да се извади преку брза постапка преку прв братучед кој има веќе бугарски пасош ?
Zdravo Dali nekoj bil na poftorno razgleduvajne na dokumenti te od 2014 god I do kaj e procedurata so niv
Женски јас бев денес на интервју и многу гњават или зависи во која канцеларија ќе се погодиш, сестра ми помина лесно, но не и јас. Инаку за тие што допрва ќе закажуваат интервју, денес 11.2016 им закажуваа за 07.2018 .