Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Dali mozhe da pishesh so kakvi dokumenti si? Dali imash podadeno nekoi stari dokumenti od babi i dedovci ili si samo so potvrda od zdruzhenie? Inaku spored ova sto go imash napisano, datumot za koj zakazuvaat intervju e vo rast. Jas podadov dokumenti vo septemvri ovaa godina, a mi zakazaa intervju za dekemvri 2017.

2. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Имам дадено документ дека брат на мајка ми е Бугарин. За време на интервјуто ме праша дали имам блиска роднина од прво колено и реков вујко ми, рече тоа не е ептен блиска роднина, и ја запиша сестра ми бидејќи и таа веќе беше на интервју.

На radoznalo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lovely97

lovely97 Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2016
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    9.088
    Ние кога бевме за бугарски пасош, бевме тука во нашата Бугарска амбасада. Тука одма го имавме интревјуто, не прашаа само за празници, претседател, за што сакаме бугарски пасош и тоа е тоа. Дали ни постави 5 прашања незнам. Во февруари направивме 2 години како ги чекаме пасошите, но проверивме тие се испаднати само бидејќи бевме од тука од амбасадата, чекаме да стигне државјанството и да идеме во Бугарија, за адреса и за сликање.

На Slobodan09 и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  4. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    За што ве прашуваа најмногу на интервјуто? Колку прашања одприлика и колку време траеше? И најбитно, дали мора да збориш на бугарски или на македонски може?

5. Responsible

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Мора на Бугарски дури и да кажеш некој збор на Македонски ништо страшно, мешано е ок само да не е чисто македонски. Најмногу проблеми им прават на другите нации кои зборуваат на нивен јазик и поима немаат од Бугарски нив во лице им кажуваат "Дојди после две години пак таман ке научиш Бг". Инаку прашањата се: Што си по народство? Адреса на живеење? Зошто сакаш да станеш Бугар/ка? Што ќе се промени ако станеш Бугарка? Роднини родени во Бг? Градови кажи во Бг? Празници кажи во Бг? Роднини од прво колено кои имаат Бг државјанство? Други подалечни роднини? Осудуван ли си?

6. GGDXB

GGDXB Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2016
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    12
    Јас пред недела дена ги подадов документите, после со происходот од ДАБЧ треба да закажам интервју, некаде во јануари/февруари 2017 во Правда.

Што во превод ќе му дојде 20 месеци чекање за на интервју! Крај на 2018!!!

Нормални се?!?!?

7. Responsible

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Не само што ќе чекаш 20 месеци за интервју, туку порано беше после интервјуто од 6 до 8 месеци чекање па државјанство па сликање, а сега ни кажаа од 12 до 18 месеци чекање државјанство.

8. hardcore

hardcore Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2016
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    239
    Дали процедурата вкупно трае исто за сите или зависи каков доказ за бугарско потекло имаш?

9. GGDXB

GGDXB Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2016
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    12
    ;(

Too much!

10. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Za site trae isto. Na intervjuto dobivash kartonche so broj na dosie. Bugarite posle toa gi razgleduvaat dosieata po red kako sto se podnesuvani. Oni ne ni znaat kakov dokukent imas ti dadeno duri ne stigne tvoeto dosie na dneven red za razgleduvanje

На hardcore му/ѝ се допаѓа ова.
  11. papillonP

papillonP Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2013
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.544
    @zhap4e жабо и ти ли момиче не сьврши работата си навреме? :headbang::headbang:

@vitamina цифрава некако сумљива ми е да е за СЕ.

Да си прашам и јас може ќе знае некој/а да ми одговори- имам бугарски произход, бугарска лична карта за постојано пребивавашт чужденец за 5 години(со истечен рок на валидност).

Прашањето ми е прва фаза значи ми е мината па немам потреба од изнаоѓање документи од прв братучед со бугарски пасош или? Бидејќи таков НЕМАМ, па ако со ова малку колку што го имам од документи извадено пред хх години не може да продолжи процедурата, пиши пропала од надежта за балгарски пасапорт. :@

12. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Здраво феминки,
    Дали некој/а знае каква е процедурата за лична карта?

Се надевам и дека побрза е постапката за лична карта, одколку за пасошот :)

13. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Најжално е што во јуни јули август 2015 да си подадел документи во министерство, закажувале за 1 -2 месеци. Ама кој да знае.

Ако ти е за да живееш и работиш во странство, ич не се мачи да вадиш лична карта. Со неа се што смееш да правиш е да возиш кола / камион на бугарски таблички. Ништо друго

14. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Како бе? Велат дека можеш да работиш и со неа.. Пошо со пасошиве секако се видело колку брзо излегуваат.. :)

15. Ariastri

Ariastri Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    164
    @Miss.N
    Не знам дали имаш веќе бугарско државјанство, но постапката за лична карта и пасош е иста. Со други зборови, мораш да имаш државјанство за да имаш лична карта и потоа како и секој државјанин како и кај нас ако сакаш си вадиш пасош. Пасошот е битен за визи во земји кои не се членки во ЕУ, а напротив, личната карта е побитна бидејќи можиш да ја користиш секаде во ЕУ, нема врска само возење коли и камиони, таа фактички ти е доказот. Времетраењето е исто, откако ти е одобрено државјанство, одиш и се сликаш и за лична карта и за пасош. Се надевам ти помогнав:)

16. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19

Незнам колку си упатена во оваа проблематика, но мислам дека си голема грешка во однос на она што може да се прави со лична карта а што може да се прави со пасош. Незнам дали е истата постапка или е различна, но знам со сигурност дека со лична карта неможеш да отидеш во берлин, да аплицираш за работна позиција и да те прифатат, со тоа што кога ќе ти побараат документ кој си што си, ти да прикажеш лична карта. Иако е ЕУ во прашање, сепак не е САД кај што земјите меѓусебно се прелиени без никаква бариера. Со лична карта неможеш ниту да престојуваш, ниту да добиеш работно место, а некаде дури може и да не те пропуштат на аеродром доколку им покажеш само лична карта (иако патуваш од ЕУ земја во ЕУ земја). Мој совет, ако веќе си решила да губиш нерви повеќе од 3 години, да дадеш близу 600 евра во разни трошоци, оди на варијанта пасош. Секако е по Врвен документ отколку што е личната карта.

17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Не знам кој ви кажува вакви лаги и со каква цел. Но, да беше ова вистина сигурно никој немаше да чека за бг пасош толкави години да бара потекло под дрво и камен итн итн логично нели.
    Личната карта кошта, и точно е дека се зема за одредени месеци но, со нејзе не можеш да направиш ништо освен да одиш за бг и таму да ја користиш како што нагласи членот погоре за друго не ти ни служи.
    Да така.. гледајте што прави сиот народ а не посредници и луѓе што сакаат да ве измамат за денар плус.
    Никој немало да чека и толку да се мачи за државјанство ако така лесно се користеше таа л.карта што служи за коли само и ништо друго.

Толку кошта плус минус.
    Запознаена сум, сум одела по тој пат и знам со сигурност.

На Tajnaotrovna и papillonP им се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Луѓе зошто мешате поими и рекла казала информации што сте ги слушнале а не сте ги дочуле.
    Не дај боже ќе поднесе некој и ќе се изгори кога ќе види дека со таа л.карта не се оди за еу.
    Девојкава погоре прашува за постапка за л.карта само а не за државјанство па со оглед на истото што даваат л.карта тоа е друго и да, на таа л.карта извадена преку државјанството само можеш да патуваш и секаде да ја користиш но на таа л.карта пишува дека таа л.карта е извадена преку државјанството а на л.карта што се вади без пасош пишува за што служи и е назначена.
    Тие две л.карти се разликуваат како небо и вода.
    Но кој да се распраша..
    Следен пат не шпекулирајте.
    Да беше така лесно сите ќе вадеа л.карти никој немаше да се замара и да чека да се бори за потекло.

19. Ariastri

Ariastri Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    164
    @radoznalo
    Тука ако станува збор за некои привремени лични карти јас појма немам. Јас го зедов бг пасош пред скоро време заедно со лична карта така што знам со сигурност дека чекањето е досадниот дел, одиш на интервју и чекаш државјанство, ако ти го одобрат, одиш и земаш дрзавјанство и поднесуваш документи за лична карта и пасош. Нас како што ни кажаа тогаш мораш да извадиш лична карта, без неа не можиш пасош, тоа ми беше муабетот. А посредникот наш ни рече дека повеќе ќе ни треба личната карта од пасошот, макар што нормално ќе ги носам и двата документи.
    А во однос на тоа да докажеш кој си и што си, и двата документи се документи за докажување кој си и што си. Веројатно не сме се разбрале во објаснувањата ;)

20. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19

No hard feelings. Мене целиот муабет ми беше за да не се наведе некој што уште не почнал постапка да му каже на посредникот дека сака лична карта наместо пасош. Зашто еве кај мојот посредник 300 евра е за пасош, а само 140 евра за лична карта.

На Ariastri му/ѝ се допаѓа ова.