Drugari i drugarki... Se menja vlasta vo bg. Borisov si podnese ostavka otkako nivniot kandidat za pretsedatel izgubi so 60 sprema 30% od glasovite. Sto e najlosho, mozno e voopshto i da nema parlamentarni izbori tuku direktno da se smeni vlasta
Bash obratno, vo makedonija ni so izbori nemoze da se smeni vlasta, a ne pa bez izbori. Losho. Za zal.
А што е лошо ако може да појасниш? Што негативно ќе се одрази на процедурата на добивање БГ пасоши за Македонците?
Рекла-казала муабети, исто и на форумот на Кајгана. Партијата што го поддржуваше овој што победи на изборите за Претседател е истата што го закочи процесот за оние што поддадоа 2012-2013 и ги врати на дополнителна проверка за да се види дали се навистина Бугари + го намести целиот процес онаков каков што (со докажување потекло и сите чекори) кога беше на власт пред две-три години. И затоа, според многумина, не им чинат. НО, забораваат дека овој за кој што навиваат (Бојко) имаше цели две години да им ги реши преписките, ама ништо од тоа. Така да, ова не е нешто wow, calm down people!
Kako prva i bitna informacija e deka bugarskata opoziciona partija e taa sto vo 2012/13 e taa sto kaza stop na site tekovni postapki za drzavjanstvo i gi vrati site na dopolnitelna proverka. 2, Patriotichniot front (momentalnata vladeachka koalicija na celo so GERB na Borisov) mozhebi i ne se zalagashe mnogu za da gi pomine tie sto zaglavija vo 2013 NO mnogu, mnogu ja olesni postapkata za dobivanje na onie koi podnele za pasos otposle 2013. A kako najbitna merka na momentalnata vlast gerb osven sto dozvolija samo so potvrdi da pocnes postapka, oni go vovedoa toa da se odobruvaat dokumenti od prv bratuced strina cicko itn (t.n. srebrena rodninska vrska) koja za zal opozicijata voopsto ne ja priznavase i barase samo zlatna linija (majka tatko, baba dedo itn). Ne bi rekol deka javnoto mislenje za promena na vlasta e neopravdano negativno, tuku bas naprotiv, znaat onie od 2013 na svoja kozha sto znaci da izgubi gerb na pretstojnite parlamentarni izbori.
Дали некој може во инбокс да ми каже сигурен посредник од Охрид или Скопје? Искуство некакво? Ве молам било каква информација ќе ми е од корист. Фала
Кај мене тешка работа е со пасошот. Дедо ми има бугарска крштеница и бугарска венчаница, ама проблемот е што тој се воде под друго презиме, а ние според сосема друго и тоа ја коче работата. На некои документи го има потпишано со нашето презиме, а не некои други со тоа другото презиме. Посредникот ми кажа дека треба да извадам потврда дека дедо е истата личност, дека е тој татко на татко ми. Незнам што ќе биде од ова голема збрка е еден куп презимиња има и тоа се различни утре ќе одам до матичното да видам дали ја средам работава.
@shz оди во полиција во книгата за изводите ке проверат како е запишан и ќе видиш дали се совпаѓа со твоето презиме. Најважно е изводот на родените да е со исто презиме со твоето бидејќи тие документи ги преведуваат на бугарски и се носат таму.
На дедоми брат е бугарин дали постои можност да поднесам за бг пасош, ако некој може да ми одговори бладарам однапред.
Ima li nekoj da objasni po detalno: Koga se podiga ukazot, koi dokumenti trebaat, sto i kako se pravi ? Sto e sledno otkako ke se zeme ukazot i koga ? Koi se slednite cekori do pasos ??
Ако има некој/а што поднел/а документи за пасош во битола нека ми пише кои документи требаат за прва стапка. Благодарам
изводи од тебе, родител, баба/дедо родител на твојот родител за кој си извадил извод, ако дедо ти е роден после 1920 и за прадедо ти, овие за кои ти треба извод што се умрети треба и посмртница за нив, сите документи преведени на бугарски од овластен преведувач и доказ за потекло. Се закажува во конзултот ти даваат од нив уплатница и 4800ден се упкаќа на нивна сметка.
отприлика дали се знае колку се чека после интервју, јас имам интервју дури во април а имам поднесено за пасош од јануари 2016.. а потеклото ми е тоа што прадедо ми служел војска во бг- и дали со такво потекло има некој добиено пасош
Некој поинформиран да ми каже што значи овој статус "Преписката се намира в процедура по задължително съгласуване." И како се менуваат статусите. Благодарам