Ke moze ako ne ti e tesko da mi gi nabrois kako se menjavaat statusite od pocetok od obrazuvana prepiska pa do kraj i kolku se ceka od interviju ?
Kolku cini od prilika eden bugarski pasos da znaeme so mm da si planirame oti ke treba da vademe ponatamu
Na zadolzitelna bev 8meseci potoa na finalna bev 2 ipol meseci pa potoa odobruvanje i cekanje za potpis okolu mesec ipol i zemanje drzavjanstvo i okolu dve nedeli se ceka za egn i potoa se slikas i cekas da izleze pasosot
Zdravo jas sakam da izvadam b.pasos ama neznam kako da ja pocnam procedurata i koi dokumenti mi trebaat?
Здраво на сите. Јас сум на почетокот со мојата процедура. По чекање од два месеца статусот на страната на ДАБЧ се смени. Посредникот ми кажа дека следен чекор е поднесување на документи (потврда за неосудуваност, ХИВ тест, лекарско уверение) и потоа чекање за термин за интервју. Откако ми се смени статусот на страната поминаа уште два месеца а посредниот вика дека треба да се почека уште малку. Дали некој имал слично искуство? Мене ова ми се гледа како премногу чекање (значи вкупно 4 месеца)
Здраво, Сакам да подадам документација за бугарски пасош. пра дедо мој служеше во бугарска војска имаше нешто бг документи ама мојве ги фрлиле после смртаа негова одма. Дали е возможно и каде, која институција ако е возможно да се побараат од него потварди или слично дека служел во бугарска војска и имал др бугарски документи. Дали е воопшто можно такво нешто дека се работи сигурно пред 50/60 години. Поздрав.
zdravo pred 2 dena mi ispadna drzavjanstvoto arno ama deneska sakav da zakazuvam termin za podiganje na ukaz mi dava deka veke sum rezerviral na 5.3.2017 kako e mozno koga nikoj mi nema rezervirano moj dukumenti nema nikoj ako moze da kaze nekoj kaj da se upatam kako e mozno voa pozz
Ако некој ти го знае бројчето и знае дека имаш добиено можеби намерно ти закажал преку интернет.Незнам како е сега али јас пред година и пол отидов на незакажано со човекот кој посредуваше за мене и си ја завршив работата.Си се построив на редот да чекам и си влегов.
Не си ме сфатил.Тоа може да се закаже преку интернет.Барем тогаш така беше.Само бројот да ти го знае.Ако добро те сфатив штотуку доби потпис од вицепрезидента и сега треба да одиш за прв документ во министерството за правда?