Од кога ти се појави овој статус т.е од интервјуто во министерството ќе чекаш 12 мсеци најмалку до следен статус кој е Финална
Сакав да прашам..Околу месец дена пишува дека преписката е на финален преглед па ме интересира дали може да ме одбијат..На интервју бев септември 2013год..
Да можат. Финален преглед значи дека ти се "чешлаат" документите. Ако имаш било какво потекло нема да те одбијат со сигурност. А ако немаш шансите се 50/50 односно како се расположени во моментот надлежните претпоставувам бидејки до сега искуствата така велат .
Дечки вие со што документи сте, јас имам оригинална крштеница од бугарска екзархија на дедо ми и со тоа се водам
@vitamina да имам од дедо крштелно се бугарско..А дали знаеш од прилика за колко време ид финалниот преглед излегува државјанството..?
Одлично. И сметам дека нема потреба да се грижиш ќе ти одобрат сигурно. Ова е дискутабилно што прашуваш бидејки искуството кај секого се покажало различно. Зависи многу од брзината со која што работат, но отприлика имам слушнато дека до кај пола година најмногу се чека на овој статус. Потоа доаѓа статусот дека треба да чекаш за потпис за указот односно државјанството. И тоа трае од некоја недела па се до 3 месеци максимум зависи. И на крај дека ти е одобрено да одиш на подигнеш.
brzo ide mesec najmnogu a zosto si bila na intervju 2013 dali bese vratena pa zatoa tolku dolgo si cekala zs jas podnesov 2013 a intervju 2014 ama bev vratena za dopolnitelna proveka kade dadov dokumenti,pa mi kazaa deka zavrsile so dopolnitelna proverka od 2013 pa sega se na red 2014,ama ne za sigurnost zzatoa te prasav.
@kristince51 да бев на финален па ме вратија и во декември носев уште еден документ и сега сум пак на финален преглед
Пред 100 год да бевте ќе си добиевте лесно Б'лгарски пашапорт.По што според тогашниот попис немало македонци според З.Сеља
Zdravo nov sum na stranava mi se smeni statusov pred nekolku meseci.. По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство. Dali nekoj moze da mi kaze kolku se ceka i kako odi seto toa vi blagodaram.