1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вагинален секрет

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од maja8, 3 јануари 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.394
    Допаѓања:
    200.855
    Бело прање

Да не треба да добиеш? Може чешањето да ти се јави од некоја иритација, од гаќичките, од секојдневни влошки, интимни гелови и слично, не мора веднаш да е кандида. Обично белото прање станува погусто, бело-жолто пред добивање на менструација. Ако е кандида, ќе се појави црвенило, изразено чешање, бел исцедок со слаткаст мирис, буквално како парчиња урда ќе биде. Одмиј се чисто превентивно со раствор на перманганат (го има во аптеки во вид на кристали, се раствора во млака вода - се обојува виолетово и пази рацете да не ти се обојат многу). Кандидата се третира со канестен - маст, вагиналети, а некогаш и со системска терапија, доколку има потреба.

2. nokia

nokia Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    Бело прање

фала најмногу, ке пробам!!! а да пред добивање сум можно е затоа да имам по изразен исцедок. фала у секој случај

3. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Бело прање

Немај гајле и да не е кандида, канестен таблетките и маста не се опасни. Можат да се користат и за мала иритација, а ги даваат без рецепт. Сепак, по описот на симптомите најверојатно е кандида. Кандидата е многу честа појава кај жените, скоро секоја жена во животот има кандида барем еднаш. Таа е резултат на промена на PH вредноста на вагината, односно промена на нејзината природна киселост. Настанува од носење тесни гаќи, тесни фармерки, танги, гаќи што не се од памук, потоа од користење на јаки или парфимирани сапуни или гелови, нередовна хигиена и сл. Мене ми се повторуваше повеќе пати кандидата, а имам примано вагинални таблетки Полигинакс и Нистатин. Сега си користам гел за интимна нега од Авон, со благ мирис на цреша, носам исклучиво памучни гаќи, танга носам ептен ретко-само кога морам и, да чукнам во дрво, одамна не се појавила.

Совет : Најдобро ќе ти биде да посетиш гинеколог, тој најубаво и најточно ќе ти каже што ти е.
    Поздрав

4. nokia

nokia Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    Бело прање

а канестенот како да го нанесам??? не сум користела до сеа :^) а за гинеколог у план ми е што поскоро :)да ми дојде, да ми заврши менструалниот циклус и идам ;(

5. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    5.389
    Бело прање

^^^ кремата канестен се нанесува на усната во слој да има бело си ставаш улошка и тераш сабајле се замиваш и пак можеш да нанесеш. а вагиналетиците си ги ставаш внатрешно имаш упатство и ќе го следиш

На nokia му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nokia

nokia Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    Бело прање

девојки знае ли некој да ми каже дали кандидата или белото прање е поврзано со неплодност или рак на грло на матка ;( дали ако не се лекува може да стигне до тоа или немаат врска едно со друго??? :?:

7. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    5.389
    Бело прање

некогаш кога имаш преголема инфекција односно кандида на пап- тестовите дава дека имаш цин1 меѓутоа голем број на гинеколози не паничат ти даваат првин терапија за кандидата па повторниот пап- тест дава точни резултати дали имаш или немаш цин1,2,3... инаку едно со друго не е поврзано неплодноста ниту пак пакот не се последица на имањето или немањето на кандида или бело прање

8. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Бело прање

Нема врскаааа.. Ама ако имаш кандида лечи си ја, зашто да се чешаш? кога еднсотавно е нели да се излечиш

9. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Бело прање

Постои, ама можноста за тоа да се случи е мноооооогу мала. Такво нешто може да се случи само ако не ја третираш, односно лечиш кандидата, на приемер, со месеци. А дури и тогаш е ептен мала шансата, така да не се секирај не е ништо страшно и лесно е да се излечи. Како што кажав, секоја жена барем еднаш во животот добива кандида, па како што гледаш деца сеуште се раѓаат :D Поздрав

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.394
    Допаѓања:
    200.855
    Бело прање

А бе девојки... убаво се, со тие советите ќе се помогне некому, ама nokia нема кандидијаза, туку само нормална промена на белото прање пред добивање на менструација. Нема потреба од никакви лекови.

11. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Бело прање

Annath, те подржувам потполно. Јас не сум некој стручњак, и дадов совет доколку е кандида како може да си помогне,зошто имав проблеми со кандида и прилично се заинтересирав да дознаам повеќе за истата. Затоа и кажав дека најдобро е да отиде на гинеколог, зошто ние овде сите можеме да нагодуваме што е. Судејќи по твојата професија, сигурно повеќе знаеш од нас што може да и е на девојката...

12. nokia

nokia Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    Бело прање

фала на сите за советите.ке ве известам што сум напраила на гинеколог, дали е страшно или не е ....

13. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    464
    Бело прање

Јас имам бело пранје секогаш...често.. обично ми е бело,можеби некогаш слабо жолтеникаво,но не секогаш, но мирисот ме нервира.. не мириса на нешто на риба или такви работи како што сум Читала,туку на типиЧен мирис од вагина женска но е мн јак мирис ме нервира. во одреден мериод од месецот ,мн кратко време е прозирно бел исцедок и растеглив како слуз...но останатото време е обицно бело прање.. бев на гинеколог, но тоа беше пред 4 месеци... ми зеде брис но не го испита пошто бев отидена два дена пред да добијам и брисот беше со крв...ми даде апчиња цефалексин да пијам,и вагиналети некои нови на база на билки природни...мирисаа така на ментол нешто...ги испив апчињата , и вагиналетите ги потрошив... но исто си е белото прање... користам секојдневни влошки, зоШто инаку се чувствбувам како измоЧкана доколку не ставам хех , но нз како да го спреЧам мирисот.

14. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    Бело прање

Мирисот се менува. А сум слушнала дека мирисот зависи понекогаш и од храната, на пример ако се јаде лук. Не знам колку е точно, но така имам прочитано :)

На Cleonika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Бело прање

Направи си пап тест, али овој пат нека ти го испита. :) Како може така да ти даде апчиња и вагиналети а не знае како прво дали воопшто имаш инфекција ? :^)

16. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    464
    Бело прање

хмм не Знам ни јас како ми даде така терапија... да, планирам деновиве да си отидам пак да видам што ке покаже брисот.. и фала за советот:) :)

17. mackice

mackice Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    12
    мене ме мачи 2 месеци во мокрачата како кафеави парченца има ,двапати ми се понови а ми се појави пред да ми заврси мензисот и од тогас немам добиено казите ми зосто и што е ова ако знае некој...
    Пиев чај од брусница капсула па дури сега и цефалексин апчиња и добро ми е али ако ги прекинам можно е пак да ми се појави се изнамачив веќе.....

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.394
    Допаѓања:
    200.855

Ако тие кафеави парчиња си ги имала додека ти траела менструацијата, немаш причина за грижа, затоа што тоа е нормално. Тие парчиња се всушност делови од излупениот ендометриум на матката кој се чисти преку менструацијата. А ако ти се појавиле кога немаш менструација, е тогаш причината ќе мораш да ја бараш кај твојот гинеколог.

19. mackice

mackice Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    12
    od koga mi zavrsi menzisot posle 2 dena me napadnaja ovie parcenca kafeavi nekoe vreme mi pomina potoa pak mi se javi ,sega mi pomina ali ushte sto nemam menzis e cudno..

20. kalinaaa

kalinaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    9
    И мене ми се случува некое вакво НЕбело прање,односно тие кафени ,,партали,, или што знам више што се!!! Ми трае веќе неколку дена со тоа што денеска гледам ептен ми се појачало, а немам добиено 2 месеци (немам ни редовна менструација,така да не ми е чудно) а немам ниту симптоми за добивање...сега ги читав вашите постови и гледам дека претежно ви се појавува после циклус ....дали му се има на некој појавено вака пред циклус и дали знае некој нешто во врска со ова?