Опасен ли е вагиналниот секрет доколку не прави никаков проблем? Без чешање или пецкање, без мирис но сепак да е присутен. И дали воопшто е можно воопшто да го нема она влажно чувство? Можно ли е бебешки марамици да предизвикуваат секрет?
Тогаш како целосно да се отстрани? И како не може без влажно чувство, кога нели при отстранување на секретот ќе го снема и чувството?
Вагината е слузница, а слузниците се секогаш влажни (барем најмала влажност), содржат жлезди кои ја одржуваат влажноста. Исто како средината во носот и устата на пример. Не можеш целосно да го отстраниш секретот(белото прање), тој ја менува конзистенцијата во текот на целиот циклус.
Јас немам никаков проблем, печење, мирис, иритација но некогаш ми е повеќе присутен некогаш помалку, но воглавно кога носам тесни фармерки и во седечка позиција кога сум поголем дел од денот. Да сум дома цел ден и во тренерки го немам. И да обично пред менструација е пообилен. Затоа сакав да прашам дали може да е опасен ако е вака присутен.
Не е опасно. Нормално е тоа што ти се менува во зависност во кој период си. Инаку и мене ми се случува пообилен секрет кога носам фармерки, но на гинеколошкиот преглед и брисови се е во ред. Треба да избегнуваме колку можеме тесно, ако имаш забележано и тогаш како повеќе да се чувствуваш подуена Ако биде секретот повеќе од вообичаено, со променета боја/мирис, ти предизвикува иритации, осипи и чешања, обавезно на гинеколог. Иако и без тоа треба да се оди на редовни гинеколошки прегледи, за некои абнормални случувања внатре, нема симптоми...
Штом е без мирис веројатно не е опасно, но најдобро е да направиш пап тест и да испиташ брисеви 1годишно за да си сигурна. Мојот гинеколог вели дека не би требало на крајот од денот да нема барем мал исцедок на долната облека, а доколку го нема тогаш се работи за сувост, која треба да се третира. Како и да е, годишен гинеколошки преглед е задолжителен и е најточен одговор на прашањето дали твојот секрет е опасен или не
Дали е во ред ако во мокрачата при анализа ти покаже дека имаш бактерии, а во уринокултурата не? Овде пишав бидејќи одреден период се борам со инфекција, таман ќе ја излечам, по краток период повторно се појавува.
Јас на твое место би направила уште една уринокултура на друго место, на пример Пролече-Центар за јавно здравје (околу 150ден беше со упат), за да бидам сигурна околу резултатите. Штом се повторува можно е да е бактерија...
Ова ми се случува првпат и незнам што е навистина.Имам многу редок исцедок со жолтеникава боја толку е редок што и од улошката претекува а обилно е доста.Што мислите што може да е?А ова ми се случи ден после гинеколошки преглед.
Zdravo, jas veke nedela dena imam gust zelen iscedok am a bas zelen, zemam cesajne ili pecejne am a mi se pojavija prvo ja povrsinata kako mozolcinja so pomisliv deja of bricot se am a posle iscedokov
Секрет. Дали е нормално, зависи во кој ден од циклусот си, каква боја е, дали има мирис, дали имаш други симптоми како чешање и слично.
Ако не ти трае повеќе од 3-4 дена, немој да се грижиш. Тоа веројатно е поради тоа што си во плодни денови и овулација.