Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вагинални инфекции!?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од zizi.lady, 3 декември 2009.

1. momo

momo Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    девојки имам еден проблем ако можи совет јас има вагиналемн исцедок и ми мириса и некогаш наеднаш ме заболува долниот дел од стомакот немам појдено на гиниколог досега имам 19 год и сум сексуално активна а до пред нецела година наместо мочка мочав крв кажетеми ве молам и дали таа крв е симтом на некоја инфекција како сто се гонореја хив и кламидија само исцедокот и крвта тога инаку мемам нисто др ве молам за одговор

2. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    Девојче под хитно на гинеколог! За ваков тип на прашање за жал никој не може да ти даде точен одговор, тоа ке го кажат тестовите од микробиологија.Не си веке мала имаш 19 години и си сексуално активна - време да посетиш гинеколог, таму нема ништо страшно, ако ти е непријатно посети женски има на секој чекор, со плави картончина не ти треба ни погоелма сума на пари така да немаш изговор!Ова со крвта е малце повеке од сериозно за да одиш, а за инфекциите да не зборувам дека секоја 2 девојка ги занемарува, не сте ни свесни кои проблеми подоцна во животот можат да ви се јават.Поздрав

3. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Како си можела да чекаш толку бе девојче.....според ова што го кажуваш 100% имаш некаква инфекција не дај Боже и нешто полошо :worried: одма на лекар

4. indian

indian Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    5
    имам лош мирис а секој ден одржувам хигиена што можи да е и како да го спречам мирисот?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.630
    Можеби имаш инфекција, не е лошо да одиш на гинеколог на преглед ;)

6. tanjusskat

tanjusskat Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    0
    вагината ми мириса неколку денови нешто ненормално, се туширам и после 10тина минути почнува д ами мириса, а немам никаков исцедок.. ви се има случено??

7. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    најдобро ке ти биде да си посетиш гинеколог очигледно имаш добиено инфекција а исцедок не ни мора на почеток да имаш се можи да биде зато книшката и правец гинеколог

8. stela166

stela166 Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2012
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    0
    Вака сега нз до што е пред 1 недела бев на лекар ми кажаа дека имам инфекција и дека се е од прелада само нз дали тоа што ме болат градите и стомакот се од инфекцијата???

9. neli123

neli123 Активен член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Gardnerella vaginalis (ranije Haemophyllus vaginalis) se i u normalnim uvjetima nalazi u rodnici, kao i debelom crijevu, a kod njenog prekomjernog razmnožavanja (stres, promjena spolnog partnera, gubitak prirodne flore rodnice) nastaje bolest - bakterijska vaginoza ili aminski kolpitis. Ovdje se radi prije o neugodnoj i bolnoj poremetnji normalne vaginalne flore, nego o tipičnom upalnom procesu. Gardnerella vaginalis, kao vodeći uzročnik bakterijske vaginoze, najvjerojatnije produkcijom sukcinata omogućuje rast i razmnožavanje drugih, a najčešće 4 - 6 anaerobnih bakterijskih vrsta (Bacteroides spp, Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium nucleatum, Mobiluncus spp, Veillonela parvula).Simptomi: Bolest može protjecati bez simptoma ili se očitovati oskudnim/obilnim, bjelkastim, rijetkim iscjetkom neugodnog i karakterističnog mirisa (miris ribe).Karakterističan neugodan miris iscjetka dolazi pri tome od amina kadaverina i putrescina kojeg stvaraju anaerobne bakterije. Liječenje: Lijekovi izbora su derivati 5-nitromidazola kao što su metronidazol, ornidazol i tinidazol, odnosno clindamycin. Duljina i forma terapije ovise o težini simptoma. Djelotvorna doza je 2 g metronidazola (Medazol, Fasygin, Orvagyl) što se uzima tijekom jednodnevne terapije ili podijeljeno kroz 5 dana. Vaginalete se koriste 10 dana, a klindamicinska krema (Dalacin V) tijekom 7 dana. Ova terapija selektivno djeluje na anaerobne bakterije, pri čemu nema utjecaja na laktobaciluse. U većini slučajeva nije potrebno liječiti partnera. Za vrijeme liječenja se preporučuje suzdržavanje od spolne aktivnosti ili zaštićeni spolni odnos (kondom).

10. stela166

stela166 Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2012
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    0
    Девојки имам еден проблем значи премногу ме боли половината и стомакот еднаш бев на лекар ми кажаа инфекција ми дадоа некој лекови и крем имаше некој ефект ама неможев да забележам бидејки не ги користив многу време престанав да ги користам и еве па иста песна а од доле имаме некој како мозолчиња ....ме плаши да не е некоја опасна инфекција ?

11. Barbie20

Barbie20 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    10.722
    И јас го имам истиов проблем.Премногу ме болат половината и стомакот,и тоа најчесто сабајле, а понекогаш имам и зголемен исцедок. Пред неколку месеци бев на лекар,ми кажаа дека имам инфекција,но пиев таблети и ми поминаа болките,но сега повторно ми се појавија. Можно е бактеријата да е повторно појавена?

12. stela166

stela166 Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2012
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    0
    :worried: :worried: Ме плаши да не е хпв...

13. prozorec

prozorec Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво..
    Овде е анонимна женска личност која има проблем со вагината..
    Се ќе ви раскажам во кратки црти. Епа вака, отидов на гинеколог затоа што ми се појави една бела флека и како самото по себе да си извршува депилација. Долго време ме мачи што ми е проблемот. Од гинеколог ми кажаа дека не е ништо сериозно и ме упатија на кожен лекар. Затоа се одлучив да слушнам некои мислења околу ова, секако ако може да добијам.
    Фала однапред ! :)

14. Lady07

Lady07 Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    8
  15. LaBomba

LaBomba Активен член

Се зачлени на:
    22 мај 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Jas imam neshto slicno devovive mi se pojavi i mn me poce dole non stop a potocno koga ke odam u wc,ke umram neznam ni shto e ni shto da pravam ve molam pomos ?

16. stela166

stela166 Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2012
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    0
    Имам некои ранички долу, не знам дали е од кандида, и најстрашно ХПВ. Кога отидов кај матичен лекар ми даде крем и вагиналети, ги користам веќе две недели, можеби и повеќе. Но нема некоја промена, тие ранички си стојат :worried: :worried: не знам што да правам.

17. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Матичен лекар не е гинеколог, може таа крема и вагиналети што ти ги дал не ти делуваат. Најдобро би било да отидеш кај гинеколог да те прегледа и да ти направи пап тест и брисеви ако треба, за да види каква инфекција имаш и за какви ранички станува збор, па после да ти определи соодветна терапија.

18. s2345

s2345 Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    девојки имам прашање за вас.. како што читам има многу постари и поискусни така да ве молам.. пред некоја недела заприметив дека нешто ми се случува.. имав некој чуден вагинален исцедок прво беше креда бел,како урда :worried: а следните денови стана како потечен ,како жолтеникав, и мирисаше многу невообичаено, неубаво, ме загрижи.. отидов на гинеколог , ме прегледа ми рече дека имам трихомонијаза и незнам нешто спој на бактерија и габа или како и да иде тоа... и ме извади од памет :worried: страшна ли е оваа инфекција?? :sweat: ми рече и дека чим сум веке подолго сексуално активна(веќе една година) ке треба да си правам и пап тест.. и ми даде нео пенотран вагитории што ги ставав до вчера ми заврши таа терапија и ми кажа исто така флажил апчинја за мене и за партнерот во исто време да ги пиеме,ама ми препорача да ги пијам кога ке добијам ,тогаш било подобро,... и еве сега ми е периодот, го чекам, и имав прееска некој секрет така малце ама розевкаст... и се нервирам зашто уште не ми потекло :( прашањето ми е дали може инфекцијава да ми влијае на менструацијата...... иначе имам сексуални односи секогаш со заштита, воопшто не сме пробале без.. ќе ве молам одговорете ми на прашањава, малце загрижена сум :worried:

19. nadja.d

nadja.d Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    220
    Не се секирај ке добиеш,понекогаш поради користење на вагиналетите можно е да се помести малку и датата на циклусот за некој ден порано или подоцна,а ти до вчера си ги користела нео пенотранот,само не се нервирај од стресот може само повеке да ти касни.Обавезно придржете се до терапијата на гинекологот и ти и партнерот мислам дека е доволно јака,не е ништо страшно.Пиј повеќе јогурт и пробиотици и после обавезно на контрола.Опушти се и не се секирај.

20. s2345

s2345 Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    fala ti mnogu, mene me zamisli ova iscedokov so bese rozevkasto.. dali dobiv ili sto se desava... fala vo sekoj slucaj :)