Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вагинални инфекции!?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од zizi.lady, 3 декември 2009.

1. lejdi16

lejdi16 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2016
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    7
    ne e nisto strasno znaci?

2. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Не е страшно ако откриеш со време и лечиш :) за да нема посериозни последици

3. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    14.422
    Девојки, да ми препорачате нешто ефикасно за обнова на вагинална флора? Чај, исхрана, вагиналети... било што.
    Откако знам за себе ( и пред да бидам сексуално активна) имам проблем со уринарни и вагинални инфекции и покрај тоа што многу внимавам. Ама, по подолга употреба на антибиотици состојбата ми се влоши. На пап- тестот се покажа присуство на кандида и гарденерела. Ставав вагиналети донафил и флажил. Имам заштитени односи, а и некое време апстиниравме со партнерот по препорака на гинекологот за да се обнови флората. Ама ситуацијата само привремено се подобрува, па си барам некое решение како орално и локално да третирам.
    Секој совет ми е драгоцен. Фала :)

4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Тебе ти треба нешто за имнунитет.
    Не мора апчиња. Можеш и на природна база, секое утро проби да го започнуваш со цеден природен сок или некои овошки.
    Намали го или целосно исфрли го белиот шеќер.
    Можеш да почнеш да пиеш сурутка и пробиотици, исто и кефир габа.
    Повеќе јогурт.
    И ќе се среди.
    И кај мене е исто. Кандида е секогаш присутна,сега во бременост и гарденела закачив.(facepalm)

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Линекс лејди ќе си земеш.

6. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Вагиналети со лактобацили, тие ја обновуваат и воспоставуваат вагиналната микрофлора, моја препорака и оние што јас сум ги користела се, линекс лејди, вагисан, ацидосаулус '-последниве имаат и некои други додатоци. Можеш и перорално да пиеш лактогин но кога делуваш локално делува побрзо, имаш и вагинален гел за миење на лактогин, миј се со него одбегнувај други гелови или сапуни ја нарушуваат пх вредноста, има и вагиналети на лактогин ама порано ги немаше кај нас не знам дали ги донесоа сега.

7. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    14.422
    На alisijad и forumce им се допаѓа ова.
  8. Leona88

Leona88 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2013
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    51
    Пронајдена ми е уреаплазма. Некој совет, мислење за колку време може да се излечи и како. Треба да издржам цел викенд до средбата со гинекологот :)

9. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Здраво девојки,

Пред неколку дена долу од десната страна забележав нешто како мала бубуличка или мало меурче (повеќе на бубуличка личи).
    Прво што ми падна на памет да не е од депилацијата нешто, ма да пред 1 месец беше тоа. Дури и да било од депилацијата некоја реакција до сега 3 пати ќе поминеше. Нешто гуглав на интернет и ХПВ вирус чуда се исплашив..
    Два дена уназад го мачкам со герамицин (маст со антибијотик за инфекции) ама некако не гледам резултати. Инаку преку сексуален пат да ми пренесено не верувам, бидеќи ист партнер имам веке 2ипол години. Исто со дечко ми секогаш користиме заштита никогаш не сме имале небезбеден секс. Незнам дали има врска имунитетот и на стрес да ми се појавило (веќе неколку години сум со слаба анемија, крв од февруари не сум проверила).
    Како да го излечам некоја маст, или некој домашен лек. На лекар некако непријатно ми е да одам, ама ако треба да се оди ќе соберам храброст. Уплашена сум, ве молам за совет!

10. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    45.164
    @SparkyAngel а да не ти е внатрешно влакно? Или па може да ти е од претесна облека. И мене ми се случува некогаш да ми искочи така ко мозолче и чекам само да помине секогаш. Мислам дека немаш простор за паника, не го чепкај и ќе помине.

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Фала на одговорот,
    Па можно и да е од внатрешно влакно (прв пат ми се случува, и некако незнам како да реагирам). А чудна работа е што не ме боли не ме ни чеша ништо, само така си стои да ме вознемирува. Со нешто го мачкаше, или само проаѓа?

12. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    45.164
    Јас го оставав само да помине, не сакав да го мачкам бидејќи на интимното место па и плус немав претстава што би му ставала. Само носи си удобна облека, памучна долна облека и би требало да помине за неколку дена. :)
    А доколку не помине, секако посети си лекар.

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. The.Pink.Angel

The.Pink.Angel Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    132
    Zdravo na site imam eden problem mi docni ciklustot veke skoro mesec dena na 12 dekemvri trebase da mi bide posledna data da mi dojde menstruaciajta eve veke e 3 januari ,cuden miris ima i imam kako belo pranje veke podolg period dali e mozno od stres da mi e se ova bidjki pominuvav niz mn stresen period i menuvav ishrana ...

14. Сherry.girl

Сherry.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    258
    Пишав и во друга тема, ама ајде и тука оваа е некако посоодветна. Пред 1,5 недела ми најдоа Стрептокока од тип Б (Streptococcus agalactiae) и ми дадоа да пијам антибиотици, ама и уште едни Линекс за да не ми се појави кандида од антибиотициве. Сега после недела дена пиење антибиотици, да напоменам имав и менструален циклус оваа недела, вчера ми се појави многу силно чешање во пределот кај отворот на вагината. Има како мали топчиња, ама страшно многу чешаат. Можно е да сум развила уште една инфекција или?

15. nudam rabota

nudam rabota Нов член

Се зачлени на:
    6 август 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    • Ве молиме пишувајте кирилично
    Pocituvani lesen svrabez belo pranje ili los miris ne predizvikuvaat trevoga koja dava bolesta da premine vo hronicna forma, no sekoj hronicen proces e seriozna zakana za zenskiot organizam. Ne dozvoluvajte ovoj problem da vi bide hronicen, doveduva do neplodnost, vonmatericna bremenost i ostanati problemi ima resenie za ovie problemi

16. фина96

фина96 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    121
    Здраво,
    Веќе 2-3дена имам силно чешање на вагината и ме боли многу, денес имав бел исцедок, ме пече а како да забележав и црвенило. Сексуално сум активна и досега не ми се појавила никаква инфекција па малку сум исплашена. Не сум отишла на гинеколог па ако сте имале некое слично искуство добро би ми дошол некој совет.

17. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Дали ти се појавила инфекција до сега или не, ич не е битно. Кандида може да имаш еднаш, може да се враќа постојано (особено ако ти е слаб имунитетот) или може никогаш и да не се појави. Всушност за кандида не е ни битно дали имаш секс или не.

Најверојатно имаш кандида, мислам дека нема девојка која барем еднаш не видела мака од кандида. Земи вагиналетки (ја користев канестен и polygynax) и маст (ти можеш канестен 2% ако немаш рани а типот канестен од 1%). Ако имаш постојан партнер, нека земе и тој и нека се мачка, да не си ја пренесувате.

Да нагласам, не сум стручно лице, најдобро е да одиш на гинеколог, ама и тој ке ти препише слична терапија. Прв пат кога ми се појави кандида бев на гинеколог, наредно појавување сама си зедов терапија ама месец дена подоцна правев пап, онака да бидам сигурна.

18. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    prvo mikrobioloski brisevi da ti zeme ginekolog pa posle terapija , najverojatno e bakteriska infekcija ili gabicna.

19. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    А резултатите од брисеви за колку време ке бидат готови? Затоа и реков дека гинеколог ке и даде ваква терапија, сигурно нема да ја остави да се чеша две недели.

20. фина96

фина96 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    121
    Јас планирам во понеделник да отидам на гинеколог, ама кој ке чека до пон, не се издржува. Значи да земам канестен 2% бидејќи немам ранички а може и на него да му дадам??