Вадење на бугарски пасош - причини и последици

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Jul 11, 2022.

1. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

90% од луѓето што ги знам со бугарски државјанства беа и останаа работничка класа. И, тука, и таму. Куќа - посао, посао - куќа. Имаат некој денар повеќе, некој поскап автомобил, стандард правење заби во Македонија, некој одмор повеќе, некое парче гардероба повеќе. Генералка тоа. Ретко кој се извлекол од просекот, потегнал некој бизнис, оставил нешто позади себе, променил нешто на себе. Исти се.

Tanjamm likes this.
  2. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Исто е само што се е ПОВЕЌЕ :D

П.С. Можно е само со таков тип на луѓе да се дружиш :)

3. Abracadaver

Ова беше повеќе муабет за петто одделенци и да се пофалам „знаеш ли се кај јас сум била“. Јбг, се е приоритети во животот. Овие земји ниту ми се нешто привлечни, за да компензирам 3 години дремење во Благоевград и себедеградирање за едно обично патување.

Bitter-Sweet, Anah, Elennaa and 12 others like this.
  4. tanjita

tanjita Популарен член

Колку само не си во право, ама убеден си во тоа.
    Што подразбираш под ниска стручна спрема?
    на пример ниска стручна спрема може да е заварувач на пример. Дали знаеш колку еден заварувач е тука платен а колку во др. држава?

5. Abracadaver

Ниска стручна спрема не мислам на некој вид завршено формално образование, туку луѓе што немаат некој занает во рака.

Сите што ги знам околу себе, а се добри мајстори, глава не можат да кренат од работа. И, тоа добра пара земаат. Мачно е да, но земаат големи пари.

Tanjamm likes this.
  6. tanjita

tanjita Популарен член

На пример?

Traveler91 likes this.
  7. ladydy13

ladydy13 Истакнат член

Па мора и работна класа да има, ако бида сите директори кој би работел?

NoirSerpentine and Traveler91 like this.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Јас Лондон бев со туристичка виза, наш пасош. Немав никаков проблем при вадење виза. Со македонски пасош, туристички, солидно имам пропатувано.

Tanjamm, oblace1, Noemi and 4 others like this.
  9. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Во секој случај, подобро да го имаш, затоа што самото чувство дека поседуваш европски пасош кој те ослободува од некои ограничувања, верувам дека дава повеќе елан.

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Не е проблем да шеташ и да трошиш пари, проблем е ако сакаш да работиш во странство.

Victorian and tessie like this.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

Немам, би извадила без око да ми трепне, само веќе немам потреба зошто најдов друг начин да заминам во странство без европски пасош.
    Да извадев порано, ќе бев замината порано зошто другиов начин траеше години повеќе, ама сега веќе не е битно зошто начинот е најден.
    Со овој памет ќе бев веќе замината со бугарски.

JuLleE, Tajnaotrovna and Traveler91 like this.
  12. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Јас пак 99% што ги знам дека имаат бугарски пасоши а не се исселени од државата се членови од сдс или дпмне чучнати по институции, и/или газди на фирми кои паралелно имаат фирми и во Бугарија заради избегнување на плаќање даноци овде.

Tanjamm likes this.
  13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

E арно де, јас зборав туристички, оти некој претходно спомна дека си се изнашетал со бугарски пасош.

Tanjamm, oblace1 and WildMk like this.
  14. tessie

tessie Форумски идол

За Англија конкретно, генерално многу сака туристи, нема гајле, а почнува трзавицата ако сакаш да живееш / работиш. Ова го прочитав како коментар од Англичанка во expat група.

@Abracadaver, правење заби за поефтино е прашање на ценење на вредноста на парата, не е прашање на средна класа. Баш марка гардероба и слични чалами се создадени за средна класа.

И Златан е богат, ама куќата си ја опремил со Икеа.

15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Незнам зошто овие провокации извадил, не извадил? Ако некој извадил бг пасош одма предавник е ја продал татковината го продал идентитетот. Па секој си има свои причини зошто извадил или не извадил. И како ние што сме се декларирале како бугари си го уништуваме идентитетот? Од страната на мајками имам грчко потекло, а од страната на таткоми бугарско. И кој е сега мојот идентитет? Свашта.

16. demopet

demopet Активен член

Pa ke recam nemam pasos ama mnogu gi znam prednostite koi se so eu dokument i so mk dokument ali so da recam hejtajte vie i ke ziveme vo faking makedonija dodeka nekoj raboti seta uziva ..epa jebiga se si ima svoe

17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Искрено оние што извадија за да се иселат побргу никој не ги обвинува, не знам дали си приметил. Дури и ги оправдуваат сите. Ноо ми бодат очи "патриотите" наместени по јавни функции и оние кои кријат даноци користејќи бугарски државјанства во меѓувреме. Заради нив патиме сите.

А мене ми е таква струката, никаде не сум имала проблем за виза, патување дури и за иселување. За семинар или службено патување разликата од мк до бугарски пасош е една апликација и една потврда, ништо комплицирано за да мора да си ги омаловажувам претците за мочан бугарски пасош.
    На дедовци партизани јас да се пишам бугарка па попрво ќе се убијам.

Elennaa, Tanjamm and Adidas888 like this.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

За приватни, туристички патувања најбитно е да имаш пари во џебот. Колега со македонски пасош одеше на шетање во Куба и Мексико, е сега дали вадел виза не знам. Патем преку агенција ако е организирано, плаќаш и чао, никаква мака немаш. Е сега има луѓе што поседуваат бугарски, а живеат од месец за месец, а пасошот им е резерва. Со празен џеб џабе е, кај ќе одиш.

19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

И јас за мојта струка аплицирав за престој во странство и во апликацијата имаш само еден клик плус, дали ти треба виза или не. Апликацијата 1 час ја штракав, закачував фајлови кои беа спремни, документи. Камо среќа да добиев, се ќе ми средеа преку амбасада. Пасошот не беше никаков проблем. Ако имаш покритие црно на бело каде и за која цел одиш, немаш мака, се средува.

Mikha4 likes this.
  20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се согласувам со тебе до негде. Посебно за првиот пасус

Mikha4 and Beautiful Dreams like this.