Вадење на бугарски пасош - причини и последици

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Jul 11, 2022.

1. An-na

An-na Форумски идол

Да. На почетокот ептен лесно делеа. Потоа као стегнаа малку ама... први братучеди зедоа државјанство со документи каде што името на дедо ми беше напишано на бугарски. А знаеме дека во втора светска војна еден период бугарите биле окупатори тука и се било на бугарски :nod: Дедо ми сигурно се превртува во гробот сега, пошо го направија бугар :doh:

sonuvana likes this.
  2. perlaa1

perlaa1 Популарен член

И ние да бевме во ЕУ и бугарите би вадиле кај нас пасоши.
    Јас немам бг пасош ама сум во ЕУ со виза и искрено жалам што немам. Да имав ќе бев во друга држава за подобар живот. Да беше арно во мк никој не би заминал.

ladydy13 likes this.
  3. Anah

Anah Истакнат член

А кај ќе беше со бугарски кај што не можеш и со македонски пасош?

Tanjamm likes this.
  4. perlaa1

perlaa1 Популарен член

На пример во швајцарија би отишла да работам . Сега можам само на гости да им одам со мк пасош.

5. Anah

Anah Истакнат член

Може и со македонски во Швајцарија.

Tanjamm likes this.
  6. cooll

cooll Популарен член

Не се сите доктори или ИТ за да може со мк. :^)

Miss666 likes this.
  7. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Да може ама да одам 3 месеци да поседам некаде и да си одам. За работа секаде барат Еу пасош, а на црно тешко веќе да фатиш некаде работа плус ризик е.

8. Anah

Anah Истакнат член

Има фирми што вадат лични документи и за Македонци и за Срби и за Албанци, секако три месеци во Швајцарија и на било кое друго место не можеш без работа да останеш финансиски е невозможно да се издржиш.

Tanjamm likes this.
  9. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Да ама јас немам никаков контакт со тие што вадат документи плус повеќе се градежни фирми.
    Како и да е секој што има бг пасош не го извадил од арно и затоа нема да ги судам тие што имат.

sj *O* likes this.
  10. sonuvana

sonuvana Популарен член

Жално.
    Којзнае какви политички игри и чие предавство се одвива во позадина...

Tanjamm likes this.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Еве тие што извадиле нека кажат основ по кој им се давани.
    Јас знам дека даваат изјава или документи дека предците им се бугари.

mssuniquee, sonuvana and Tanjamm like this.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Претурете дома, наоѓате сведителство од баба ви дека учела на бугарски во време на бугарската окупација, плус некоја изјава се заверува на нотар, подмитуваш на 5-6 места бугарски државни службеници кои се врзани и знаат што прават, чекаш неколку години и ќе ви дадат. Знам и Срби што земаа, а имаат презимиња на ич. Апсолутно мислам дека ќе дојде ден кога овие лажни Бугари ќе бидат фатени во замка и лично уценети. Имаш адреса фиктивна во Бугарија, а плаќаш ли данок на пример на државата Бугарија? Што ќе ги снајде допрва останува на фантазијата на Бугарија. Само наивните мислат дека некој негде дава гратис, без интерес.

An-na and sonuvana like this.
  13. sonuvana

sonuvana Популарен член

Со документи, во кои предокот напишал дека е Бугарин е поинаку, без оглед дали навистина истиот се чувствувал така...и други држави даваат по тој основ.
    Но,само со изјава е чудно.
    Како и да е, потомците на сегашните сопственици на бугарски пасоши, се подмирени,т.е определени...

sj *O* likes this.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Епа три генерации стануваат бугари наеднаш - оној што аплицира, родителите и неивните деца. Све за љубав.

Tanjamm likes this.
  15. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Брат ми кога вадеше бг пасош пред 7 год на интервју што беше го прашале как се осешта как блгарин или македонац. Тој рекол Блгарин, го прашале каква е неговата фамилија тој рекол Блгари. Плус ги прашуват за нивните државни празници на која дата се.
    И уште нешто братучетка ми на адресата во бг што била пријавена уствари било место на пошта мораше лани адреса да менува.

Cka likes this.
  16. ladydy13

ladydy13 Истакнат член

Се знае зошто се зема бугарски пасош. Куферите и во странство.
    Јас имам и не ми е галје воопшто за политичките позадини, за скоро се селам и ако го немав бугарскиот не знам што ќе правев сега, имајќи предвид до каде дојде Македонија со нашиве политичари за жал.
    Оти реално сите што не осудувате зошто ги гласате политичкиве партии?

Miss666, deskarada and sj *O* like this.
  17. Daniela93

Daniela93 Истакнат член

Јас пак сите што ги знам со бугарски пасош извадено уште се во Македонија. Дел ги спречи короната, па сега се мислат што како, а други ваљда го имаат за да се најде. Не знам.

Имам двајца први братучеди од поблиска фамилија што извадија последниве години. Едниов едвај зуцнува за тоа, кажа и да не зборам наоколу дека имал, што значи не дека самиот се радува за тој момент. Е сега има факултет што не се бара во странство, не е баш квалификуван и ко што гледам, не се форсира да го поправи тоа, па затоа останува пасошот ко потег. Му нуделе камион да вози, ама он ќе почекал. Па ако сакаш камион да возиш, реално што ќе ти е селење, пошто нема некој лош живот во мкд.
    Ги разбирам само овие што стварно немаат друг излез и се решаат да заминат и чао тути, а вака турни ме да кинисам со пасошот во фиока, не ги разбирам.

Јас се стресирав со мм три години за една од најтешките работни визи во светот, ја добивме, дојдовме, сменивме се од корен, не се препознавам годинава која сум и што сум, но здравје за 4-5 години ќе имаме нивно државјанство. На работа не ме прашаа што пасош, па и диплома имам, те гледаат дали те бива, а ако те бива, нема да почнеш со било каква работа. И да, тоа би бил потешкиот начин за селење, ама е сигурно послатко.

Doc, Mikha4, sonuvana and 2 others like this.
  18. sj *O*

sj *O* Популарен член

Оти полесно е да се удри по туѓ грб отколку по свој. А факт е дека политичките партии нѐ доведоа до ова дереџе.

deskarada, ladydy13 and Tanjamm like this.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Јас знам еден куп вакви. Значи не е само мој впечаток и не сум само јас опкружена со вакви луѓе. Најсмешно ми беше кога другарка продаде недвижен имот и зема неколку илјади евра. Ја прашав има ли план некој во што ќе инвестира, и ми вели па маж ми има бугарски, и јас да извадам, па да бегаме од тука. Тој возел камиони во странство и се откажал. Сега работи тука за мали пари. Тој се откажал, направил таков избор, а имал шанса да дојде до пари. Не знам дали другарка ми воопшто ја почна процедурата, ама по 3-4 години изговор ќе биде нешто друго дури и да земе пасош. Да продадеш недвижен имот и цел да ти биде да земеш бугарски пасош мене ми е тотална глупост. Тоа е за мене фрлање пари во ветер. Без имот останала, имот на одлична локација, а пасош и да земе дали воопшто ќе го материјализира.

Last edited: Jul 15, 2022
  20. ladydy13

ladydy13 Истакнат член

Во право си. И со и без пасош не се трча како теле во шарена врата во странство. Тоа се планира време уназад се разгледува и слично.
    Кој и да се залета со каков пасош и да е ќе се заеби.
    А на тие што му стојат пасошите во фиока можеби планираат нешто, не е само замини неинформиран работава. Еве пример на моите му стој во фиока 20 години пасошот еве мене ми извале покрај нив и ќе го искористам.

deskarada, sj *O* and Tanjamm like this.