Лошо мислиш. Младите кои се со низок ризик од компликации од ковид се вакцинираат да заштитат повозрасни и луѓе кои не смеат да бидат вакцинирани. Тоа се вика општествена одговорност, ама тој термин го нема во твојот речник. Ама затоа себичност ти е прв.
Важи, штом ти така велиш јас не се лутам. Плус имам еден предлог за тебе. Што велиш секоја година да ги вакцинираме децата против сезонски грип? Не за друго туку за да ги заштитиме бабите и дедовците кои се ризична група. Така нема децата да ги разболуваат нив а тие плус ќе можат цела зима да си се возат по цел ден со Јсп натаму наваму. Баба ми имаше срцеви болести. Грипот што ја фати таа зима беше пресуден за да и се искомплицира состојбата и за да почине. Значи во овој случај виновни се внуците што од некаде и го донеле грипот па ја заразиле? Ама ти сигурно немаш деца, затоа размислуваш така. А да и едно прашање за тебе, ти се вакцинираш ли секоја година против грип за да ги заштитиш тие што не можат да се вакцинираат?
Јас сум изричито против вакцинација на деца. Тоа што почнуваат кампањи за нивно вакцинирање е ради себични како тебе. После толку мртви и со трајни последици, уште споредуваме корона и грип? Жити све.
Зошто едни медиуми пишуваат дека ќе се вакцинираат од 12 до 16 а други до 17, трети па до 18? Дали има нешто изменето бидејќи минатата недела повеќе кажуваа дека до 16 ќе биде
Само овде ќе го оставам. Деца над 6 месеци се вакцинираат од грип во УСА https://www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/flu.html
И кај нас е дозволено. Можеш слободно термин да му закажеш и да го вакцинираш со вакцина за сезонски. Само што родителите не ни знаат.
Затоа што мислат дека е само грипче. А гоа грипче какви штети може да нанесе.. Ама ајде да не ја тераме темата на друга вода.
Ова и јас не го знаев. Кај нас и така има аверзија за редовните вакцини, не па за грип. Може затоа и не кажуваат.
Вакцините за грип не се многу количински и се трошат до последна секоја година. Зошто има лица кои стварно имаат потреба од таа вакцина. Не сме слушале зошто сме здрави и можеме да издржиме грип, а инаку стварно се бараат за оние кои имаат потреба и колку што знам, се трошат. Не се набавуваат толкави количини за да го покријат и здравото население и може и затоа не е фокусот на децата и здравите. Инаку јас знам и помлади што се вакцинирале од грип во некој период од животот, ама обично им било сугерирано од доктор заради некој друг здравствен проблем или состојба, за да се посигурни таа зима. Оф топик сум, ама во контекст на тоа од погоре.
Здравје да имате ! Синоќа само болка во раката. Побара облога да и помогнам да стави. Друго ништо за сега.
Би додала - и внуците (18 год) се вакцинираа вчера истотака. Тие сами си отидоа на пункт без најава и примија кинеска вакцина.
Околу мене има и такви што сакаат и такви што не сакаат. Дури имаше и луѓе што ни се пуштија, не нарекоа и ненормални и вакви-такви, што сме сакале да ги вакцинираме. Секој за своето дете си одлучува. Што да кажам повеќе.
Хаххахахха еве јас познавам неколку блиски особи, шетани, образовани, чие мислење е дека особа која што има примено вакцина е заразна и одбегнуваат средби ( на отворено) бидејќи може да се заразат, Епа ќе си пукнам во колено.
Има што ми се пуштаат на мене со 30 години што сум се вакцинирала , па за дете да не коментираме. Сепак вакцината е избор, а за дете секој родител си одлучува што и како.