Дали сериозно? Прокси репортед е пренесувачи? Види шо вика дефиницијата- Proxy reports are survey responses provided by a respondent about another member of the sampled unit or household. Леле Вајлд, или читај или не коментирај. 250 иљади деца биле пренесувачи во УК и затоа УК вели дека деца не треба да се вакцинираат? Не. Од 250.000 деца пријавени во студијата (пријавени од прокси, односно член од фамилија, оти деца не можат да се пријават самостојно), 7 иљади или нешто биле позитивни. Еве студија од Израел за децата и веројатноста да бидат пренесувачи- https://www.healthline.com/health-n...r-10-unlikely-to-spread-coronavirus-at-school која секако можеш грешно да ја читаш и да шириш паника на форумов.
Kids under 10. Не вели да не се вакцинираат. https://www.theguardian.com/world/2021/aug/04/which-countries-are-vaccinating-minors-against-covid
Каква е препораката? ...Some ministers had signalled that all over-12s could start a programme of being vaccinated from September, contributing to population-wide immunity against Covid. However, the advisory body said: “The health benefits in this population are small, and the benefits to the wider population are highly uncertain. At this time, JCVI is of the view that the health benefits of universal vaccination in children and young people below the age of 18 years do not outweigh the potential risks.” Дали официјалните препораки би биле така формулирани ако навистина децата се опасни или во опасност? Sajid Javid, the health secretary, said he accepted the advice of scientific advisers that only children over 12 with severe neuro-disabilities, Down’s syndrome, immunosuppression and multiple or severe learning disabilities should be allowed to get the Pfizer vaccine. Children over 12 who live in the same house as people who are immunosuppressed will also be eligible for jabs.
Тоа што го пишува во линкот е Фајзер пропаганда на која немам намера да трошам време. Официјалните препораки на УК и ДЕ се јасни, базирани на податоци кои ги имаат, донесени од здравствени, не политички експерти. Здрави деца без сериозни здравствени проблеми не се препорачува да се вакцинираат. Ти секако можеш да одлучуваш за свое дете, ама не можеш да шириш панична пропаганда врз база на погрешно прочитано и разбрано.
Минатата недела бев до кај педијатарот со најмалата и чекалната беше полна со средношколци...(од око некаде 14г.-16г.) кои се вакцинираа. Во прв момент, додека не ги видов вакциналните книшки, се зачудив што е работата бидејќи иако е педијатар, освен бебиња и мали деца во сите овие години немав поголеми деца видено. Дете немам намера да вакцинирам, нели се додека не воведат не дај боже како за морбили, задолжително, па да си уценет. Ај за некои вакцини се знаат контраиндикации и кои категории не смеат да ги примаат, од каде да знам за оваа.
Не бејб, ако е препорака од здравствено регулаторно тело тоа е препорака. Ако образложението е ,,немаме доволно медицински индикации, дека бенефитот го надминува ризикот,,, тоа е образложение. Толку.
Conditional marketing authorisation The approval of a medicine that addresses unmet medical needs of patients on the basis of less comprehensive data than normally required. The available data must indicate that the medicine’s benefits outweigh its risks and the applicant should be in a position to provide the comprehensive clinical data in the future. Бонус-од одобрението на Фајзер за деца: https://www.ema.europa.eu/en/docume...-0030-epar-assessment-report-variation_en.pdf Во секцијата - Epidemiology and risk factors, screening tools/prevention ... All ages may present with the disease, but notably, case fatality rates (CFR) are elevated in persons >60 years of age. Comorbidities are also associated... ... Covid-19 in adolescents is mostly a mild disease although severe cases also occur rarely. Затоа ја одобруваме Фајзер за адолесценти
За да имаат избор родителите. Вакцина која веќе ја примиле нивните дете верувам ќе им беше добар избор. @Biljarkata Така е
Ќерка ми денес прими прва доза на фајзер. Сега-за сега, нема никакви симптоми. Ни раката не ја боли. *15 години
Денес на моја роднина на пунктот и понудиле избор на вакцина за децата- Синовак или фајзер. Се збунила од понудата, пошто знаела дека само фајзер е одобрена за децата. Значи вистина е.