Повеќе се омоловажуваат тие што не сакаат да ја примаат оваа вакцина. Одма ги етикетираат како антиваксери, Славици, ге поистоветуваат со тие коишто по фб пишуваат за Бил ГејЦ, за чипување, 5Г и слично. Од друга страна тие што се вакцинираат се сметаат за луѓе со повисоко ниво на интелигенција, општествено-одговорни граѓани и сл. се останато е падната маса, на ранг на Славица од Свирипичино.
здраво.нова сум на форумов,а редовно следам.околу ова со децава сметам дека кќе треба да бидат вакцинирани,живеам во данска и тука над 90%од населението вклучувајќи и деца над 12год се вакцинирани.јас не бев вакцинирана,отидов на одмор каде што се заразив со ковид и плаќав приватна болница за лечење плус маките што ги претрпев.после се тоа заклучокот е дека ќе мора секој и секое детенце посебно со хронична болест да биде буцнато пазете се дечки и чувајте се
Луѓето се страшно послушни,ретко кој излегува од комфор зона,не вежбаат за тоа од мали ДИСЦИПЛИНА И РЕД ,а морал НЕ.
?? Како дојде до овој заклучок дека ќе мора секој и секое дете да биде ваксано? @Cosmic Girl За ова со насловите да се надоврзам -постојат и можат да се најдат временски период секогаш откако ќе се почне вакцинација во некоја земја на деца,види да беше еднаш ајде де,затоа и напишав само дека ми е чудно, ништо повеќе или па баш тогаш ко за инат се зголемуваат случаите на заразени/хоспитализирани или скраја да е со фатален исход деца. Незнам може да шпекулираме и имаме секој свое мислење,напишав само дека мене ми е чудно,без додатно лично мислење околу ова.Кој како сака нека си го свати.
дојдов до таков заклучок поради тоа што живеам во такво општество каде науката се прифаќа,т..вакцините во случајот и затоа се функционира нормално без ограничувања и без рестрикции и слаб број на новозаразени
Разбирам. И мене не ми е пријатно кога ги гледам статистиките, никому не му е. Само како што вели @Nena Jovanova - прашањето е на кој извор му веруваат луѓето во една земја кога се збунка и кога има некоја битна ситуација? И јас делам мислење дека кога нешто не е јасно, најдобро е да се свртиме кон науката. Онаа вистинската наука, со емпириски докази, студии и заклучоци пред да донесеме некој став и одлука. Јас и верувам на науката па потоа на се друго. Читам, осознавам, размислувам логички и само така ми се разјаснуваат работите. Никогаш не и верувам слепо на науката, да се разбереме. Значи, задржувам скептицизам, останувам отворена за нештата, ама пак давам приоритет на науката. Онаа вистинската, која поддржува критичко размислување.
Самата наука и самото имунизирање на луѓето не е од ден денес,скептицизам имало од секогаш меѓутоа во минатото се умирало од болести од кои денес нема смртен исход,а скептицизам околу имунизација сеште постои.Сепак мислам секој сам себесси си и одговорен за здравјето свое и последиците сами себесси си ги сносуваме,а најлошото е што за малолетни дечиња пак ние сме одговорни околу имунизирање
инаку моето дете е 15години и е со една доза на Фајзер имунизирано но да напоменам е астматичар и со алергии
@Nena Jovanova dali vo Danska ima nekakvi ogranicuvanja za nevakciniranite? Ili se funkcionira normalno i za niv kako i za drugite?
нема никакви ограничувања,се функционира во нормала,маски не се носат никаде,нема никави ограничувања за невакцираните меѓутоа пак ќе напоменам они се нација која верува во науката и тие што не се вакцинирами или се дојдени од други земји или се пред оперативен зафат и покасно ќе бидат имунизирани.90%е вакцинирано населението над 12годишна возраст
Ти нели напиша во друга тема дека имало твоето дете реакција на прва доза фајзер?Да не биде дека скептицизмов е неоправдан и резултат на недоволно едуцираност и верба во науката.И други земји имаа верба во науката па тоа не спречи реакции,мислам зборуваме за срцеви заболувања кај претходно здрави деца не обична ствар.Исто кај нив нема враќање во нормала,значи како и да завртиш руски рулет.Да се разбереме,темава е опиплива и не е поентава ширење паника,вагам зборови али ова мора да се дискутира.Друго што не ни е гаранција дека кога ќе се постигне бројката потребна за колективен имунитет-во разни земји разно бтв прво требаше 60% па 70%(поради нов сој наводно) па 80%(заради делта сој наводно) за сега може ајде и 70 % (иако делта сојот е сеуште тука)додека во УАЕ вакцинирани 80% сега не било доволно 90% ќе требало(јер??)И јаготка на шлагот вест од пред недела дена-100% проценти со незадолжителна вакцина потребно било за корона чао(можда) од лидинг ауторити. https://www.tvnz.co.nz/one-news/new...ccination-rate-needed-stop-covid-transmission Како е во другиве земји со процентот на вакцинирани деца @mKdevojce ти мислам живееше во странство ако добро имам разбрано?
јас сеуште незнам дали е реакција од вакцината или од друго нешто,зошто кажав дека кај мене е со алергиски реакции на многу работи.искрено и јас веќе немам памет што и како со овпј ковид,а јас пошто го прележав и тоа баш делта сојов само ќе кажам дека навистина е опасен
Податоците официјални велат 39.9% со прва и 30.8% со втора. Тука почнаа вакцинални кампањи по школите.
Имаат започнато со вакцинација по школите? https://www.theguardian.com/educati...te-pupils-against-parents-wishes-schools-told In the event of a protest or disruptive activity outside a school, or if schools know a protest is planned, they should alert the SAIS provider, local authority and police contacts to discuss the best way to manage the situation.”
https://www.tes.com/news/school-cov...-anti-vaxxer-rollouts-being-prepared-protests School vaccine rollout: How to prepare for protests However, rather than taking place in vaccination centres, the doses will be administered in schools. Indeed, before the announcement had even been made that 12- to 15-year-olds would receive the jab, schools received legal threats from anti-vaccination groups.(Родителите што не се согласуваат се сега анти-вакс група ) the government has issued guidance about what to do in the event of protests.(НА РОДИТЕЛИТЕ!) https://inews.co.uk/news/covid-vacc...-anti-vaxxers-uk-schools-protests-1210710/amp Известува некој кај нас за ова? Во ефинг UK побогу што се дешава со недели.
Интерес или примораност искрено? Не знам какви се мерките во германија ама овде во италија од 15 октомври имаме задолжителна вакцинација, да така интересот беше мал а примораноста огромна. Без грин пас нема идење на работа ќе враќаат назад, еве доказ за тоа кај маж на работа веќе ги опомениле дека за жал ќе е така иако ние завршивме со вакцинација претходно. Потоа знам исто за словенија дека не можаш бензин да полнеш ниту кај матичен да идеш без сертификат, потоа франција мислам нешто слично грција исто, и којзнае колку други држави. Да така не е интерес помеѓу другите еу држави туку примораност. Германија тек мислам ќе става се поголеми рестриктивни мерки односно сите држави водат кон истото.