https://www.france24.com/en/live-ne...nti-virus-measures-fuel-rise-in-homeschooling Austria's anti-virus measures fuel rise in homeschooling Since going back to school this month, children of all ages must now take a Covid test three times a week -- at least one must be a PCR test -- and tests will continue to be needed for those not vaccinated. Students from the age of 12 are also urged to get vaccinated -- mobile teams visit schools to offer jabs and the prospect of no longer needing to test. (Шо збор имаше за ова во наше време? ) I hear from so many mothers that teachers pressure children, saying they expect them to be vaccinated," she told Oe24 TV news channel last week. "As a mother, I have to decide on the limits... This is my child and I protect my child," she added.
https://sdk.mk/index.php/svet/vo-sh...-da-se-vaktsiniraat-i-bez-dozvola-od-roditel/ Ова е веке крајност,доволно зрели за одлука на 15
И дали имаа доволно знаење за да ја донесат таа одлука. Па и свест за самата вакцина, ефектите, и сопствената здавствена состојба. Додека во некои држави се бара согласност не само од родител, туку и од матичен лекар, сметам дека ова е тотално неразумна одлука.
Децата во Шведска и се зрели на 15год. во споредба со нашиве Барем од мое скромно искуство, тие се скроз друга димензија во размислување и начин на живот. А и со оглед на тоа дека имаме возрасни лица кои се против вакцинава поради небулозни причини, некако и не ми е нешто скандалозна одлукава. Едино што мислам дека треба да имаат зелено светло од доктор. Али мислам дека ќе бидат ретки исклучоци каде што родителите се против, а децата за, со оглед на нивниот менталитет.
Во Тирол, Австрија се уште позрели - на 14 можат самостојни вакцинални одлуки да носат. Ај да ве видам- who can beat this?
Ние не можеме секако, во друга категорија спаѓаме. На 40год. уште сме со папочна врвка врзани и прашуваме за дозвола, иако нели, полнолетни.
Ме изнасмеа со мислењето секоја чест Само за децата една боцка годишно или две? Како ти е поверодостојно?
Секако нашиот македонски комплекс. Секаде се децата попаметни и понапредни од нашите,а у ствари појма немаме дали е така. Нејсе,многу ме интересира,како ке одлучи дете на 14 или 15 години да прими вакцина ,а е прележано. Тотално глупава одлука. Додека во едни држави медицински тела носат одлуки за вакцинирање деца, во Шведска и Австрија пошто се многу понапредни од нашите сами се способни да одлучат.
И за на работа за детето од 30 и кусур години ако треба Не знам дали комплексот ми е македонски, ама го имам дека децата ми растат во вакво школство и услови ко во Македонија. Пошто имав можност неколку пати да соработувам со ученици од Нордиските земји (упс, не зборам напамет), можам да кажам дека навистина се посамостојни од нивните врсници кај нас. Се разбира, тоа се должи на многу фактори, почнувајќи од образование, култура, менталитет, а и финансиите, односно можноста за патувања без придружба на родители каде прилично се осамостојуваат и собираат искуства. Ама ај да замижиме и да се потапшаме по рамо дека кај нас сѐ си е супер, ама ние љубоморни. Нејсе, темата е вакцинација на деца. Како што кажав и претходно, не верувам дека ќе има голем број на "побегуљи" за вакцинирање, со оглед на тоа дека и возрасното население е во голем процент вакцинирано.
Нека им ги зимаат и децата бе на опасниве антиваксери,си го бараат неедуцирани(според критериумите на системот)едни. Не знам зошто ми текна на ова.Само си мислам гласно
https://www.latimes.com/california/...vid-vaccine-mandate-across-california-schools Штом ќе биде одобрена, веднаш ќе биде задолжителна Ова нема врска со медицина и наука. Вака изгледа корумпирана политичка одлука, водена од бизнис интереси. Вака се креира неконечна база на репетитивен профит, со непознат импакт врз здравјето на децата. Ама секој нека верува во што сака. Политичарите секогаш имаат добри намери, ним секогаш луѓето им се на прво место.
Да и за година дена кога се завршува експериментов ( и после 3 или 4 дози)ќе бидете известени (можда) вие или вашето дете( јер еволуираме во прогресивни димензии) дали и колку се safe & effective и како влијаат краткорочно а камоли долгорочно на здравје на деца. Meanwhile али битно задолжително.
Ако детето си ја знае цела медицинска историја - на претходно примени вакцини како реагирало, алергии, некои автоимуни заболувања и све друго, океј. Ама замисли го боцнат без претходно било каква консултација со родител, доктор, а ова не смее да ја прими од некоја причина. И кој ќе биде крив ако се јави тешка реакција? Нас кога нѐ вакцинирале како деца секогаш однапред сме биле известени. Како помали, се одеше со родител во амбуланта.
Сериозно мислиш дете си ја знае историјата на болести и вакцини кога мама и тато го носеле и биле задолжени за тоа? Па јас ни на 18 години појма немав, а за вакцините што сме ги примале во детство дознав дури кога јас лично добив дете зашто морав да почнам да го вакцинирам. Според мене ни на 18год дете не е доволно зрело. Ако ме прашаат јас би поместила граница на полнолетство на 25 години Инаку сеушште се бара присуство на родител кога дете прима било која вакцина без разлика дали е бебе или е 18 годишен.
Па затоа реков, АКО ги знае работиве. А не ги знаат сите, посебно не на помала возраст и затоа никој не треба да смее да вакцинира дете без претходна консултација.
Зошто да се вакцинираат деца против ковид-или зошто не. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221475002100161X#!
Како може дете од 15 години да не знае за тоа како реагирал на вакцините како мал, посебно ако имало бурна реакција? Сериозно не би му спомнале ништо на детето ако имало силна реакција на било која вакцина кога имал пример година и пол или две? Или за било која друга здравствена состојба, пример алергија или нетолеранција на храна, или некоја друга состојба? Дефинитивно позрели се овде, барем во таа насока, ако судиме по коментарите овде Мене лично 3 годишно дете (другарче од градинка на син ми) ми кажа дека е алергично на лешници и затоа мора да ја одбие чоколадата што му ја понудив да ја поделат. Си знаат од многу мали ако има нешто што не смеат да го конзумираат, постојано им се укажува на тоа. Се’ е до свеста на родителите. Сигурно нема неспремно да го пуштам детето, без да разговарам со него во врска со вакцината, ако знам дека во школо ќе им биде понудено да ги вакцинираат против Ковид.
Не зборев за таа возраст конкретно. Овде се збореше дека ќе се вакцинираат дури и многу мали деца па дури и дека родителот немало што да биде известен.
Што не ви е јасно или само се правите уште наудрени? Овде се спомнува (засега најмала возраст 12годишни-способни за перцепција за ризик и нус појави од нова технологија како срцеви заболувања??) да можат а и веќе е започнато без согласност (а и знаење) на родител да се ваксаат со се притисоци од peers-зелени тинејџери,наставници,поддржано од доктори, поддржано и од влада со се владини проекти за врбување по социјални мрежи и и охрабрување "сосема невино" на вакви ствари од "peer groups" што наивно и пожртвувано се тука да ги "едуцираат" и охрабруваат за борба за нивните права (да им се спротистават на родителите и работат без нивно знаење) Прикажано со дивење на се горенаведено а демонизација на родители кои се противат на ова по медиуми. Помина времето за denial phase дечки,ова е next level $#&t и само луд може да мисли дека овде ништо не мириса.