Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинација на деца против корона

Дискусија во 'Коронавирус' започната од mKdevojce, 23 мај 2021.

?

Би се согласиле ли вашите деца да бидат вакцинирани против корона како услов за посетување настава?

1. Да

30 глас(а)
    18,4%
  2. Не

133 глас(а)
    81,6%
  1. Lianna Anna

Lianna Anna Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    19.853
    Ама каква врска има тоа со кодексот? Дали некој при употреба на мрна или било која останата терапија од медицинска сфера, присилува, загрозува, не информира, не дава медицинска заштита, не ја следи безбедноста... Дали и кој принцип од кодексот е исполнет‽

Прашањето ти е валидно, а логиката е иста како во моето. Прашањето е исто, само наместо мрна, стави на пример ад (или било која) терапија. Развој на технологија од цели 30 години и повеќе. Мрна е и предмет на истражувања со клинички студии пред пандемијата. Преку 10 години се поминати откако се пациенти со канцер третирани со мрна. Нема адјуванти, точно знаеа каде да целат во производот.

За ефектите врз деца, бенефитот треба да го надмине ризикот. Што ќе покажат истражувањата, не знам.

2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.897
    Допаѓања:
    179.102
    Не знам каква врска со кодексот има и дали има, не ми е познат кодексот.
    Прашањето ми беше баш најповршно у свет- дали постои лек, препарат ватевер, мнра базиран, кој е одобрен за употреба? Клинички студии настрана, пошто ова што го прават не е клиничка студија туку е лајф имплементација на технологијата на маса на деца. Децата ниту се канцер пациенти ниту е испитана и потврдена безбедноста на технологијава кај деца како имуно-терапија.
    И колкав е тој ризик- да се навратам на поназад цитираните проценти- 1,4% ( како средна вредност) од сите детски пцр позитивни случаи во УСА, имале потреба од хоспитализација, во период од година дена. Х процент (?) од имунизирани деца во период од месец дена (отприлика) развиле миокардитис.
    Како не е присилување ако ти е услов за пуштање во училиште? Какво информирање, кога нема достапни информации ако пред 4 месеци им текнало да вклучат истовремено деца и мнра во приказната? Или не е од пред 4 месеци?

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    19.853
    Стварно мислев дека ова со процентите го расчистивме. Очигледно не. Не знам еве како тоа ја намалува потребата од вакцина, пошо пандемијата постои. Ризикот за моите деца постои. Јас студијата не ја прочитав. Сега ако има миокардитис, кажи ми што има од реална форма на ковид? Студиите се тековни и не можам да знам како ќе излезат бројките од натамошни испитувања. Изгледа ти се тебе податоците доволни за да знаеш дека ризикот од вакцина е поголем, за разлика од болеста. Мене не ми се.

Како бе клинички студии и фази на испитувања на страна? Ти што мислиш како еден производ воошто се пушта во употреба? Сите досегашни, некогаш за прв пат биле пуштени во употреба, баш поради тие клинички испитувања. Што е со прашањава, ама озбилно.
    Reality check - мрна вакцина не е новост. Мрна технологија не е новост. За што можеш и сама да се информираш. Нов е вирусот!

Па не знам баш дали некој ќе го употреби зборот присила во денешниве услови, со оние од кодексот, ако го знае мислам истиот. Дај не ме зезај. Ниту рамката конкретна е позната, ниту знаеме како ќе се одвиваат работите. Се е под претпоставка, па дури и условот.

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.897
    Допаѓања:
    179.102
    Не знам Лиана, работите во моментов стојат вака
    Pfizer is the first coronavirus vaccine maker in the U.S. to request full approval. Like Pfizer, the Moderna and Johnson & Johnson vaccines had been previously cleared for use under the agency's emergency use authorization — a less rigorous approval method to aid a swifter response to the pandemic.
    An FDA approval for a vaccine means the agency has decided that its benefits outweigh the known risks following a review of the manufacturer's testing results.
    If granted, Pfizer's full stamp of approval would only apply to the vaccine for people who are 16 and older. Meanwhile, the vaccine maker is seeking emergency use authorization for its COVID-19 vaccine to include children between 12 and 15.
    Ова е првото што го најдов, од 7ми мај годинава, и ми кажува толку колку што знам во моментов. И мене ми е доволно. По година, две, ќе видиме.
    И не знам што мислиш со тоа ,,на страна,,. Прашав ако случајно знае некој дали имало било каква употреба на мнра кај деца, пошто мене пребарувањето ми дава само безвезе Ковид информации. Значи за претходно, дали има или нема клинички студии за деца незнам, а овие клинички студии од 3 месеци, извини, ама се смешка.

Последна измена: 28 мај 2021
    На BloodElf, Kitten и An-na им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.500
    Допаѓања:
    39.112
    Фајзер одобрена и во ЕУ за 12+

EU regulators approve BioNTech-Pfizer COVID vaccine for children
    https://p.dw.com/p/3u5fJ

На LejlaD и g8lQQk им се допаѓа ова.
  6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263
    И во Јапонија ја одобрија Фајзер за деца постари од 12 години.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    19.853
    Почнуваш дури и симпатична да ми стануваш со аргументите. Ама дај те молам, намали со игнорантноста. Смешка ти се студиите од 3 месеци, ама доволна ти е студијата за миокардитис, (не знам ни дали е студија) од колку месеци рече дека е и на колку испитаници? Знаеш дека треба да се исклучи и пост хок, нели? Плус, нели јас истото цело време го кажувам, дека информациите не се доволни за тврдење.

На страна ти ми кажа да ги оставам клиничките испитувања, јас не мислам ништо. Скроз ти одговорив на прашањето, а се обидуваш одговорот да го инвалидизираш со тоа што сега формираш ново. Ако ти се смешка и 10 години, а уште повеќе 30, еве стварно не знам што да ти кажам. Пошо конкретно праша за испитувања на лимитирана група луѓе пред пандемијата, дали ја следеле ситуацијата и на крајот за ефектите врз деца. Не некој, цитираше дел од мое мислење, каде пишувам исклучиво за небулозата на релација вакцина - нинбершки кодекс, со настап за дефиниција на присила.

За детали, ќе мораш да прашаш стручно лице. Јас сум назад со читање, на германските и кинеските од почетокот, мислам дека ти кажав и зошто. А од тогаш, многу работи се сменија.

Никако не можам да ти ја разберам логиката, што воопшто очекуваш да ти кажам? Никако не можам да потврдам какви ефекти ќе има врз деца. Плус и плус без да имам соодветни информации.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.897
    Допаѓања:
    179.102
    Ок, се разбравме што значи на страна(facepalm):party:
    Притисокот од околни барабанџии расте, па и мене ми го креваат притисокот:drunk:. Колку уште глупости ќе чујам, од медиумски барабанџии (оние, ги знаеш- селани, чујте и почујте, царот порачува децата од ковид да ги вакцинирате јер...) :worried:
    И да не го тупам сега, дали се месеци или години тестирани на деца, на крајот истото го збориме- не можеме да знаеме за ефекти врз деца, јер информации нема. Па секој со својата проценка.
    А и докторите не се баш на чисто.
    Jörg Dötsch, the head of the German Society of Pediatrics and Adolescent Medicine (DGKJ), told the public broadcaster Deutschlandfunk that he is not in favor of emergency approval for kids. "It is always very important that a child is vaccinated or given medication only when there is a direct benefit to the child or adolescent," Dötsch said. "The hurdles are high," he added, "because this is a vulnerable group that cannot always speak or decide for itself."

Ај да го дочитам
    https://www.dw.com/en/risks-and-benefits-of-vaccinating-children-against-covid/a-57507384

Последна измена: 28 мај 2021
    На Lianna Anna и mKdevojce им се допаѓа ова.
  9. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.897
    Допаѓања:
    179.102
    На BloodElf му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Да го споменува докторот на почетокот, ама не навлегуваат детално во третманите. Претежно се зборува за вакцините и статистики како тоа дека во текот на 20 години имало пријавено 4182 смртни случаи од сите вакцини вкупно, а само од ковид вакцините има 4178 случаи во овие 4 месеци, вклучувајќи и сосема здрави деца, кои ги споменаа и со локација и точна возраст, за долготрајноста на имунитетот кај прележани, одговорноста на фарма итн.
    Сведочи и педијатар на крај и баш се согласувам со неа за делот за психичкото насилство врз децата моментално. Стварно се претерува.

12. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    19.853
    https://www.texastribune.org/2021/05/17/texas-bob-hall-covid-19-vaccine/
    Texas GOP state senator urged use of unproven hydroxychloroquine treatment for COVID-19. Now he's spreading doubt about vaccines.
    https://www.rappler.com/newsbreak/fact-check/animal-testing-skipped-covid-19-vaccines
    • Claim: Animal testing was skipped for the COVID-19 vaccines being administered in the United States.

• Rating: FALSE

• The facts: Animal testing was done for the COVID-19 vaccines by Pfizer, Moderna, and Johnson & Johnson, each of which has emergency use authorization (EUA) in the US. It was also done for the AstraZeneca and Novavax vaccines.

• Why we fact-checked this: The claim was being promoted in a video on the Facebook page “Lynn Channel Warriors of Truth.” As of writing, the post has about 1,900 reactions, 1,200 comments, and 2,500 shares. The video has about 38,000 views. The claim originally came from Texas State Senator Bob Hall.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bob_Hall_(politician)
    During the Covid-19 pandemic, Hall promoted misinformation about Covid-19 and vaccines, including the debunked conspiracy theory that Covid-19 vaccines skipped animal testing.

https://www.google.com/amp/s/amp.usatoday.com/amp/5162426001

Hall has also promoted the drug, used to treat lupus and rheumatoid arthritis, as a COVID-19 treatment, despite the fact that studies have shown it's ineffective.
    Over the course of her testimony to the Texas Senate, Farella doubted the safety of the coronavirus vaccine by saying it's been linked to more than 4,000 deaths. (It hasn't)

Нешто налик на наративот на еден демек доктор (а чинам не ни беше) од Германија, кој беше иницијатор на тезите дека пандемијата не постои.

@Biljarkata Зарем сериозно ќе паднеш на ова? Исклучи те молам пост хок. Каде се студиите со пир ривју за оваа бројка?

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Линковите ти се за фб пост од некој си wаnna be пејач, ама небитно. Ако го гледаше целото видео ќе видеше дека после делот на сенаторот за тестирање врз животни, баш има дискусија за од каде му е информацијата и дали е проверена, а за смртните случаи докторот го наведи конкретниот извор и каде може да се проверат информациите.

14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.531
    Допаѓања:
    106.104
    Κај нас во Грција деновиве се збори на тв дека ќе се почне со вакцинација на деца од 12-15 години со Фајзер и Модерна, август месец пред учебната година.
    Ќерка ми е 10 год. , и да беше поголема со оглед на тоа дека децата го поминуваат полесно вирусот , не би се согласила да се вакцинира..

На buba4e89 и BloodElf им се допаѓа ова.
  15. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    19.853
    Стави го линкот од изворот и студијата. Пола гледав, немам толку време.

Ме зезаш или да? Објавуваш непотврдени информации/ невистини од човек кој тврди од старт на вакцинацијата дека вакцините не поминале ни тестирање на животни. Можеш многу лесно да се информираш. Ама, полесно е кога ќе најдеш нешто што ќе го потврди твоето верување.

Можеш слободно да провериш од каде се информациите во лнковите. Пишува во секој, линк до линк имаш.

REFERENCES

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    А ти сериозно коментираш за видео кое не си го изгледала врз основа на политички мотивиран пост?
    Од каков старт и какво тврдење?
    Тврдењето не е тврдење, туку слушнав дека и следат прашања од колегиите од каде му е информацијата и дали е проверена и дека треба да ја проверат информацијата. На крајот е, скокни си ако сакаш.
    Никаде не е споменато како факт и сенаторот ништо не тврди тукуи поставува прашања на стручни лица.
    Неодговорно од него да спомне непроверени информации, ама статијата е уште повеќе извадена од контекст.
    Статистиката ти е од https://www.cdc.gov/

17. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    19.853
    Каков ти е тој политички мотивиран пост, со наводи ад хоминем тргна ти.
    Ама сега одма е друго кога го менуваш наративот, па веќе не е тврдење, иако имавме друг настап на почетокот. :D

Не го гледав цело, ќе го завршам до вечер можеби. Што не значи дека не сум читала за него и не го менува фактот дека сторијата е побиена. Скроз еднакво неодговорно на неговото тврдење за тестовите на вакцините побиени преку информации од CDC и WHO, до пир ривју студии.

Не побарав статистика туку студијата за смртност за бројката која се наведува. Да догледам прво, за да не ми кажеш пак дека не е тврдење, туку сомнеж. Што апсолутно не е ниту доказ. :D

18. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Леееелеееее
    ДА МЕ ЦИТИРАШ ШТО СУМ ПИШАЛА !!!
    И каква сторија, делот за тестирањето на животни е 30 секунди на крајот и следат прашања до него за од каде се информациите.
    И многу е јасно на чија страна се МСМ, а во реалноста кој се справува со ситуацијата од секоја гледна точка подобро.

19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.897
    Допаѓања:
    179.102
    Можам јас да исклучам пост-хок, ама регулаторите многу лабаво исклучуваат многу работи што не смеат да бидат исклучени. Каков е тој став во препораката за одобрување од ЕМА, свесни сме за пријавените можеби колерилани случаи ама ја препорачуваме за употреба и ќе ги чекаме резултатите од студиите. Ако за нешто постои гооолем сомнеж (не тестирана прописно на деца, сериозни можеби корелирани сајд-ефекти) не препорачуваш употреба, ги чекаш студиите. Децата не се ризичната група за да се делува под притисок.
    Тестирањето на животни стварно не ме интересира јер врска нема со темава.
    И немам појма кој е кој и од каква провиниенција, ништо подалеку од државава не ми е лично познато. Претпоставувам дека тие таму се навистина во конгрес, дека навистина се доктори и дека се малку порелеванти со информациите, оти претходната вакцина со 1 на 50.000 случаи на редок но сериозен несакан ефект е запрена- факт. Малку порелеванти од некој нивни колега, офталмолог, гастролог, ватевр, кој ни кажа дека ковид предизвикува неплодност и затоа требало да ги вакцинираме децата. За ова ќе мораш да ми веруваш на збор, јер не сум толку креативна да измислам ваква глупост. Еве, и јас ја чекам неговата научно издржана студија. Хоакси на сите страни.(lalala)

На BloodElf му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.159
    Допаѓања:
    112.905
    Миокардит е најчеста причина за ненадејна смрт кај млади лица. Го предизвикуваат вируси и бактерии, дури и стрептокока ако не е лечена може да го предизвика. Дека било која вакцина е виниовна е исто како со ММР што е "виновна" за аутизмот. Тотална глупост. Така да доста со тие студии. Ако сакаш вакцинирај се, ако не не се вкцинирај.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.