1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцина против ХПВ. Да или не?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од bella.honey, 27 јануари 2012.

1. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    10.903
    Јас не сум за ХПВ вакцина,затоа што има уште низа останати и недовршени експирементрирања.А вакцина како вакцина и то како може да биде штетна.

2. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    311
    Јас сум за НЕ!
    Бидејќи не е сеуште добро испитана!(ќе пробуваат на нас)

3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.733
    Допаѓања:
    4.587
    против вакцини сум и тоа не само за оваа.Конкретно за оваа разбрав и дека како прво штителе најмноги 5год. и тоа ни третина од типовите што ги има хпв вирусот.Така да не ми е јасно која е целта што сакаат да ги вакцинираат 12годишни деца.А пак што прочитав за другите вакцини на бебињата што им ги даваат,што содржат и каков ризик се за здравјето на децата а не корисни :о страшно.Имам отворено и тема во категорија бременост поткатегорија здравје на бебиња.постирав таму нешто кој го интересира нека види да не пишувам надвор од темава.И инку хпв вирусот може да исчезне со здрава исхрана ако го зајакнеш имунитетот редовна контрола и пред се Божја помош оти се е во Негови раце нели.

4. simpaticnaa

simpaticnaa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    684
    против сум за вакцината оти не е испитана а имам пријателки кои се вакцинирале и само полошо им станало затоа не не не не

5. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Јас сум за едно големо НЕ. Не ја сфаќам поентата на тоа што сакаат да вакцинираат за против ХПВ, а тоа покрива само четири типа на ХПВ. До кога вака...

6. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Јас лично сум многу против вакцината. Затоа што вакцините наши се бесплатни,а вакцинирањето во Америка е прилично скапо( по 200 долари по доза,а потребни се 3 дози). Нашите вакцини се бесплатни,затоа што се пробни и уште не испитани доволно.

Второ , вакцината штитио од ХПВ типови што се застапени во Америка.Кај нас `владее` скроз друг тип на ХПВ,па од оваа гледна точка се целосно безполезни.

7. potterholic

potterholic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2012
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    419
    Мене ме вакцинираа пред една ипол година мислам, сакала или не.

8. Beauty161

Beauty161 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    134
    Абре луѓе бели се закануваа дека немале да можат да се запишат средно девојчињата ако не се вакцинирани, но јас не сум вакцинирана и без проблем ме примија во средно. Живи глупости!

А за оваа учебна година што доаѓа ќе видиме како ќе испаднат работите.

9. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Кога пред 8 години после породувањето ми најдоа ХПВ и кај нас беше малку познато ,докторот ми кажа дека постои вакцина и дека ако сакам можам да си набавам (сама) и да ја примам или пак да одам во Солун и таму да ја примам. Јас прво се загреав ,но после нели мало бебе па зима ,па ова па она и некако го баталив тоа.Во принцип јас сум за тоа доколку постои вакцина за нешто истата и да се прими,а еве гледам и мојот гинеколог е за.
    Сега имам ќеркичка која здравје боже ќе треба да ја прими оваа вакцина.Јас како мајка би ја вакцинирала и најверојатно истата ќе ја набавам од некоја друга држава доколку овие кај нас не бидат во ред.Секако до тогаш ќе има и први реакции дали позитивни или негативни и во нашава држава од оние кои примиле.Гледајќи по форумов колку само девојки имаат проблем со ХПВ и разноразни,па дури и опасни цинови искрено се прашувам дали оваа вакцина не треба да стане навистина задолжителна.

10. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.733
    Допаѓања:
    4.587
    А како докторот ти рекол да се вакцинираш кога ти нашле хпв вирус во тебе?За тие што имаат таков вирус е забрането несмеат да ги примат вакцините затоа што така ке се засили вирусот бидејки самите вакцини се ослабнат вирус со што ли уште не и ако ја примиш ке стане полошо.Не ми е јасно како ти препорачал докторот да се вакцинираш одкога ти пронашле хпв. :o.Јас имав хпв со цин1 и фала му на Господ немам веке ни цин ниту пак вирус и пред да дознаам дека вакцините се опасни се распрашував за да се вакцинирам кога сеуште имав хпв ама ми рекоа дека ако имам вирус веке несмеам
    http://www.femina.mk/out/?id=92c3d1f7a5 ... -post.html
    еве овде можете да прочитате колку "заштитува " оваа вакцина.

На Cinderella12 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    3 вакцини беа мислам :?:. Иначе и јас сум вакцинирана, не ме болеше само втората малце.

12. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Да беа вакцините штетни, сега немаше на бидеме 7 милијарди туку 7 милиони. 3 милијарди ке умреа од туберкулоза, 1 од беснило, 1 од колера, а останатите од дечја парализа и рубеола.

На AIT му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kristina123456

kristina123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    59
    јас ја примив сите 3 дози и усте сум жива хахах
    а ја примав за да се спасувам од часови :lol: :lol: :lol: :lol:

14. SweetHeart12

SweetHeart12 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    34
    Здраво. Сакам само да прашам дали уште се испитува вакцината, затоа што јас имам 13 години и во вторник ќе треба да не вакцинираат.
    Слушнав дека вакцината била штетна, дел од оние кои што ја примиле не можеле да родат деца подоцна, или пак престанувале да добиваат, имале често главоболки и слично.
    И дали е вистина дека треба да се плати казна ако не се прими вакцината?

15. Црвче

Црвче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2015
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    563
    Јас не ја примив. И не сум единствена. ;)

На blueberry93 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.662
    Не се секирај туберколозата и понатаму носи животи и секој ден има се повеќе заболени само седејки дома поима немате од вистината

17. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    14.433
    Јас ја примив уште пред да ми почне менструалниот циклус.Засега немам никаков негативен ефект од тоа.Уште тогаш кога ја примив мојата докторка беше против зошто сум се вакцинирала ако немам циклус,односно сметаше дека прво треба да имам циклус па да се вакцинирам.Инаку јас лично сум против вакцини,да требаше сега да се вакцинирам од хпв не би се вакцинирала.

18. 2456

2456 Активен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Феминки,
    пред некоја недела ни дојдоа у школо и ни кажаа за вакцината...
    Сега незнам, да ја примам или не?

19. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Јaс јa примив и ништo не ми е, не фaнaв aутизaм, не умрев, не се рaзбoлев, истo кaкo и другите девoјчињa oд мoетo шкoлo штo јa примијa, ниеднo не се пoжaли. Вaкцинa е, не е тoлку oпaснa кoлку штo јa прaвaт секaкви експерти нa интернет. :)

На Freyja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.893
    Допаѓања:
    132.612
    Досега не се пријавиле штетни последици од вакцината. Штити од само 4 вида на ХПВ, но баш од високоризичните вируси кои најбрзо водат до ЦИН, или рак на матка. Нискоризичните не се опасни и затоа нема вакцина за нив.
    Вакцинирани се последниве 3 години 12 годишини девојчиња, сега се по 15 и не знам дека некоја имала проблем со зачнување :) Ниту пак дека сакала :)

Мое искуство - ме исполажаа да не примам, другарка ми си прими, кога беа бесплатни за сите до 26 години. Јас си добив ХПВ високо ризичен, баш од оние кои штити вакцината, другарка ми на глава ми се качи - нели ти реков. Цела година правев се што можам да го излечам.

Не сум вакцинирана, а имам страшни главоболки од стрес, мигренозни. За тоа колку е добра вакцината, треба да поминат години за да се утврди дали ќе има ХПВ вирус кај жените кои се вакциниреле, а тие прво треба да станат сексуално активни и да почнат редовно на преглди. Значи уште е рано да се види.

Ракот на грлото на матката кој е особено поврзан со ХПВ, е еден од најчестите причини за смртност кај жените. Исто, видете ја темата со ХПВ колку се обидуваат да се ислечат и како тепко им оди.

На Freyja му/ѝ се допаѓа ова.