@Fifi84 @NEA очигледно како ќе ве опали среќа. Пријатели во 8.30 стасале, во 12 завршиле работа, дури и сокчиња им дале Пет души без термин. Дефинитивно нема правило. Кој решил да се вакцинира, треба да оди на ризик. Освен фин.трошок, нема што друго да изгуби...
Јас да сум Вилипче ќе се скријам во најдлабоката дупка. Не знам како не им е срам, па и се тапкаат по рамо. Вакцинацијата тече некаде од декември во цел свет, тоа се веќе 4-5 месеци. 4 месеци не лажат, доста зборува ова за нивната (не)способност.
Епа пред нас во 11 ипол може имаше 1000 души Они веројатно биле веќе пред врата работава)) Ете може требаше да останеме али тоа е...
Да не се пикнале со луѓето од Стопанска/Услужна комора? Како и да е завршиле работа. Неверојатна е бројката на луѓе кои отишле да се вакцинираат, не ми де верува дека физички и психички ќе може лекарскиот тим да издржи да ги вакцинира сите. Баш пишете како е ситуацијата сега ако некој знае, успеаа ли поголем дел да се вакцинираат?
Имаше премногу луѓе. Ете среќа имале, нас фино ни кажаа нема да имаме толкав број на вакцини не чекајте. А да чекавме може уште ќе бевме таму...
Moja rodnina se bori za zivot po primena vakcina fajzer a pretpostavka e deka den dva pred bockanje bila izlozena so pozitiven pacient a ne znaela. Kako odgovor teloto sozdalo antitela i plus od fajzerot -posle 8 dena od vakcina se razboluva i den denes e na aparati -povekje od 20 dena
Јас страв- не страв се боцнав со АЗ. Се мислев дали воопшто и да пишам на форумов. Свесна сум дека многу тешко ќе дојдам до било која друга вакцина, а сум во секојдневна комуникација со некој кој ем е во ризична група, ем не е подобен за вакцинација, па одлуката падна. За три месеци ќе се ревакцнинирам, а до тогаш ќе се надевам на најдоброто. Периодов воопшто не истражував ни околу Короната, ни околу вакцините (едноставно огромен психички притисок ми правеше тоа), па би ги замолила поупатените за информација. После колку време би било добро да проверам антитела? Дали да направам една крвна слика за неколку дена? Можеби @Ahoy ќе ми сподели нешто? Може и општо околу АстраЗенека Фала
На здравје, добар потег АстраЗенека има ефикаснот од горе- долу 76% по првата доза, а имунитетот се развива 22 дена по нејзиното примање. Овие 76% се во однос на антитела, така да, да речеме за 25 дена можеш да испиташ антитела, но и да немаш, не значи дека не си заштитена, затоа што вакцината штити 100% од тешка клиничка слика и смрт. Втората доза се дава за 4- 12 недели, со најголема ефикаснот за 12 недели, односно така ефикаснота ќе порасне на околу 82%, а заштитата од тешка клиничка слика и смрт си останува на 100%. Вакцината е Британска, изработена во соработка помеѓу Универзитетот Оксфорд и компанијата АстраЗенека со седиште во Кембриџ. Се работи за традиционален тип на вакцина, аденовирусна вакцина, со таа разлика што оваа вакцина користи шимпанзо аденовирус. Велика Британија масовно вакцинира со АстраЗенека, а таму веќе е забележителен пад на новите случаи, значаен пад, што потврдува дека вакцината е ефикасна и против Британскиот сој, иако е малку ефикасна против Јужно- Африканскиот сој, но тоа е и до некаде разбирливо.
Прочитав дека покојниот Зафир Хаџиманов се боцнал на 03.03.2021. Со Астра Зенекаа и ете го човекот заштитен ко бајаги почина можи причината да била од самата вакцина
Логично, не може вакцината да биде причинител ако човекот имал позитивен тест за Ковид, особено ако имал тешка клиничка слика и симптоми, а како што пишуваат медиумите: "Filmski glumac, pevač i kompozitor Zafir Hadžimanov preminuo je od posledica zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).", затоа што вакцината ниту предизвикува Ковид, ниту дава позитивен тест. Симптомите кои таа ги предизвикува се краткотрајни. Нема проблем, пиши ми што и да те интересира
Значи јас прочитав на форумиве а и самиот Хаџиманов имаше објавено дека на 3ти Март се пелцувал е сега како после тоа се заразил? Нели заштитен колку толку??? Посебно афериве со АЗ вакцина е за плашење доста луѓе се починати од таа вакцина и затоа во некои земји се забрани нејзината употреба..
Aман бе луѓе престанете со такви постови може од вакцина може од оваа и оваа. Не мислите дека малку им стварате страв на тие што се вакцинирале или тек ќе се вакцинираат?