Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.2%
  2. Не

366 vote(s)
    31.8%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

https://www.maltatoday.com.mt/news/...ted_public_health_chief_confirms#.YGHHFCVHklQ

cresa-jagoda likes this.
  2. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Не ја набавивме, ја добивме преку Ковакс :D

christinnn and buba4e89 like this.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Не знам што да речам, не сум паметна. Да шансите се такви, ама не е се црно и бело:doh:

LejlaD likes this.
  4. kravce

kravce Форумски идол

Како што реков, починале од корона, а не од вакцина, и покрај тоа што биле вакцинирани

@Biljarkata и јас слично размислував. Еве баба ми и дедо ми сега може ќе ги викнат за вакцина. Двајцата се над 80. Во некои земји внимаваа со вакцинирање на лица постари од 65 со аз, кај нас над 75 ќе се почне. За себе не би се мислела, за стариве немам памет...

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Пишува убаво биле вакцинирани и инфицирани, во случај што требало вакцината да ги заштити. Освен тоа процентот на ризик од Астра е 76% што е доволен показател дека таа вакцина не е баш ефективна.
    И нив како и вас што се тагнирате дали другите се вакцинирани или ќе се, им било кажано дека штитат и разни прикаски,а ни они сами не знаат точно.
    Сакам да кажам не може вакцина направена за 5 дена да биде добра,една мора да има со висок ризик, но и тоа е индивидуално кај секој.

Патем мој колега се вакцинираше со Астра и немаше нус појави,а следното вакцинирање им е за два месеци. Така да,јас не кажав никој да не се вакцинира туку кажав да се вакцинира по избор и никој да не се тагнира околу тоа,затоа што сме различни и стравот е голем ризик.
    И овие 6 имале фамилии и верувам дека биле по 70 години и замисли имале надеж па не ја добиле.
    Мојот став е тој.

cresa-jagoda likes this.
  6. Celltica

Celltica Форумски идол

Па сега ако гледаш статистички 76 > 0. Не дека јас ја сакам АЗ, баш сметам дека не е доволна 76% заштита, ама пак ако немаш друга опција, тоа е тоа. Факт е дека со секоја има ризик, факт е дека без нив има уште поголем ризик, секој нека си одлучи за себе засега. Само глупо е малце сензационалистички причи од типот на една жена што не ја ни познавам чув начув на некои вести одма умрела. Барем да провереше прво дали е точно, не од наслушнати работи да вади заклучоци.

Инаку нормално е да те тангира дали другите ќе се вакцинираат, ако не те тангира немаш basic clue како уствари функционира имунизација. Глејте си за задникот ваш само, тоа што има категории на луѓе што нема да можат да примат вакцина и ќе зависат на остатокот од имунизираното население, кој ги тииит.

Glowy, Autumn_, le.soleil and 2 others like this.
  7. John Snow

John Snow Форумски идол

Нема ни потреба да набавуваме, кој сака ќе отиде у Србија на вакцинација и чиста работа. Заследете ме за уште совети за штедење :smirk:
    Шала на страна, поголемо понижување од тоа матичната земја да не ти обезбеди медицинска заштита и да треба да припаѓаш од гужви во соседни земји нема :doh:

8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Штом е на вести кажано не е лажно. Тоа што кажала она не значи дека треба да ја напаѓате ко да убила човек.
    А си гледам за мојот газ фала што праша,за твојот неам намера да гледам ниту да се мешам дали ќе се вакцинираш. Доволно си голема и зрела.
    И не,мене ич не ме тагнира дали некој се вакцинирал или одлучил да не се вакцинира,негово право.

cresa-jagoda and Crna Dama like this.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Негово право е да, ама дали имаме некаква морална, колективна одговорност ние што смееме да примиме вакцина, према оние кои не смеат?

Glowy, Amellie13, LejlaD and 2 others like this.
  10. Celltica

Celltica Форумски идол

Негово право е засега, со оглед дека вакцините се нови да речеме. И ок е да речеме засега.
    Сосема нормално и очекувано е понатаму да си е како стандард вакцина со која ќе можеш или нема да можеш да користиш бенефити на општеството. Како што не можеш дете без вакцини да запишеш во градинка.

LejlaD, CameliaMiller and fana like this.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Пак се споделуваат половични информации. Дали се заразиле после времето за кое се очекува да имаат веќе имунитет или во периодот додека уште се во фаза на создавање?

Не се истрчувајте со информации и заклучоци. Цело време се зборува дека треба минимум три недели за да проработи вакцината.

Не викам дека нема нус појави, ама не е се црно и бело. И во Белград се заразија еден куп, ама од вакцинација одма фрлија маските, наместо баш да се пазат тој период.

Glowy, Doozy, Bezimenka90 and 2 others like this.
  12. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Па на вести да е лага? 7 души ме нападнавте како да убив човек, а ништо лошо не мислев со тоа, ни да навредам некого ни ништо. Не го ни правам тоа. Само сакав да напишам тоа што го видов на вести, ако за некого тоа е лошо тогаш не знам. Секој со различно мислење сме. Башка што јас тука на овој форум од кога сум еднаш во животот сум згрешила нешто, што се случува да згрешиш луге сме, ама одма се собра у напад тука. Се извинив јавно на членките, пиша ли некој дека се прифака извинувањето? Не пиша никој епа доста е веке сега стварно, да се нападне се знае одма, а да се прифати извинување нигде никој нема.

cresa-jagoda likes this.
  13. Celltica

Celltica Форумски идол

Леле ок е, не мора толку мелодраматично да го сфаќате форумот.

le.soleil likes this.
  14. bicycle

bicycle Форумски идол

@Crna Dama Не верувај во се што се кажува на тв и во медиумите.
    Убаво е кажано за тоа неколку пати зошто има многу лажни вести.
    Јас ти ја сфатив грижата.
    Aма не е време за паника, така ништо не добиваме. :hug:
    Ни ти ни останатите.

Crna Dama likes this.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Од моите само јас и мајка ми можеме,татко ми не смее поради здравствен проблем. И тоа нема да спречи ниту да смени нешто но важно нема да бидеме фактор за зараза.

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Сите сме такви избувливи на форумов, не е секогаш лично кон некој член.Темава е најактуелна сега и сите сме посензитивни, што заради лични искуства што заради дојдено преку глава од лажни информации и небулози.
    Те сфаќам, претерана ни беше реакцијата.

le.soleil and Crna Dama like this.
  17. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Фала ти од срце што барем ти ја свати :hug: паника ме фака и се плашам што да правам. Сакам да си оди короната. Не барам многу

bicycle likes this.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Тие што сакаат море, ќе си одат во Албанија, Црна Гора, Хрватска, па еве и Турција. Дека нашиве туристи ќе останат тука, мало сутра. Да се затворени границите, да нема кај да одат, може и ќе останат, ама вака, не мора Грција, има други опции.

Не е погрешно. И јас сум на мислење дека треба работоспособната популација да се вакцинира прво, од 20 до 60 години. Мислам дека така поголем ефект ќе има вакцинирањето, имајќи предвид дека таа популација се движи на повеќе места, пензионерите не толку (освен во Скопје во вторник и петок).

Немаат кредибилитет вестите на тв кај нас, нема врска што се работи за национална тв. Исти се како порталите, за гледаност објавуваат сензации, некогаш и непроверени.

19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Ама и Грција ќе не' пушти гарант, само што можда нема да ни е одобрена Синофарм, сигурен сум.

LejlaD, Annath and CameliaMiller like this.
  20. Annath

Annath Форумски идол

А па еден избор на вакцини кај нас...

VDT2906, Bezimenka90, LejlaD and 3 others like this.