Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,2%
  2. Не

366 глас(а)
    31,8%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.348
    Допаѓања:
    278.753
  2. Deva Path

Deva Path Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    266
  3. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Може сте пишувале, но ме интересира јас не прочитав никаде, колку време трае заштитата со вакцините?
    Дали мора секоја година да се вакцинираме како со грипот?

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Не може тоа точно да се каже, рано е.
    Но најверојатно ќе треба да се вакцинираме еднаш годишно (или на 2 години или повеќе, зависи која вакцина), иако можеби тие следни вакцинирања ќе бидат само со една доза, како бустери.

На CameliaMiller и SkarletOHara им се допаѓа ова.
  5. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Некој ако се одлучил денеска да иде за Ниш на шашма, нека не трга.
    Само Срби вакцинираат денеска.

6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    @eli25 разбрав и јас за вчера ама касно. На работа бев, а потоа беше касно да се појде.

Ќе си чекам реад тука. Секако се пријавив и на српскиот портал па кое дојде побрзо тоа. Мене ми е повеќе за стариве да се вакцинираат. Мојте се снајдоа во Србија претходно, остануваат родителите на маж ми.
    @buba4e89 ммр секаде се прима на детска возраст. Никој возраесен не прима бустери од таа вакцина. Пред да пишуваш барем добро информирај се. ММР прва доза е на 13/14 месеци и има бустер уште еден малку подоцна (во различни земји на различна возраст ама се во детство). Ако си против вакцини кажи си јасно и гласно. Не туку се вади на право на избор на други членки.

На CameliaMiller, Peperutce1115, mkdvesna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
  8. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.426
    Допаѓања:
    143.399
    Да споделам искуство после вакцинација со Астра Зенека.

Ден на вакцинација: по околу 7-8 часа од ваквинирањето - главоболка температура 37.8.

Прв ден после вакцинација: температура од 37.8 - 38.2, страшна главоболка, треска при качување температура, омалаксаност. Со парацетамол беше ок, ама откако ќе поминеше дејството, пак се враќаа сите симптоми. Мала болка во раката на местото каде е ставена вакцината.
    Денот по вакцинација навистина добро е да се одмара.

Втор ден после вакцинација: температура 37-37.5. Без главоболка. Мала болка во раката.

Сите познати кои се вакцинираа се главно со овие симпотми. Некои кренаа температура и до 39.2, дури и со повраќање. Ама краткотрајно, неколку часа.

На Ambrosia, Bezimenka90, CameliaMiller и 23 други им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Информирана сум јас не се секирај ти, секогаш кога пишувам. ММР се прима и сега,барем овде се бара да имаш примено и втора доза. Јас многу добро знам сите мои колеги примија втора доза ММР и уште една вакцина.
    Пред да пишеш информирај се дали никој не прима, и не се вади на таа карта. Не знам зошто се развлекува дискуцијава од вчера,не е потребно. Повеќе немој да ми реплицираш ниту тагнуваш, немам намера да продолжувам.
    Секако,се е да наметнете ваше мислење и став,ние другите сме глупи. Уште еднаш ќе напоменам немој да ми ставаш зборови во уста што не сум ги кажала,врати се наназад и најди мислење каде сум рекла дека сум против вакцини,нема да најдеш секако бидејќи не е кажано. Поздрав

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Две дози се даваат на деца.
    Еве во Америка: MMR Vaccination | What You Should Know | Measles, Mumps, Rubella | CDC
    Еве во Велика Британија: MMR (measles, mumps and rubella) vaccine - NHS (www.nhs.uk)
    Еве во Македонија: Kalendar-za-imunizatsija-2019.pdf (zdravstvo.gov.mk)
    Секаде е на деца до училишна возраст. Две дози.

Поздрав.

На CameliaMiller и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Јас живеам во Малта и услов за работна дозвола на поединци им беше побарано да имаат примено вакцини. Им ги повторуваа примените,јас го имам документот дома ,а ти можеш во што сакаш да веруваш,само немој да ме правиш будала. Поздрав

На BloodElf му/ѝ се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.795
    Допаѓања:
    145.359
    Ако не е тајна , бевте со термин или? Претпоставувам во соседите се буцнавте.

На CameliaMiller, LejlaD и Ariel им се допаѓа ова.
  13. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    За утре во Ниш или Бг има некој инфо дале ќе вакцинираат наши?

14. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.426
    Допаѓања:
    143.399
    Да, викендот во Србија, без термин. Не беше проблем претходните денови без термин да се отиде, во Ниш и во Белград.

Знам и вчера дека доста луѓе отидоа, завршија работа. Не знам дали може уште да се оди. Колку што знам, вакцините беа со рок до вчера, па затоа не бараа термини, сакаа да ги потрошат додека се во рок.

Последна измена: 30 март 2021
    На CameliaMiller, Butterfly1107, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Еве и за Малта. National Immunisation Schedule (gov.mt)

Ако некој возрасен пропуштил некоја вакцина чќе му ја бапнат на старост, ама регуларно не примаат возрасни вакцини туку деца.
    Така што твоето изкуство е исклучок а не правило.

@MinnaAnne денес нема вакцини за странци. Не се знае кога пак ќе има. Ама веројатно ќе има пак.

На CameliaMiller, Peperutce1115 и MinnaAnne им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Комата во која западнал македонскиот пулмолог Ангелко Ѓорчев по вакцинирањето во Ниш, Србија не е последица на примената вакцина. Ова за српската агенција Бета го изјави директорот на нишкиот Универзитетски клинички центар, Зоран Перишиќ.

-Анализите покажаа дека неговата состојба не е последица на примената вакцина. Неговата состојба е непроменета, изјави Перишиќ.

https://skopskoeho.mk/srpski-lekar-...ologot-gorchev-ne-e-posleditsa-na-vaktsinata/

На CameliaMiller и koritsaki им се допаѓа ова.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Нема потреба да се убедуваме тогаш 8)
    Си ја имаш мувата на капата. Ова што си ми го пратила нема допирна точка со тоа што нас ни бараат. Човек од 30 години ги има примено сите наведени во списокот, сам ја купува,сам ја плаќа,сите наведени вакцини ги има во аптека.Јас кажав го имам документот пред себе и знам што треба и што не треба. Ајде да не должиме повеќе,не знам зошто се објаснувам едно е теорија а друго практика.
    Едит:
    B0317443-E369-407F-8101-2E577E248F82.jpeg
    5BE0080A-0C9E-4EFD-BB5F-FD1BA1780E58.png

:hai:

Последна измена: 30 март 2021
  18. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Ме интересира, чисто онака, за тие што не планираат да се вакцинираат против Ковид. Дали не ви е смачено веќе од седење дома? Дали би издржале уште 3/4 години да не мрднете никаде.
    Не судам, реално и јас имам свои стравови во врска со вакцината ама имам и стравови во врска со Ковид.
    Млада сум, здрава, ковид би го преживеала, но секоја болест на нашето тело задава неповратлив удар. Тоа е 100% докажано.
    Ама луѓе мене ми е смачено од алкохол и седење дома. Сакам да се прошетам, сакам на море/езеро без да се мислам дали некој кивнал и кашлал. Сакам да си ги прегрнам блиските, да искочам на кафе со другарките.
    Сигурно ќе направат да не може да се патува без вакцина. Да мора да се прави пцр, па четиричлено семејство за пцр треба мин 8000ден да одвои за да оди на одмор.
    Онака баш ме интересира кои се вашите размислувања за иднината. Како би живееле? Бидејќи факт е дека нема да се вакцинираат сите и ова ќе трае уште 3/4 години. Ама барем вакцинираните ќе може да здивнат малце.

На kukla21, Ambrosia, Bezimenka90 и 8 други им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @buba4e89 па истото ти го кажува членката што го пиши во документот што го имаш ставено. Ако немаш доказ или документ дека си примила како мала такви вакцини тогаш се прима пак. Инаку не се става на сите возрасни по втор пат вакцината.

На Glowy, CameliaMiller, JoyJoy и 2 други им се допаѓа ова.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Не го признаваат документот со примени вакцини како мал,сакал нејќел ќе си примиш. И не,не е ист линкот, во нејзиниот се наведува вакцини по возраст,а во мојот по услов.

На BloodElf му/ѝ се допаѓа ова.