Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.396
    Знам. Баш затоа додадов дека поентата не беше тоа и дека лошо се одвиваше се после тоа ради грешка во сфаќање на некои мислења.

На Peperutce1115 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Пепе добро утро.
    Ти кажа дека ние не сме компентентни да зборуваме со тоа си даваш слобода да ни кажуваш да не зборуваме ништо негативно. Си запнала ко слеп за стап. Исто така ми ги испреврте постовите, признај си ја грешката доблесно. Вистински доктор нема да се прави доктор у сред студии туку по завршувањето,ова ти го кажувам најдобронамерно затоа што блиска роднина е доктор.
    И не мора да срипуваш ако некој сака да биде внимателен,да потпраша. Целата ситуација е лабилна,разбери.
    Сите ќе се вакцинираме еден ден ама и не сите ќе преживееме. Убав ден.

П.С. Во друга тема членка исто кажа дека одново се вакцинирала во Германија @JoyJoy не за корона туку овие стандардните што ги примаме. Никогаш не зборам на памет.
    Не знам зошто се игнорираат некои битни мислења и се фокусира само на тоа што не ни треба.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Не сакав повеќе да се навраќам на ова, ама ај да се разјаснам па да преминам
    Откако излегоа првите смртни случаи со астра зенека, одма беа исклучени можностите дека од вакцината починале луѓето, за да недели месеци потоа повеќето од Европа да рече, да, од вакцината се случува, и да ја стопира вакцинацијата со истата. Дали станува збор за политика или не, ќе си шпекулираме, ама моментот каде се запрашуваме како тоа одма Србите ја исклучија можноста дека на пациентот во Ниш состојбата му е поради вакцината, добивме од тебе одговор дека не е на нас да се занимаваме со тоа.
    Во ред, еве ќе се извинам ако погрешно сум те разбрала, емотивни периоди се, губиме луѓе, блиски, затворени сме година дена, при крај сме со нервите...
    ----------
    Друга работа, колку што можат медиумите да ја у*ерат работата, пардон мај френч, исто толку помагаат и да се расветли некоја ситуација, да се изнесе информација што политиката сака да ја прикрие. Па не знам зошто таква одбивност кон информирање од медиумите. Кој знае ќе селектира информации и медиуми, останатите и од комшија да слушнат ќе веруваат, па не можеме тука ништо.
    -----------
    Ај сега надвор од безвезе конфликти.
    Искрено се надевам дека ќе ја променат одлуката и дека ќе дозволат и помлади да се вакцинираат со аз. Од лице место на некои пунктови вчера, интересот е стварно мал, и доколку така продолжи, сметам дека треба како што беше во Србија, да се дозволи кој сака да се вакцинира со аз. Особено затоа што периодов ја бие лоша репутација, а ние сме како што сме, зошто да не се изваксинираат оние кои што сакаат со неа.

Официјално од В.Британија репорти за вакцинацијата
    со астразенека
    https://assets.publishing.service.g...VID-19_AstraZeneca_Vaccine_Analysis_Print.pdf
    со фајзер
    https://assets.publishing.service.g...A_Pfizer-_BioNTech_Vaccine_Analysis_Print.pdf

Двете вакцини имаат приближно иста бројка на забележана тромбоцитопенија како реакција на вакцина, како и смртен случај, ама никој не ја спомнува Фајзер во Европа. Вкупниот број на анализирани случаи не го пишува (ме мрзи да рачунам) а крајната состојба со смртни случаи е поголема кај Астра споредено со Фајзер, иако за астра извештајот е за еден месец помалку.
    Кој сака да чита детално, нека има во предвид дека некои реакции се неповрзани со вакцината.

Последна измена: 1 април 2021
    На An-na, Ava.84, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Од ЕМА повторно се изјаснија дека вакцината е безбедна, односно дека ризикот од неа е занемарлив во однос на придобивките од истата, така да, не гледам пречка неа да не ја пуштат и за помладите. Тоа што направија страв меѓу сите, па и меѓу постарите, стварно не е во ред.

Уште пред околу месец дена, во статија на Norway Today мислам беше, имаше еден дел каде е напишано дека во Норвешка до тој момент биле забележани 31 случај на тромбоза после вакцинација, од кои 1 случај бил поврзан со АЗ, а 30 со Фајзер. Зборувам за некаде почеток на март. Сега веста никако не можам да ја најдам, а ќе пробам повторно. Но Фајзер никогаш не била стопирана за никого. Не велам дека е лоша, само што ова против АЗ е најмалку поради загриженост на властите за тоа што таа вакцина може да предизвика.

На LejlaD, Peperutce1115, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    А зошто стојат во извештаи за вакцините, ако не се поврзани со вакцината?
    Не сфаќам?
    Сама по себе е ризик вакцинацијата, или и други фактори играат улога?

6. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Еве појасно, тек сега прочепкав, претходно само линковите од горе ми ги пратија
    Значи освен медицински лица, и вакцинирани своеволно даваат инфо преку веб страната на yellow card.
    Ако пролисташ во листите има наведено и корона вирус и смрт од корона вирус, кои секако би настанале и без вакцинацијата.
    Еве го збирниот извештај
    https://assets.publishing.service.g...summary_of_Yellow_Card_reporting_14.03.21.pdf

Интересно да се спомне, Израел и Велика Британија бележат пад на новозаразени по масовната вакцинација, а од друга страна Србија баш и не. За споредба, во Србија најмногу се користи кинеската вакцина, на која и е потребно многу повеќе време да создаде заштита.

Само спутник ни е многу мистериозен, нит се умира од него, нит има реакција :D

Мене нзс-то ме интересира. Зошто кај некои се создава тромбоза, кај некои не. Што е заедничко?

На Peperutce1115, CameliaMiller, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Има нешто. Ама и самиот КОВИД кај некого дава тромботичен ефект, кај некого не. Истиот линк е само треба да се пронајде.
    А барањето во моментов е игла во сено.

На smile:), LejlaD, Peperutce1115 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Фала многу за информациите.. ептен не сум во тек што се случува.

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.379
    Допаѓања:
    190.390
    Денес сакам да мрчам, не знам на која тема- каде вака со снимање лични податоци, алооо СлободнаЕвропа:fubar:
    https://www.slobodnaevropa.mk/a/31180040.html

На WildMk и kravce им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    Не ми текнува што како беше, одамна беше, бев дете, но знам мајка ми што ми кажувала дека дупликат дози од некои вакцини си имам примано тука (претходно по календар во Мк) е кога дојдов тука ми стигаа писма на вакцинација со дел од вакцини што веќе ги имав примано.
    Што како, не знам, одамна беше.

На LejlaD и kravce им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.932
    Допаѓања:
    203.197
    За Спутник ќе ви кажам од лично искуство кога ќе проверам антитела после ревакцина, ама ќе треба да почекате до средина на април, бар две недели после боцкање.
    Колешка веќе има антитела, си провери, а во ист ден се боцкавме. Таа цела недела имаше главоболки после боцкањето, јас само болка на местото и после три дена растечен нос. Други колеги пријавија температура, омалаксаност, болки во коски и мускули, не е дека Спутник беше без реакција.

На smile:), Tajnaotrovna, LejlaD и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.443
    Допаѓања:
    90.838
    Тука има нешто.(ме мрзеше да читам)
    Reports of 33 suspected adverse drug reactions with fatal outcomes after administration of the Pfizer and BioNTech vaccine had been received by the Norwegian Medicines Agency as at 17 January.

https://www.bmj.com/content/372/bmj.n167

На Peperutce1115, CameliaMiller, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.379
    Допаѓања:
    190.390
    3000 бевте вие од вселенската програма? И таа кај медицински лица отиде или како каде?
    Инаку реакција секако е очекувана, не се спорни реакциите, спорни се нус-појавите или како веќе да ги речам, да тригерира нешто што не би требало.

Баш денес проверив, во мое село најмногу фајзер се боцка, за Спутник изгледа ќе треба туризам до Бегиша да се брка. И нормално, од цела Европа отишле викендов на саем у Београду, па писанија- ако сте се боцкале со еу не одобрени вакцини, ние не сносиме одговорност. Сега баш ме насекираа, јер и одговорност сноселе, а јас не сум знаела|(.

На LejlaD, CameliaMiller и Annath им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Денеска во 13 часот Заев и Филипче ќе одржат прес-конференција за нова пратка на вакцини

Може Германија ќе ни донира Фајзер :mm:
    :D

Едит: Јас се зезав али изгледа стварно стиже Фајзер. Во 13:20 во Скопје треба да слета Croatia Airlines од Дизелдорф, лет кој што не е редовен и не бил изведен досега.

На LejlaD, Peperutce1115, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.322
    Допаѓања:
    119.225
    На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Изгледа се тие :o

На LejlaD, CameliaMiller, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Безобразно, и име презиме и телефонски броеви...ќе им пишам.

Лелелеле прес за нова пратка вакцини. Ако испаднат само 2000комада.. |(

На Autumn_, LejlaD, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Ако се Фајзер толку ќе се :D

Всушност слета и авион од Киев пред малку, да не е Спутник? :o
    Веројатно не :D

На LejlaD, CameliaMiller, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  19. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Да не се од Борисов оние што ни ги обеќаше, стигна ли кај нив пратка од 200.000 :^)
    Ако се тие...не требале да се мачат :emo:

Леле тие се изгледа. Вчера им стигнала пратката :|

На LejlaD, CameliaMiller, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Изгледа се :|

Затоа нема дочек на аеродром ;(

На LejlaD и CameliaMiller им се допаѓа ова.