Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.3%
  2. Не

365 vote(s)
    31.7%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Од сајтот на МЗ е.
    Не е забрането да се стави, туку треба со претпазливост затоа што е недоволно испитано.

LejlaD likes this.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ама ако е недоволно испитано, нели треба да почекаме да го испитаат?

Да ви ги игнорирам оф-топиците погоре, или да ве пријавувам ]:)

Martka and Sofi.ja like this.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Ја ставаат во Србија на лица со автоимуни.

LejlaD and Ahoy like this.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Никако не ми е сеедно.

Не знам дали да се верува на сè што ни се сервира или не.
    Ми изледа вака:
    - АстраЗенека- Не, тромб прави.
    - Спутник- Јок, може да влоши автоимини.
    - Синофарм- за тие со автоимуни не не.
    - Фајзер/ Модерна- сооовршении.

Дали е политика или не, не знам.
    Не можам да верувам дека на 40-50 000 волонтери на кои се испитувала Спутник никој немал автоимуна, значи сигурно имале и тоа не верувам дека биле малку.

На Е- Управа, нема да одбереш дека имаш автоимуна како специфична болест, така да претпоставувам дека Србите автоимуните не ги гледаат како проблем за било која вакцина.

Amellie13, Doozy, noteforself and 6 others like this.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Е па Ковид вакциниве сега за сега ниту една не е доволно испитана, од аспект на масовна апликација и интеракции со претходни состојби. Она што сега за сега се знае е дека се генерално безбедни и намалуваат смртност дефинитивно и создаваат имунитет во одреден процент (од некаде 70% за кинеската вакцина до 95% за Фајзер). Толку сега за сега.
    И сите до сега што ги знаеме не биле доволно испитани кога почнале да ги ставаат, ама со тек на време станале.

Peperutce1115 and Ahoy like this.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Од искуство на моите што се вакцинираа во Србија, таму ништо специфично не се гледа како проблем. Боцкаат кој сака, само предупредуваат ако треба да внимаваш на нешто специфично и одма да се јавиш ако имаш некоја друга реакција освен оние лесните.

LejlaD, Peperutce1115 and Ahoy like this.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Јасно ми е тоа, зборам да не се форсираат потенцијално ризични групи како приоритетни за вакцина, ако баш за нивните состојби вакцината не е испитана.

buba4e89 and An-na like this.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Тука ви се упаствата за употреба на Фајзер, Спутник и АЗ: https://kovid19vakcinacija.mk/za-vakcinite/ . Ќе ги прикачев ама не ги прифаќа, големи се.

senjorita-v, LejlaD, JoyJoy and 2 others like this.
  9. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-021-04792-9

Viral vector-based anti-COVID-19 vaccines
    Available data on vector-based vaccines in immunocompromised patients suggest that disseminated infection is highly unlikely. Importantly, viral vector replication is incompetent and viral-based vaccines are well tolerated. Among the solicited and unsolicited adverse events, severe ones were not observed in a host with a compromised immune system.
    To date, there is no experience of viral-vector based vaccines against infectious agents in patients with AIIDs, although there are approaches for viral-vector gene therapy in patients with immune-mediated diseases [48]. Nevertheless, three cases of transverse myelitis were reported after ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) booster vaccination. Initially, they were described as potentially related to the vaccination unexpected serious adverse reactions. Later, they were considered by independent neurological experts as “idiopathic” spinal cord demyelination or “pre-existing”, but previously unrecognized, multiple sclerosis. The relationship between the vaccine and acute transverse myelitis remained possible in only one of the cases [49]. All three trial participants have improved or recovered. Independent clinical review of the safety data showed an acceptable safety profile and effectiveness against symptomatic COVID-19. The monitoring of safety focused on neurological adverse events continues in the trials.

Теоретски, не би требало да прави проблем. Во пракса, недоволно тестирано.

Biljarkata, JoyJoy and Ahoy like this.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Истово го читав пред малку.
    Затоа ми е чудно, според мене повеќе сомневања би требало да има кон Фајзер/ Модерна него за Спутник кај овие пациенти, според платформата на која се работени.

Peperutce1115 likes this.
  11. kravce

kravce Форумски идол

Еве Пановски во фб групата пишува треба да се вакцинираме и тоа со било која...

Како да го чув Заев дека Синовак ќе дојде кај нас, Србите со Синофарм се вакцинираа.

buba4e89, senjorita-v and Ahoy like this.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

И Синофарм ќе дојде, а Синовак не знам кој им препорачал да ја нарачаат. Подобро да беше третата Кинеска, со една доза 70% ефикасност има, мислам дека Унгарија веќе ја користи.

13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@Peperutce1115 и @Ahoy за Phizer некако фалат студии за безбедност. Не знам зошто. Политика ли е или голема верба во технологијата, ама никој во научни студии не испитувал ништо за безбедност. Само ефикасност и ефективност наоѓам.
    @Ahoy кинеската вакцина ја кажа министерот кинески што дојде кај нас. Изгледа им кажа таа ќе ви ја пратиме и трајте си. Што ви пратиме тоа. Изгледа е немате вакцини што добиете тоа ќе користите.

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

На 9ти септември имам прашано во темата за корона, никој ништо не ми одговори:(
    Во тој период имав колега во болница со дијагноза енцефалитис, затоа прашував.
    Не ми текнало да проверам, дали истава состојба може да ја тригерира и самиот Ковид или е исклучиво поврзано со вакцината, и само со АЗ засега?:^)

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Има, еве: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577 .Всушност ова е главната студија од компанијата, дополнителни и јас немам сретнато, иако мислам дека во Израел не се случи ништо сериозно.

Peperutce1115 likes this.
  16. Peperutce1115

Која состојба? Автоимуните болести?

И Спутник е вакцина која користи вирусен вектор. И во конкретниот линк, а и мојот цитат пишува дека теоретски е безбедна вакцината за употреба кај овие луѓе, но во пракса нема доволно податоци.
    Инаку автоимуните болести се болести со непозната причина. Едноставно луѓето имаат гени кои ги прават да бидат поподложни на развој на автоимуна болест.
    Тригер покрај стрес, лекови, може да биде и обичен вирус или бактерија. Така што да, веројатно и Ковид 19 може да испровоцира автоимун одговор.

LejlaD, Biljarkata and Ahoy like this.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Не, за трансферзален миелитис ми е прашањето. Дали Ковид може да предизвика трансферзален миелитис, состојба која можеби била тригерирана од некоја од вакцините уште во тест фазите?
    Исто како што прашав пред некое време ама не памтам да добив одговор. Дали природно е можно да се креира состојба на истовремена тромбоза и тромбоцитопенија, состојба која во моментов ја испитуваат по скандинавиите негде.

19. Peperutce1115

Автоимуна болест е и тоа.
    Пријавени се неколку случаи на трансверзален миелитис кај инфицирани од Ковид 19.

LejlaD and Biljarkata like this.
  20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

АМа оваа е таа што е користена за одобрување на вакцинацијата. Други нема. Како за векторсите вакцини на пример. Каде што научници независно од тимот што ја развива вакцината ја проценуваат истата врз основа на примена во поголе популација. Нема нешто да вришти од некаде за вакцината, ама нема па ни студии.
    На крај што ќе ни се падне и со Госпоед напред ќе биде работава.

Израел сам си ја превзеде одоговорноста за ефектите од вакцинацијата. А занејќи ги нив може и да не кажат се. Цензура имаат и они на податоци. Што не ја прави вакцината помалку добра. Ама и нив не им верувам дека јавно ќе споделат било што што ќе може да им создаде проблем прво дома. За надвор нив не им е многу гајле. Евреите се чудна сорта луѓе. Еве и главниот за вакцинава во Фајзер е Евреин (а кој друг би бил): Meet Mikael Dolsten, the Jewish immigrant leading Pfizer’s vaccine charge - Baltimore Jewish Times

le.soleil, Peperutce1115 and Ahoy like this.