Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.2%
  2. Не

366 vote(s)
    31.8%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. kravce

kravce Форумски идол

@anastasijaki ај препрочитај ме уште еднаш. Инфото ми е од особа што бар до пред некое време со сигурност работеше од дома, а е вработена во една од институциите што ги набројав.
    Ако мајка ти оди, не значи дека сите вработени во јавниот сектор одат.

2. fana

fana Форумски идол

Точно. Не само што не одат туку голем дел од нив мислам дека и патот до на работа го заборавија.

Glowy, Nikolina35, mareane and 10 others like this.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ама како тоа што имаат колеги, ги прави приоритетни? Зошто се побитни од тие што се стварно битни, на пример кадарот во образование, тие кај нас се одма после медицинарите, пожарникарите.

4. kravce

kravce Форумски идол

И добро што има можност и одмор и боледување да користи. Во приватниот сектор никој не те прашува.

И не е ова сеа ај ќе се мериме...ама и е за мерење. Од старт на пандемијава вработените државно имаа доста повеќе привилегии над останатите

5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Кој тоа рекол дека се приоритетни, пишав такво нешто? Пишав само дека идат секој ден на работа и дека нема вакцини за нив сега, @kravce пишуваше сосема друго.

6. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Бре, до кое дереџе дојдовме, да се класифицираме на битни и помалку битни.

Сите сме битни бре луѓенца. Јас сум битна за тебе, ти си битен за мене. Едноставно мора да се обезбеди што поголем број на вакцини. Единствен спас од пандемијата се вакцините и колективен имунитет. Не гледам друго чаре.

Glowy, VDT2906, monibejbi and 14 others like this.
  7. kravce

kravce Форумски идол

@anastasijaki мајка ти дали е вработена во некоја од институциите што се опфатени со вакцинација од следнава недела?

Едит: изгледа не е. Не знам зошто тогаш коментарот, неповрзано со мојот пост, испаѓам лажга..

Last edited: Apr 2, 2021
    LejlaD likes this.
  8. anastasijaki

Не е опфатена со вакцинација наредна недела, инаку мајка ми е на шалтер и има контакти со луѓе, кешки да работеше во канцеларија сама а во целата служба се над 40 ,45 луѓе нешто слично ко погон на фабрика која ја споменавте.Плус жена во години со хронични болести ама ете нема вакцина за неа и за други со болести ко неа. Затоа не треба сите во исти кош да ги ставате. И без пандемијата имаше што не го знаеја патот до работа а земаа плата таква ни е трула државата ако си по рамковен или преку партија кој што ти може :doh: али тоа е друга тема да не одам офф топик.

sleepingbeauty, LejlaD and Martka like this.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Што е шалтер поразлично од продавачка? На шалтер бар има стакло, ако нема лесно може да се намести, гел за раце и толку е. Сите 40 не се на еден шалтер. Меѓу првите да се вакцинирале, секако.

Nikolina35, cresa-jagoda and LejlaD like this.
  10. anastasijaki

Каде пишав да се вакцинирале први, уживате да испревртувате работи, и продавачките имаат стакло , т.е. онаа пластика пред нив . 90% од нив се со маски под уста или нос, да ти е страв во маркет да влезеш ама сте се фатиле продавачки та продавачки:^) Читни малце низ темите колку пати сме пишувале и сме се жалеле на претпоставените за тоа неносење маски ко што треба ама сега продавачките први на листа, најзагрозени :worried: (facepalm)

Sofi.ja and butterflysk like this.
  11. butterflysk

butterflysk Популарен член

Tocno 100 pati sum se zalela jas od stokomak, dm (sega se opravija) kiper, ama dzabe maska pod usta i si kasla niz market dodeka si redi roba;( nikad ne bi gi vakcinirala niv oti edna merka ne pocituvaa celo ova vreme :@

sleepingbeauty likes this.
  12. butterflysk

butterflysk Популарен член

Lele me zamisli sega ja si vo dvete bremenosti primav aspirin , na sovet na ginekologot a dodeka se lecev sterilitet nonstop mi proveruvaa nesto na transfuziologija ama ic nz dali ovie mutacii gi imam provereno , treba da pobaram niz rezultatite, me fati misla i mene sega :(

13. Bridget

Bridget Форумски идол

Па ако веќе треба да се бира административци или продавачки тогаш сигурно предност треба да имаат.

DAngel likes this.
  14. Fifi84

Fifi84 Популарен член

@Ahoy Ти следиш колку од овие тромбемболични настани се поврзани со прва а колку со втора доза? Има податоци?

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не, мислам дека никој нема примено втора доза АЗ, затоа што е 12 недели после прва доза.

Fifi84 likes this.
  16. kravce

kravce Форумски идол

@anastasijaki jас стварно не знам што те погоди мојот прв пост толку, кога треба всушност на крај да се согласиш со мене. Изреагирав затоа што ми го негираше целото мислење, за кое тврдам дека е точно. Во многу јавни институции има вработени што работат од дома, не ми е пример само особата што и нуделе вакцина, туку и од работа знам, предмети ни стојат, затоа што вработените од дома работеле...
    И еве ти, со мајка хронично болна која е принудена да оди на работа, како и многу други хронично болни, нели сметаш дека треба тие да имаат предност, пред здрави и прави 30годишни луѓе кои не се во зголемен ризик да се заболат од ковид или да имаат страшни последици од истиот?

senjorita-v and buba4e89 like this.
  17. mareane

mareane Форумски идол

А бре кај нас мора од се да се направи дополнителен хаос па и од ова.
    Приоритетни ,неприоритетни...поделби по професија возраст...
    А најмногу од се недовербата што ја створија на нашиов и така народ кој повеќе верува во рекла казала одколку во научни факти па сега од тие приоритетните пола несакаат да се вакцинираат.
    Кај нас на крај ќе се фрлат вакцини а ќе остане народ кој сака и чека вакцина невакциниран.Оти немал возраст не бил во ризична професија..

LejlaD and Doozy like this.
  18. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Поради ваквиот наш менталитет сме дојдени до ова дереџе. На цела мака, некој се дрзнува да коментира кој бил за вакцина а кој не ја заслужува - не бил умен. А продавачките што одат и мртви болни на работа, оти газда не признава боледување нема везе - нека цркнат бе, овие позади шалтер се побитни. Лично знам за дуќанче маалско каде сите беа со корона, ама мораа да работат оти газда мора парички да зима.

19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Да даваше државата добра финансиска помош вакви двојни арашини немаше да има.

LejlaD and Nikolina35 like this.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Битно предност имаат членовите на сдсм во вакцинацијата, кружи мејл по фејсбук. Поголема дупка од државава нит имало нит ќе има.