@anastasijaki ај препрочитај ме уште еднаш. Инфото ми е од особа што бар до пред некое време со сигурност работеше од дома, а е вработена во една од институциите што ги набројав. Ако мајка ти оди, не значи дека сите вработени во јавниот сектор одат.
Ама како тоа што имаат колеги, ги прави приоритетни? Зошто се побитни од тие што се стварно битни, на пример кадарот во образование, тие кај нас се одма после медицинарите, пожарникарите.
И добро што има можност и одмор и боледување да користи. Во приватниот сектор никој не те прашува. И не е ова сеа ај ќе се мериме...ама и е за мерење. Од старт на пандемијава вработените државно имаа доста повеќе привилегии над останатите
Кој тоа рекол дека се приоритетни, пишав такво нешто? Пишав само дека идат секој ден на работа и дека нема вакцини за нив сега, @kravce пишуваше сосема друго.
Бре, до кое дереџе дојдовме, да се класифицираме на битни и помалку битни. Сите сме битни бре луѓенца. Јас сум битна за тебе, ти си битен за мене. Едноставно мора да се обезбеди што поголем број на вакцини. Единствен спас од пандемијата се вакцините и колективен имунитет. Не гледам друго чаре.
@anastasijaki мајка ти дали е вработена во некоја од институциите што се опфатени со вакцинација од следнава недела? Едит: изгледа не е. Не знам зошто тогаш коментарот, неповрзано со мојот пост, испаѓам лажга..
Не е опфатена со вакцинација наредна недела, инаку мајка ми е на шалтер и има контакти со луѓе, кешки да работеше во канцеларија сама а во целата служба се над 40 ,45 луѓе нешто слично ко погон на фабрика која ја споменавте.Плус жена во години со хронични болести ама ете нема вакцина за неа и за други со болести ко неа. Затоа не треба сите во исти кош да ги ставате. И без пандемијата имаше што не го знаеја патот до работа а земаа плата таква ни е трула државата ако си по рамковен или преку партија кој што ти може али тоа е друга тема да не одам офф топик.
Што е шалтер поразлично од продавачка? На шалтер бар има стакло, ако нема лесно може да се намести, гел за раце и толку е. Сите 40 не се на еден шалтер. Меѓу првите да се вакцинирале, секако.
Каде пишав да се вакцинирале први, уживате да испревртувате работи, и продавачките имаат стакло , т.е. онаа пластика пред нив . 90% од нив се со маски под уста или нос, да ти е страв во маркет да влезеш ама сте се фатиле продавачки та продавачки Читни малце низ темите колку пати сме пишувале и сме се жалеле на претпоставените за тоа неносење маски ко што треба ама сега продавачките први на листа, најзагрозени
Tocno 100 pati sum se zalela jas od stokomak, dm (sega se opravija) kiper, ama dzabe maska pod usta i si kasla niz market dodeka si redi roba nikad ne bi gi vakcinirala niv oti edna merka ne pocituvaa celo ova vreme
Lele me zamisli sega ja si vo dvete bremenosti primav aspirin , na sovet na ginekologot a dodeka se lecev sterilitet nonstop mi proveruvaa nesto na transfuziologija ama ic nz dali ovie mutacii gi imam provereno , treba da pobaram niz rezultatite, me fati misla i mene sega
@Ahoy Ти следиш колку од овие тромбемболични настани се поврзани со прва а колку со втора доза? Има податоци?
@anastasijaki jас стварно не знам што те погоди мојот прв пост толку, кога треба всушност на крај да се согласиш со мене. Изреагирав затоа што ми го негираше целото мислење, за кое тврдам дека е точно. Во многу јавни институции има вработени што работат од дома, не ми е пример само особата што и нуделе вакцина, туку и од работа знам, предмети ни стојат, затоа што вработените од дома работеле... И еве ти, со мајка хронично болна која е принудена да оди на работа, како и многу други хронично болни, нели сметаш дека треба тие да имаат предност, пред здрави и прави 30годишни луѓе кои не се во зголемен ризик да се заболат од ковид или да имаат страшни последици од истиот?
А бре кај нас мора од се да се направи дополнителен хаос па и од ова. Приоритетни ,неприоритетни...поделби по професија возраст... А најмногу од се недовербата што ја створија на нашиов и така народ кој повеќе верува во рекла казала одколку во научни факти па сега од тие приоритетните пола несакаат да се вакцинираат. Кај нас на крај ќе се фрлат вакцини а ќе остане народ кој сака и чека вакцина невакциниран.Оти немал возраст не бил во ризична професија..
Поради ваквиот наш менталитет сме дојдени до ова дереџе. На цела мака, некој се дрзнува да коментира кој бил за вакцина а кој не ја заслужува - не бил умен. А продавачките што одат и мртви болни на работа, оти газда не признава боледување нема везе - нека цркнат бе, овие позади шалтер се побитни. Лично знам за дуќанче маалско каде сите беа со корона, ама мораа да работат оти газда мора парички да зима.
Битно предност имаат членовите на сдсм во вакцинацијата, кружи мејл по фејсбук. Поголема дупка од државава нит имало нит ќе има.