И јас знам дека матичните ги пријавуваат своите пациенти @Biljarkata На моиве сама им се јави,не ги пријавивме ние. додуша зависи и од матичниот.
Зошшто така прават? Ако не им стигнат оние ревакцините на време што ќе се случи со оние вакцинираните што треба да примат втора доза? Јас мислев вакцинираат според достапни дози... Берово го нема на листа, Пехчево нема термини. Источна Македонија пак последно место на свиралото.
Со Фајзер вакцинираат според достапните дози, добија 8000, вакцинираа 4000. Од Спутник добија 3000 првично, вакцинираа, па 3 дена пред закажаната ревакцинација стигнаа и дозите за ревакцинација. Сега е исто, добија 20 000 Спутник, останатите 20 000 дополнително ќе стигнат. Ама ајде, за Спутник практично со различна вакцина ревакцинираат (различен вектор). Со АЗ не ми е јасно, мислам дека овие дози кои сега ги добија се со рок на траење до крај на мај, а ревакцинацијата им е закажана за крај на јуни, веројатно затоа.
Еве во Пехчево стигнала вакцинација. 100 вакцини, доста се ваљда https://alsat.mk/mk/vo-tek-vaktsinatsijata-protiv-kovid-19-vo-pehchevo/ -Вакцинацијата на граѓаните се одвива со закажување преку матичниот лекар, кој на секој граѓанин кој е заинтересиран да добие вакцина, преку системот „Мој термин“ му закажува тремин за вакцинација
Нема термини. Ваљда се потрошиле... Еве читам, и од Берово се вакцинирале во Пехчево оти не им стигнале вакцини.
Izvini a zasto samo prodavackite vi se vo usta? Tvojot mentalitet kakov e ? Prodavackite bitni a drugive nebitni ? Site sme bitni zasto policijata ke se vakcinirale , zasto patarinite, zasto ovoj , zasto onoj , ete zasto taka odlucil nekoj i toa e. Farmacevtite ne se vakcinirani sto sekoj den im doagaat bolni od korona ama prodavackite treba da se na vrvot, nastavnici ne se vakcinirani ama pak prodavackite. Ednas ne stavija maska asalno tie prodavacki ednas , so cest na isklucoci sekako sekade gi ima ama za zal vo marketite vo koi jas pazaram toa go nemam videno i pokraj toa sto se zalev.
Па, оти едниве се привилегирани, секогаш. Дебелите мечки и сега први на список ќе бидат, другиве небитни. Продавачките иначе имаат контакти секојдневно многу повеќе од било кој припадник на МВР, наставник, па и фармацевт, а за вработениве во патариниве па не ни зборам. Ама... што па јас се бунам, некој таму решил Најверојатно попаметен од нас
Pa ja ne znam koj e privilegiran ete clenka vika ne site od administracija se vakcinirani, znaci sekade ima isklucoci, moze i tamu po partii ai se delat ne bi rekla deka ne se izlozeni farmacevtite dnevno koj znae kolku bolni za lekovi moze da im dojdat. Nikoj ne odrekuva deka prodavackite ne se izlozeni ama be nisto ne pravat da se zastitat maska niednas ne gi vidov asalno da stavat. Koj me cital po temine znae kolku pati pisuvav za toa. Inaku se soglasuvam trebase hronicno bolni da se vakciniraat najprvo ama ete tuka nisto ne e normalno.
Никако нашиве да не даваат на помлади од 60 години. Стварно има ризици Астра Зеднека. Дали некој знае да ми каже кога мене ке ми дојде редот во невработени спаѓам.
Ризикот од АстраЗенека е политички и бизнис ризик. Ако е толку страшен ризикот 30 случаи на тромб на 18 100 000 вакцинирани и 7 починати случаи на истата бројка вакцинирани, во ред. Или процентуално, 0.0002% вакцинирани со АстраЗенека би развиле тромб, за разлика од 30-50% од позитивните на Ковид кои би развиле тромб. Односно, 0,00004% ризик од смрт од АстраЗенека, наспорти 3% смртност во Македонија кај Ковид позитивните. Бонус, официјално се' уште не е докажан линк помеѓу вакцината на АстраЗенека и смртноста, како и со развивање на тромб. И да постои, е исклучително минимален. Да се одобри за сите над 18 што побрзо!
Факт е дека гледајќи ја ситуацијава сите некако мораме да го менуваме начинот на живот. Повеќето од младие мора да се хранат здрав, свежа храна не готова месишта бургери сл. Треба дневвно барем секјој да пешачи минимум полс саат- саат. физичкатаактивнот е многу битна за здравјето општо.
Гледам според планов за вакцинирање, ги прескокнаа помладите со коморбидитети. А и листава како ја гледам толку посмешна ми станува. Водовод, евн, телеком, секако и локална самоуправа, каде без нив.. Само во планов вработени во јавниот транспорт се во трета фаза... Се изназборевте како продавачките не носеле маски, јас полицаец немам видено со маска на лице. Уште не ми се верува дека 500К од Синовак нарачале...
Имам впечаток дека како вакцинацијата кај нас станува извесна, се повеќе луѓе искажуваат скепса, а таа се шири заразно како вирусот. Се плашам од дебакал, дека вакцини ќе останат, смешно мал ќе биде процентот на вакцинирани а со тоа ќе останеме заглавени во гнаснава ситуација. Прококолите за лекување не можат да си ги оправат, треба / не треба антибиотик кога нема знаци на бактериска инфекција, што ми дава слика за тоа кој не лекува во ова крајно опасно време, а истите здравствени работници треба да носители на ширење на свесноста за потребата од вакцинација. Не ми личи на добро работава
Tocno e deka mnogu od policajcite se so nepravilno staveni maski, ama jas pa mnogu gledam od niv so maski nadvor na otvoreno stojat na ulica, a prodavackite vecnite zrtvi na temive vo zatvoren prostor so kup luge vnatre bez maski, abe ajde od svetiot gral da ne se tie pa samo za niv ste se fatile. Od niv sto so rasteceni nosevi i kaslanje naokolu bez ni raka da stavat po cela nedela sum bila vo paniki posledni bi gi stavila za vakcina Opsto zboram da ne mislis konkretno tebe ti repliciram. Od mene tolku a moderatorive neka brisat oti temava e za vakcini a ne muabeti koj prv koj vtor da se vakcinira.
Сега гледав видео од линкот на Канал 5, за состојбата во Србија. Страшно. И греота за докторите, што се гледаат секојдневно. Греота е за сите што рабптат и со болните, и со починатите. Да има вакцини, да не сакаат да се вакцинираат. Британија денес, пријави само 10 починати. И 3423 новозаразени. Секој нов ден, се повеќе вакцинирани и се помалку болни
30 -50 посто кај оние со потежок облик на болеста Ова ми е кажано од доктор, дека тромбови се јавуваат при потешка слика. Линкот што го стаив се однесува на хоспитализирани ваљда. Мислам факт е дека во моментов повеќе луѓе се инфицирани отколку вакцинирани, да намалиме со тензијата Исто доктор ми кажа дека феноменот на паѓање железо и тромбо-феномени се реакција на одбранбениот механизам на организмот, се трансформираат црвените крвни клетки во бели, колку поинтензивно се бори, толку повеќе можни крвни компликации. Не знам, мене ова ми звучи логично. Или не е?