АстраЗенека е најбезбедна вакцина, ова што се случува е опомена да не се осмели никој да работи без профит во фармацевтската индустрија, вели Пановски – За жал во јавноста најмногу и веруваат на кинеската вакцина за која ништо не знаеме, потоа доаѓа Спутник за која нешто знаеме, па потоа доаѓа АстраЗенека. Мене ми е нелогично за другите вакцини да не се зборува. Ако сте вакцинирале денеска 3 милиони луѓе, веројатно на некој од тие 3 милиони му дошол судниот ден и без да го боцнат да добие тромбоза или да умре. И кога тоа е мерено на 100 илјади, да речеме кај Фајзер е еден кома нешто, а кај АстраЗенека е еден процент(смртни случаи по примена вакцина). Но, таа смртност на еден на 100 илјади е иста и кај невакцинирани, така треба да се спореди и тромбозата. Што, кај Фајзер и Спутник нема тромбоза, зошто би немало кај Спутник кога и таа е направена со аденовирус исто како и АстраЗенека, изјави Пановски во гостувањето на Сител. Тој изнесе и свое мислење дека ова што се случува со оваа вакцина која е најевтина и единствена направена без профит, е опомена никој да не се осмели во фармацевтската индустрија да не работи без профит.
Ке дојдеме на тоа дека астрата е најбезбедна само што Филипче се истрча ко најголем антиваксер,па сега луѓето немаат доверба во Аз.
Па следи што ќе кажат ЕМА и повторува како папагал. Не дека ние имаме стручњаци или да сме способни да правиме нешто различно од пресвета Еу.
Никој не се истрчува, си одбрал кого ќе слуша Мислам и јас лани би ја слушала Меркел ама годинава сум поумна (и тоа нема никаква врска со Курц) За кого Србија ќе произведува Спутник уствари?
Ама анкетите велат дека фаворит кај нас се фајзер и спутник, па астра зенека, а кинеската е најмалку посакувана. Ќе има ли пак фајзер, или толку беше од таа вакцина?
Како инаку ќе кажат, ете донесовме вакцина, ама вие не сакавте да ја примите. Па ќе биде приказната, да не правиме џабе трошоци кога никој не сака да се вакцинира Наместо да ја зголемат довербата кај луѓето, тие уште повеќе ја поткопаа. А да не кажувам што направија на психата на луѓето кои веќе ја примија
Со првата доза имав минимална болка на боцнатото место, и растечен нос после три-четири дена од боцкањето. После ревакцината од синоќа болката во раката ми е посилна од првиот пат, секако во другата рака ме боцкаа, имам болки во кичма и општо ко уморна се осеќам. Ама генерално добра сум. Се вакцинирав со Спутник.
In the UK and worldwide, VTE is a leading cause of death and disability Up to 20% of cancer patients develop blood clots Globally up to 60% of blood clots occur within 90 days of hospital discharge More people die from blood clots each year than the total number of people who lose their lives annually due to AIDS, breast cancer, and motor vehicle crashes combined. Ова со антибиотиците е меч со две острици. Ја верувам дека на најголем број од докторите им е јасно дека вирус не се третира со антибиотик, ама од друга страна тоа побарува и поголем број испитувања за да се следат параметрите кои одат во прилог на бактериска инфекција. Друго, клиничката слика стварно на некои пациенти им се влошува преку ноќ. Едноставно, не е паметен човек како да постапи. Од една страна ги користиш сите антибиотици и на некој начин создаваш антибиотска резистенција што може да биде многу поголем проблем и причина за понатамошна потешка клиничка слика и отежнат третман, со оглед на тоа што си ги искористил ресурсите. Од друга страна притисок од пациенти и сето тоа што го напишав претходно. Лесно е да збориме вака или така требало. Секој организам си е сам за себе. Теорија и пракса не секогаш е исто. Овој го изгуби цел кредибилитет кај мене кога лани за 8-ми март им даде поддршка на жените за патување во Италија, во најголемото корона жариште и го негираше постоењето на вирусот.
Ќе има, 80 000 до јуни треба да стигнат, според најавите на Зоран Заев А и околу 100 000 од ЕУ месецов, веројатно и тие ќе бидат Фајзер Ако стигнат
ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ЗА 7 ДЕНА ОД КОВИД ПОЧИНАЛЕ 254, ВО МАКЕДОНИЈА 263, ТАМУ СО ЕДНА ДОЗА СЕ ВАКЦИНИРАНИ 46% ОД 68 МИЛИОНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Изминативе седум дена односно од 28 март до 3 април во земјава од ковид-19 починале 263 лица, според податоците на Министерството за здравство. Истиот период во Велика Британија каде е вакцинирано 46 отсто од населението починале 254 пациенти кои се лекувале од ковид-19. Според официјалните податоци на британската влада до сега во земјата со прва доза се вакцинирани 31.425.682 лица, а втора доза примиле 5.205.505. Од вакцинираните 18 милиони ја примиле вакцината „АстраЗенека“. Како резултат на високата стапка на вакцинација, во Велика Британија секој ден паѓаат бројките на новозаболени, починати и активни случаи.
Дали ние што планираме бременост е безбедно да се вакцинираме? Од работа ни велат да се пријавиме тие што сакаме, но јас сум на два ума.
Ако се вакцинираш сега, не планирај бременост наредни 6 месеци. Мислам дека таква е препораката за сите вакцини.
Верувај, преку телефон во разговор со пациент даваат антибиотици, без преглед и крвна слика.Сумамед+панцеф, како по шема.
https://www.tagesschau.de/inland/as...qbFnEooOpaLjS574GuT5XIJnwukHVLax7bU9124eQTJiI https://mkdpress.site/archives/7302...fZuUJZ9Qab76Z0YOEOl8HfP3_FJ_r_rGKpV019Zt9yELU
Знам. И никако не го оправдувам тоа прегледување по телефон и препишување лекови по телефон. Ама погледни од друга страна. Зборувам за лекари кои си ги прегледуваат пациентите и максимално се вложени во третманот. Во реалноста додека се поклопат коцките за да се утврди накалемување на бактериска суперинфекција потребни се некогаш повеќе од една крвна слика и ЦРП и повеќе од неколку денови. За тоа време клиничката слика на пациентот може да има силна прогресија и летален исход. Не зборувам за давање дупли дози антибиотици, туку за рационално искористување на истите. А кога мислам рационално, тука сигурно улога игра и искуството на лекарот со пациентите, па и со конкретната патологија.
А што е според тебе тогаш рационално препишување на антибиотици? Се знае кога се очекува бактериска суперинфекција, не е голема филозофија, само треба добар план, воља, а и ресурси. Се знае и кој е маркер за бактериска инфекција. Али што е полесно, почесто следење на пациентот или давање од старт антибиотици, негде и тројна! терапија гледам, од кои еден е венски и после да умираме од мозочен апсцес како компликација на отит и синузит?
Не ми е јасно зошто ме напаѓаш. Не си сфатила што сум пишала. Тоа испутувањето секојдневно не е баш едноставно за секој пациент, посебно не сред пандемија кога голем број луѓе имаат потреба од истите испитувања. Друго, ограничен број на реагенси! Трето, финансии! Па колку луѓе одат на приватно? Имаат математики за правење докторите. Затоа и пишав, меч со две острици антибиотска резистенција од една страна, а од друга страна ограничени ресурси и брза прогресија на болеста.
I jas na dva uma. Planiram bremenost. Znaci ako se vakciniram 6 meseci da ne se obiduvam. A posle toa e ok? Ima mnogu sto vikaat deka ne e ubavo da se vakciniraat tie sto ne rodile. Nekoj postrucen sovet da dade. Mojata maticna nema da se vakcinira. Mlada e,ima edno dete, ama i e strav za vtoro da ne i se iskoplicira.