Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.2%
  2. Не

366 vote(s)
    31.8%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Не, тој да беше ќе се јавеше. :?:
    Дедо ми е над 77 и чека да му се јави него, тој за брзо треба да се вакцинира.
    Многу е добро вака да информираат за место и време. :)
    А која вакцина ќе е...искрено не ми менува at this point. Сакам само што побргу да се вакцинирам оти тоа е единствениот излез од ситуацијава. :D

Glowy, Doozy, LejlaD and 2 others like this.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Читав дека е многу добра организацијата... какво е твоето искуство?

На здравје!

LejlaD and fana like this.
  3. Frosty!

Frosty! Популарен член

Фала, што побрзо на ред да си дојдеш :)

Организацијата е навистина беспрекорна. Не сум ни Штрумфета, ни пион, ама за ова секоја чест. Јас бев во првата група од 8:20, не пуштија и порано. Нема никаде застој, се завршува за 15 минути со чекањето после боцката за да се види во прво време реакција. И некому смешно може му е ама јас како што сум дрсла за боцкање и секогаш водички носам, тука даваа :D и сестрата што ме боцна излезе да ме побара дали ми е добро оти малце се исплашив. Ептен се изненадив и дај боже така да продолжи.

П.с. ако сте левучар нагласете оти јас не нагласив, а во таа рака боцкаат.

Glowy, Autumn_, green.eyes and 14 others like this.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Абе што е битно што пишува на согласноста, битно слушнале дека нешто се потпишува и секој си толкува како сака.А навистина тешка работа е да се отвори да се прочита пред да се истрча да се напише заклучок на интернет.

Last edited: Apr 7, 2021
    Glowy, green.eyes, Pixi5 and 7 others like this.
  5. Annath

Annath Форумски идол

На здравје вакцината. Која ја прими?
    Ако е Спутник, следниот пат во другата рака ќе те боцкаат, да си знаеш.

6. redhead

redhead Истакнат член

Вчера конечно се вакцинирав, одлична организација дури не ми се верува колку се брзо одеше и сите беа љубезни. Единствена замерка е што треба сите да одат до Ск, а некои гледам групно се организираат, што ми е глупаво а реално на некој навистина им е трошок. 24 часа поминаа немам никаква реакција. Ви посакувам на сите што побрзо да се вакцинирате:)

7. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Малку не ми е јасно за вакцинацијата на вработени во државна администрација и образование.

Нели наставата е целосно online или од прво-четврто/петто(како беше, не сум сигурен) се одржува со физичко присуство?
    Многу ми е криво шо за студентите по медицина, барем оние од шеста година па и за другите, не се издвоија вакцини. Секаде по државите нив ги вакцинираа уште со првата тура вакцини кога се вакцинираа и лекарите, а кај нас задња рупа на свирали.

Glowy, noteforself, Pixi5 and 10 others like this.
  8. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Да , наставата е он лине ама треба децава да почнат нормално на училиште, треба да се вакцинирани и наставниците...

И да, се согласувам дека навистина се претера со вакциниве, многу неспособни излегоа, па сите сакаме што побрзо да заврши оваа агонија.

fana and Tajnaotrovna like this.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Наставата е онлјан ама очајно, очајно треба и мора да се врати на физичо пристуство. На сите ниво од градинка до факултет. Ако видиш во сите земји приоритет е враќање на децата во школо. И сите земји гледаат што е можно побрзо да ги отворат училиштата. Затоа е наставен кадар приоритетен. За да го заштитиме кадарот.
    Кога нема вакцини сите се нервозни се прашуваат зошто овие, а не тие ама има некоја логика во тоа.

Glowy, Sofi.ja, Doozy and 3 others like this.
  10. monibejbi

monibejbi Популарен член

Ок те разбирам што сакам да ми кажеш, туку ми беше некој апел од тоа што го прочитав во иднина на тие под 60 да не ја даваат од претпазливост а со друга може да се вакцинира.

MarijaMi90 likes this.
  11. Annath

Annath Форумски идол

До трето одделение се со физичко присуство, ама и другиве мора да се вратат. Исто и во градинките треба да се вакцинираат. Да имаа набавено доволно вакцини, немаше да има приоритети. Ама вака, само поделби.

LejlaD and Waverly Raven like this.
  12. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Не, не беше апсолутно за тебе ништо. Ти само си сподели. Јас сум само изреволтирана малку што вадат вакви податоци откако милиони веќе ќе се вакцинираат. Донекаде е и нормално, се оди брзо, се е ново и е во фаза на испитување. Ама токму затоа се јавува сомнеж и страв кај некои луѓе. Не зборувам сега за тие што навистина мислат дека ќе не чипираат и одат во крајности. Имам блиски луѓе што се вакцинираа веќе со Астра Зенека, млади и жал ми е што сега се се нервираат.
    И најважното од се. Зошто најмалку од се се зборува за тоа дали има некоја превенција од тоа да се појави тромбоза после вакцината? Верувам дека може да се направи нешто да се намалат ризиците или ако не дај боже нешто се случи да нема фатален исход.
    Тоа е, не сум паметна да знам како е најдобро. Сепак ќе повторам мислам и се надевам дека тоа се мн ретки компликации, а мора да се наведат зошто секако будно се следи ситуацијата. Но факт е дека кога ќе слушнеш ваков муабет, да имаш можност да избереш, сигурно ќе се одлучиш за де вакцина, а статистички гледано и др се со нус појави, некои и повеќе.

Last edited: Apr 7, 2021
    fana and monibejbi like this.
  13. Frosty!

Frosty! Популарен член

Фала :) и тебе. Да со Спутник се вакцинирав. А дали знаеш зошто е тоа така со рацете?

Annath likes this.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Оти е различна вакцина. Јас се наместив пак во лева да ме боцка, оти десна ми е главна во работата (инаку сум ambi dextrous), ми рече дека мора во другата рака.

15. Frosty!

Frosty! Популарен член

И едно прашање:) маж ми читал дека и после прва доза веќе се создаваат антитела ама не доволно, дал е вистина?

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Да :)
    14 дена после прва доза Спутник има ефикасност од над 80%, што е одлично. Со втората доза дополнително се развива голема количина на антитела + се продолжува траењето на имунитетот.

Screenshot_20210407-152246_Chrome.jpg

1209, fana, green.eyes and 10 others like this.
  17. Frosty!

Frosty! Популарен член

Значи добро читал :) фала ти, ептен си упатен

fana, LejlaD and Ahoy like this.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Да, колегиве што проверија после прва доза, имаат задоволителна количина.

1209, fana, Doozy and 5 others like this.
  19. Ambrosia

Ambrosia Истакнат член

Пред секоја интервенција што се врши врз тебе треба да потпишеш согласност. Ако не сте слушнале за тоа, подобро е да прочитате и да се информирате за тоа, пред да ширите вакви информации.

Добар дел од моите пријатели повеќе веруваат на статија што ќе ја прочитаат на фб, што можам и јас да ја напишам, или по разни групи на фб отколку на релевантни информации од доктори. Не зборувам за министри, тие секако ќе тераат политика и во вакви ситуации. Затоа би било подобро да се внимава што се пишува, посебно непроверени информации. Да се прашувам јас, би им забранила на медиумите да пишуваат дезинформации, би ги казнила.
    Ако се сеќавате истото беше и на почетокот, излегуваа снимки како луѓе се тресат и паѓаат на земја како епилептични од вирусов, споделуваа ковчези кои впрочем биле од 2013та. Знаете како влијаеше тоа на нас, па не гледам причина истото да се повторува со вакциниве.

Glowy, marija305, green.eyes and 10 others like this.
  20. busybee

busybee Истакнат член

Зашто тие вакцини што ги примавме до 18 години, се задолжителни по закон. Нема тука сакам, нејќам.
    А, се отпосле се пишува согласност. Како и за секоја интервенција на клиника.

Glowy, fana, Doozy and 5 others like this.