Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.3%
  2. Не

365 vote(s)
    31.7%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

https://www.tportal.hr/tehno/clanak...cije-od-njih-dolaze-na-kapaljku-foto-20210206
    https://www.index.hr/vijesti/clanak...ve-su-odjednom-izasle-na-vidjelo/2260581.aspx

Д-р Александар Петличковски од Институтот за имунологија
    - Кај имунокомпромитирани пациенти кои имаат намален имунитет се претпоставува дека со векторските вакцини би можело, иако не се очекува, да се ископира вирусот и да се појави инфекција, па за овие граѓани опција се и кинеските вакцини со инактивен вирус. Пациентите со автоимуни болести што не примаат терапија може да се вакцинираат, а оние што примаат терапија би можеле да се вакцинираат со „Фајзер“ и со вакцината на „Модерна“ бидејќи се смета дека тие за нив се без ризик. Пациентите што се со карцином и примаат хемотерапија, се препорачува неколку дена пред примање на хемотерапијата да се вакцинираат, или најмалку една недела по примање на хемотерапијата, за да може вакцината да развие имунолошки одговор - објасни Петличковски.

Околу информациите дека вакцината на „Астра зенека“ кај популација помлада од 60 години привремено ја запреа повеќе европски земји поради појава на случаи со венска тромбоза, Петличковски рече дека овие несакани ефекти по примање на вакцината се многу помали отколку што вакви случаи се јавуваат кај население кое не е вакцинирано.
    -Вообичаени несакани ефекти се болка на местото на апликација, зголемена температура, главоболка, замор, особено кај аденовирусните вакцини, а многу ретко венски тромбози и анафилактички реакции. Според информациите што ги имаме, вакви несакани реакции има кај четири до шест лица на милион, за разлика од невакцинираните каде што се десет случаи на милион - рече Петличковски.

Glowy, redhead, buba4e89 and 6 others like this.
  2. Limpan

Limpan Истакнат член

Дали има ризик од астра зенека за стари луѓе над 80 години?
    И дали би наштетило нешто ако лицето конзумира инсолин?
    Ве молам за инфо

3. le.soleil

le.soleil Популарен член

На темава имам прочитано многу глупости, ама честитки овој пост ми е у топ 5.

Glowy, Autumn_, mkdvesna and 18 others like this.
  4. AngIv

AngIv Популарен член

Твое, за мене небитно мислење. :hai:

5. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Блумберг: Со ова темпо Македонија ќе стекне колективен имунитет за 10 години!

Со досегашното темпо на вакцинација, Македонија ќе стекне колективен имунитет за 10 години, објави Блумберг.

„Во Македонија, најновите податоци покажуваат дека во просек се дава по 651 доза на ден. Со ова темпо, потребни ќе бидат уште десет години за да се имунизира 75 отсто од популацијата“, пишува Блумберг.

За разлика од тука, во соседна Албанија потребни ќе бидат уште само девет месеци за да се имунизира 75 отсто од населението.

Бугарија со 9.215 дози на ден ќе се стекне со колективен имунитет за речиси три години од сега.

Во Србија засега просекот на дневно вакцинирање е 62.857 дози, што значи дека за четири месеци веќе ќе бидат имунизирани 75 отсто од луѓето.

Во Грција во просек на ден се имунизираат по 39.656 лица, и со ова темпо ќе и биде потребна една година за да дојде до посакуваниот колективен имунитет.

https://fokus.mk/blumberg-so-ova-te...6x5QcgaQnFltQnnLAvkohIzao4ynWuyobaW9-J-IGEdEw

Autumn_ and WildMk like this.
  6. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

jas ke te popravam ..ba deka virusot mutira klasicnite kineski vakcini se najnadezni pri mutacii zs sodrzat celiot virus (neaktiven) a ne samo protein od virusot

7. magnolija09

od kade pa sea ova izmisli.. sega citam na net i ova mu se nus efekti
    Neželjena dejstva

• nespretnost, vrtoglavica i osećaj neravnoteže
    • letargija i potištenost
    • suvoća usta
    • problemi sa organima za varenje
    • mučnina
    • problemi sa pamćenjem
    • alergijske reakcije
    • problemi sa vidom
    • bolovi u grlu
    • glavobolja
    • promene u ponašanju (napadi pannike, napadi besa, halucinacije)
    • problemi sa visinom krvnog pritiska
    • anemija (malokrvnost)
    • povišena temperatura i groznica

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Па не знам, последните информации се дека нема информации како точно се правени кинеските:|

green.eyes likes this.
  9. magnolija09

neznam kade si procitala toa no se znae kako se pravat klasicni vakcini

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ништо веќе не се знае:smirk:

11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не знам дали е грешно пренесена веста или не се изразил добро Петличковски, но вакво сценарио не е можно затоа што векторските вакцини го содржат само генот на S- протеинот од вирусот спакуван во вектор кој го создава имунитетот. Значи го нема генетскиот код на самиот вирус во вакцината, па да може да се реплицира, кај никого. За разлика пак, Кинеските го имаат целиот вирус во себе, деактивиран, но сепак е целиот. Светските препораки се имунокомпромитираните пациенти да не примаат вакцини со инактивиран вирус, затоа што тие го содржат целиот генетески код, РНК на вирусот.

Такво сценарио единствено е можно кај вакцини кои се базирани на жив ослабен вирус, но такви вакцини сè уште нема и веројатно нема ни да има за брзо.

Туку, имунокомпромитирани пациенти и лица со автоимуни заболувања нели не е исто? Или грешка сум? 8-|

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Еве повели

+ за Спутник
    Sputnik V Vaccine Ingredients
    The active components are a modified replication-defective adenovirus of a different serotype (Serotype 26 for the first component and serotype 5 for the second), which has been modified to include the protein S-expressing gene of SARS-CoV-2. The ingredients include Tris-(hydroxymethyl)-aminomethane, Sodium chloride, Sucrose, Magnesium chloride hexahydrate, Disodium EDTA dihydrate, Polysorbate 80, Ethanol, and Water.

Interfax reported on February 12, 2021, the Sputnik V coronavirus vaccine does not contain any components prohibited by Islam, Vladimir Gushchin, head of the laboratory of mechanisms of population change of pathogenic microorganisms at the Gamaleya Center, said. Responding to a follow-up question as to whether the vaccine has any components of animal origin, he said, "Absolutely not."
    А за технологиите ако те интересира, имаш повеќе од еден линк.:)

@Ahoy ако примаат имуносупресивна терапија, мислам дека да, може да се сместат и тие во група на имунокомпромитирани.

13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не и не :)
    Лицата кои примаат Инсулин во некои земји се и приоритени мислам.

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Јас немам воопшто намален имунитет, ни па мм, а сме со автоимуни. Он дури прима терапија за да му го намали имунитетот.
    Не го разбирам ова искрено.
    Сеедно, јас регулирам со храна, не примам терапија.

Искрено јас Фајзер не би никако.
    Ни кинеската, баш еден имунолог објаснуваше оти е на принцип жив вирус.
    Мене ми е страв да не е тригер да ми се влоши сосотојбата или предизвика друга автоимуна.
    Ама и самиот вирус може да е тригер.

Нејасно ми е објаснувањето од докторот.

15. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Ако се предозираш со диазепам наатанува депресија на центарот за дишење.

Ambrosia, green.eyes and WildMk like this.
  16. Peperutce1115

Имунокомпромитирани лица се лица со ослабен имунитет кои не може да се борат со инфекцијата. (пациенти со карцином, ХИВ, пациенти кои имале трансплантација на орган и примаат имуносупресивна терапија, леукемии и лимфоми, автоимуни болести како лупус, ревматоиден артрит, myasthenia gravis).
    Дури и некои хронични болести може да го намалат имунитетот кај човекот и да сметаат за имукомпромитирачки како на пример дијабет и астма.

17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Која е таа терапија на пример?

Ahoy likes this.
  18. Peperutce1115

Терапија што се применува кај гореспоменатите категории.
    Лекови од типот на метотрексат, циклоспорини, такролимус, кортикостероиди итн.

19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Најарно прашајте го докторот, дали терапијата е имуносупресивна.

20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Гледам си дошло на моето за АстраЗенека дека не е сигурна и запрена е во повеќе земји.
    Нареден пат да не ми сипувате толку остро.
    Инаку тука почнаа да вакцинираат следна возраст 50 години,брзо оди овде.
    Уште две скалила и 30 ќе стигне,ќе дојдам и ја на ред.
    Пред да се вакцинирам ќе зборувам со матичниот на кој слепо му верувам, а на др не. Проблем е што самата игла ме стресува,па кога ме боцкаа за заб почнав многу да се тресам. Јас секогаш барам со најтенка игла да ме боцкаат, и не верувам на луѓе кои викаат “ама не боли”.:sweat:
    Друго инаку овде од Јуни ќе бараат да се презентира пасошот за вакцини, веројатно електронска форма за влез во земјата.

senjorita-v likes this.