Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.3%
  2. Не

365 vote(s)
    31.7%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Овде имаш уствари повеќе прашања
    Едното е дали штитат? Другото е од нови соеви?
    И третото, најбитно, трики прашање- дали и вакцинираните ги бројат како заразени, ако имаат позитивен тест?
    Јер вакцина не вика дека не можеш да бидеш позитивен, наводно штити од тежок облик на инфекција и смрт.
    Веќе имавме и членка, вакцинирана во ЕУ (значи сигурно не со кинеска) што на редовно тестирање на работа (јер такви имаме) испаднала позитивна и после вакцина. Исто и претседателот на Аргентина мислам (баш го постирав негде поназад), втора доза Спутник во Фев, во март позитивен.
    ...Иии така, ќе броиме до бесконечност.
    Врска нема броењето одамна, битно да бидеме здрави и живи.

2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Па добро,тоа и е најважниот бенефит на вакцината да спречи тежок облик на инфекција и смрт,кислороди, болници,клексани,чуда...
    Ако ја погледнеме смртноста во Англија сега ,очигледно е дека вакцината штити од смртен исход.
    Туку како оди кај вас вакцинацијата?Која категорија граѓани се боцкаат?
    Кога би дошле вие на ред?

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Како и сегде, плакати има, вакцини нема:). Ама веќе зборат за ревакцинирање:D, она, во иднина, на редовни интервали(facepalm).

Ahoy, JoyJoy and Tajnaotrovna like this.
  4. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Вакцинираните до толку си се опуштаат откако ќе се вакцинираат па не е ни чудо што за брзо по вакцинирањето излегуваат позитивни.
    За многу случаи вакви ми кажаа во Србија, се вакцинирале од фирма со кинеска и отишле колегијално да си прослават во кафана. Какви маски, какви дистанци, какво пазење после вакцинирање.
    Има случаи што тешко завршиле и биле и хоспитализирани.

5. kravce

kravce Форумски идол

@Biljarkata и бројот на починати кај истиве земји е висок, нема опаѓање.

6. KateKane

KateKane Форумски идол

Организмот е најнежен после вакцинирање. И тогаш дури да развие имунитет треба најмногу да се пази. Не само од КОВИД други бактерии и габички може да се накалемат. А и вакцината не спречува да се заразиш со ковид, туку ако се заразиш да го поминеш како најобична прелада како што сте пишале.

Уште е рано да се види ефектот од вакцините, тоа ќе се види кога смртната стапка ќе почне се повеќе и повеќе да се намалува. Најбитно од се е брзо да се вакцинира цел свет. Со тоа се спречуваат нови мутации и враќање чекор назад ако излезе нов сој кој е отпорен на вакцини.

Имам една познаничка иначе, знам дека кога беа журките кокаин си шмркаше цело време, пуши цигари, пие алкохол, за храна да пази ич не пази, не знам што се уште нема пробано, ама скептик е за вакциниве оти штетни биле :D :D :D

И така...

@kravce рано е уште. Почекај уште 2-3 месеци ќе видиш како ќе почне надолу да им иде стапката на земјите со најмасовна вакцинација. Сега е уште рано ептен, умираат луѓе од ризични групи сеуште.

Glowy, pianogirl, Ambrosia and 11 others like this.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Aма Краве, рано е да се каже било што. Да, имам читано некои слични написи, кинеската ваква, таква, овде вака, онде така. Ама јас можам да зборам за тоа што го гледаме во околинава. Знаеме дека Србија, со колку и да е процент на вакцинирани, е сеуште далеку од претпоставениот колективен имунитет. Како им оди деновиве појма немам, еве ќе отворале трговски центри (ваљда затворени биле).
    Уште сме во матното.:doh:
    Нека се отвори УК да видиме до кај сме8-|

Tajnaotrovna likes this.
  8. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Мене ме интересира за Кина што се дешава? Таму короната умре т.е сите ли се извакцинираа?
    Исто и за Русија ме интересира до кај се што се.
    Енигма ми се овие земји.

senjorita-v, elimkd and Angie1432 like this.
  9. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Ова праевме муабет вчера со другар ми. И тој ми посочи некој сличен пример: Пуши по две кутии цигари денот, јади виршли и паштети ко да нема утре, се клука со антибиотици и секакви лекови требало - не требало, ама неее вакцините многу го плашеле да не биле штетни.
    Јас реално сум за задолжителна вакцинација ама ај ќе си поќутам.

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

За Кина @rainbowmama може знае:?:
    Ја мислам умрело короната, со стап ја набркале, од лани до годинава 10.000 случаи дали имале:^)

11. kravce

kravce Форумски идол

@Biljarkata може е рано, може не е. Затоа реков во првиот пост, може случајност е изборот на вакцина. Ја споредував Чиле со Велика Британија. Чиле има 22% од населението што е вакцинирано со две дози, а В.Б. само 9%, а знаеме В. Б. дека бележи доста пад со коронава. На крајот, времето ќе покаже...
    Иначе Синовак ја користат Чиле, различно од Србите мислам :?:

BloodElf likes this.
  12. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Оние што примија АЗ во Србија, а се под 60 години, со што ќе се вакцинираат како втора доза ?

13. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Уште не се знае за во Мк како ке биде

14. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

@Tajnaotrovna @Biljarkata Ехее одамна е умрено. :D Ќе се слушне за некој нов случај или кластер(че) ама ништо стресно. Имаше околу новата година засилени мерки, некои уште се на сила - на пример при влез во мол, болница, кино итн итн мора да покажеш здравствен код, мерат температура и сл. Се вакцинира масовно, мислам дека околу 90 милиони вакцини веќе се употребени, последно што читав пред недела дена беше дека вакцинираат по два милиона дневно. Се одеше по приоритет, веќе секој може да се пријави и вакцинира, дури и странци.

15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Со кинеската ли се вакцинира?:D :tmi:
    90 милиони викаш, значи уште 700-800 милиони да речеме, фалат да бидат вакцинирани:?:
    А инаку, се живее нормално по старо, или по ново? Или дали се живее со корона-страв како ние?

senjorita-v and Tajnaotrovna like this.
  16. Rubiii

Rubiii Популарен член

Ве молам за информација,
    Лице кое нема здравствено осигурување, а сака да прими вакцина во РМ, како да се пријави?? Дали имал некој ваков случај? Бидејќи вакцинацијата е доброволна, би требало да може секој да прими вакцина, без разлика дали е осигуреник или не.

17. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Додека бараш поспецифичен одговор, нека се пријави лицето со матичен број на стандардниот линк. Таму воопшто нема прашање за тоа дали си здравствено осигуран.
    https://vakcinacija.mk/

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Tajnaotrovna, JoyJoy and Biljarkata like this.
  19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Оф леле. Ова ЕУ потполно изгуби компас.

@kravce ама Велика Британија беше до сега комплетно затворени. .Само маркети и аптеки им работеа и имаа забрана за напуштање на место на живеење. Сега кога ќе се отвори ќе видиме што ќе биде. Зашто и покрај големито процент на вакцинирани сеуште се далеку од колеткивен имунитет.

@Tajnaotrovna еве линк за вакцинација во светот: covid vaccination russia - Пребарување на Google. Русија слабо стои ама имаше извештаи дека не сакаат да се вацинираат Русите (баш на Дојче Веле читав ама сега не можам да најдам). За Кина нема податоци нормално.

Tajnaotrovna and Ahoy like this.
  20. Anod10

Anod10 Истакнат член

Здраво, за колку време ве повикаа за вакцина откога се пријавивте на сајтот? Ги пријавив баба ми и дедо ми, дали матичниот ќе се јави за да ми каже термин ?