Овде имаш уствари повеќе прашања Едното е дали штитат? Другото е од нови соеви? И третото, најбитно, трики прашање- дали и вакцинираните ги бројат како заразени, ако имаат позитивен тест? Јер вакцина не вика дека не можеш да бидеш позитивен, наводно штити од тежок облик на инфекција и смрт. Веќе имавме и членка, вакцинирана во ЕУ (значи сигурно не со кинеска) што на редовно тестирање на работа (јер такви имаме) испаднала позитивна и после вакцина. Исто и претседателот на Аргентина мислам (баш го постирав негде поназад), втора доза Спутник во Фев, во март позитивен. ...Иии така, ќе броиме до бесконечност. Врска нема броењето одамна, битно да бидеме здрави и живи.
Па добро,тоа и е најважниот бенефит на вакцината да спречи тежок облик на инфекција и смрт,кислороди, болници,клексани,чуда... Ако ја погледнеме смртноста во Англија сега ,очигледно е дека вакцината штити од смртен исход. Туку како оди кај вас вакцинацијата?Која категорија граѓани се боцкаат? Кога би дошле вие на ред?
Како и сегде, плакати има, вакцини нема. Ама веќе зборат за ревакцинирање, она, во иднина, на редовни интервали.
Вакцинираните до толку си се опуштаат откако ќе се вакцинираат па не е ни чудо што за брзо по вакцинирањето излегуваат позитивни. За многу случаи вакви ми кажаа во Србија, се вакцинирале од фирма со кинеска и отишле колегијално да си прослават во кафана. Какви маски, какви дистанци, какво пазење после вакцинирање. Има случаи што тешко завршиле и биле и хоспитализирани.
Организмот е најнежен после вакцинирање. И тогаш дури да развие имунитет треба најмногу да се пази. Не само од КОВИД други бактерии и габички може да се накалемат. А и вакцината не спречува да се заразиш со ковид, туку ако се заразиш да го поминеш како најобична прелада како што сте пишале. Уште е рано да се види ефектот од вакцините, тоа ќе се види кога смртната стапка ќе почне се повеќе и повеќе да се намалува. Најбитно од се е брзо да се вакцинира цел свет. Со тоа се спречуваат нови мутации и враќање чекор назад ако излезе нов сој кој е отпорен на вакцини. Имам една познаничка иначе, знам дека кога беа журките кокаин си шмркаше цело време, пуши цигари, пие алкохол, за храна да пази ич не пази, не знам што се уште нема пробано, ама скептик е за вакциниве оти штетни биле И така... @kravce рано е уште. Почекај уште 2-3 месеци ќе видиш како ќе почне надолу да им иде стапката на земјите со најмасовна вакцинација. Сега е уште рано ептен, умираат луѓе од ризични групи сеуште.
Aма Краве, рано е да се каже било што. Да, имам читано некои слични написи, кинеската ваква, таква, овде вака, онде така. Ама јас можам да зборам за тоа што го гледаме во околинава. Знаеме дека Србија, со колку и да е процент на вакцинирани, е сеуште далеку од претпоставениот колективен имунитет. Како им оди деновиве појма немам, еве ќе отворале трговски центри (ваљда затворени биле). Уште сме во матното. Нека се отвори УК да видиме до кај сме
Мене ме интересира за Кина што се дешава? Таму короната умре т.е сите ли се извакцинираа? Исто и за Русија ме интересира до кај се што се. Енигма ми се овие земји.
Ова праевме муабет вчера со другар ми. И тој ми посочи некој сличен пример: Пуши по две кутии цигари денот, јади виршли и паштети ко да нема утре, се клука со антибиотици и секакви лекови требало - не требало, ама неее вакцините многу го плашеле да не биле штетни. Јас реално сум за задолжителна вакцинација ама ај ќе си поќутам.
За Кина @rainbowmama може знае Ја мислам умрело короната, со стап ја набркале, од лани до годинава 10.000 случаи дали имале
@Biljarkata може е рано, може не е. Затоа реков во првиот пост, може случајност е изборот на вакцина. Ја споредував Чиле со Велика Британија. Чиле има 22% од населението што е вакцинирано со две дози, а В.Б. само 9%, а знаеме В. Б. дека бележи доста пад со коронава. На крајот, времето ќе покаже... Иначе Синовак ја користат Чиле, различно од Србите мислам
@Tajnaotrovna @Biljarkata Ехее одамна е умрено. Ќе се слушне за некој нов случај или кластер(че) ама ништо стресно. Имаше околу новата година засилени мерки, некои уште се на сила - на пример при влез во мол, болница, кино итн итн мора да покажеш здравствен код, мерат температура и сл. Се вакцинира масовно, мислам дека околу 90 милиони вакцини веќе се употребени, последно што читав пред недела дена беше дека вакцинираат по два милиона дневно. Се одеше по приоритет, веќе секој може да се пријави и вакцинира, дури и странци.
Со кинеската ли се вакцинира? 90 милиони викаш, значи уште 700-800 милиони да речеме, фалат да бидат вакцинирани А инаку, се живее нормално по старо, или по ново? Или дали се живее со корона-страв како ние?
Ве молам за информација, Лице кое нема здравствено осигурување, а сака да прими вакцина во РМ, како да се пријави?? Дали имал некој ваков случај? Бидејќи вакцинацијата е доброволна, би требало да може секој да прими вакцина, без разлика дали е осигуреник или не.
Додека бараш поспецифичен одговор, нека се пријави лицето со матичен број на стандардниот линк. Таму воопшто нема прашање за тоа дали си здравствено осигуран. https://vakcinacija.mk/
Европската агенција за лекови (ЕМА) истражува можна врска помеѓу вакцината против ковид-19 на „Џонсон и Џонсон“ и појава на згрутчување на крвта. Ова следи откако ЏЏ најави дека ќе испорача многу помали количини него предвидените следниов период
Оф леле. Ова ЕУ потполно изгуби компас. @kravce ама Велика Британија беше до сега комплетно затворени. .Само маркети и аптеки им работеа и имаа забрана за напуштање на место на живеење. Сега кога ќе се отвори ќе видиме што ќе биде. Зашто и покрај големито процент на вакцинирани сеуште се далеку од колеткивен имунитет. @Tajnaotrovna еве линк за вакцинација во светот: covid vaccination russia - Пребарување на Google. Русија слабо стои ама имаше извештаи дека не сакаат да се вацинираат Русите (баш на Дојче Веле читав ама сега не можам да најдам). За Кина нема податоци нормално.
Здраво, за колку време ве повикаа за вакцина откога се пријавивте на сајтот? Ги пријавив баба ми и дедо ми, дали матичниот ќе се јави за да ми каже термин ?