Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Имаш доктори кои препишуваат лекови на одредена фармацевска компанија за профит, имаш истражувачи, научници кои соработуваат или се поддржани од вакви компании, промотори кои го искористуваат своето знаење и диплома да заработат нешто плус, што не значи дека лажат. Легално или нелегално, треба некој да најде, да прочита што е во ред, што е препорачано и нормално, каде е границата, што не е во ред па да дискутира. А не ставаш наслов и после тоа правиш кооперациски муабет како го фативме и како некој Норвежан се степал со Шпанец оти потопло било во Шпанија и ради депресивност :^)

2. jov125

jov125 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    43
    Здраво дали доколку некој аплицирал за вакцинација во Србија, имал проблем со внесувањето на мобилен телефон и ако може да сподели како го решил, пробавме на сите начини, но постојано покажува дека не е правилно запишан?

3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.773
    Допаѓања:
    41.782
    0600, па последните 6 цифри од вашиот македонски број.

Значи: 0600 ХХХ ХХХ :)

Ако имате Српски број, тогаш не знам :)

На jov125 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.931
    Допаѓања:
    108.253
    Од 26ти април овде кај нас во Грција ќе може да се пријавуваат сите од 30+ возраст. Е сеа не знам што да правам бидејќи ќе ме вакцинираат со Астра Зенека :/ а толку се израдував.. :smirk: се има некој вакцинирано на форумов со вакцинава од 30+?

5. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Не се на форум ама две блиски особи се вакцинираа во Србија. Едната е 35 години, во февруари го прележа и отиде и се вакцинира за нецели 2 месеци. Другиот е 27 години, исто со скоро прележан се боцна. Супер пројдоа и двајцата.

На Celltica, Ahoy, Okica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. M.B.

M.B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    197
    Јас лично не, но шест мои блиски 30+ се вакцинираа со Астра во Србија. Едната имаше тт 38, која траеше два дена, а останатите не пројавија негативна реакција.

На Ahoy, Okica и koritsaki им се допаѓа ова.
  7. Okica

Okica Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    484
    И синот мој , има 31 година се вакцинираше во Србија со АЗ и супер пројде

На Frosty!, Ahoy и koritsaki им се допаѓа ова.
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.931
    Допаѓања:
    108.253
    Фала ви за одговорите :) а кажете ми втора доза по колку време се прима?

9. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    На нашиот факултет имаше список со студенти кои сакаат да се вакцинираат, заради тоа што на некој начин сме и ние ризични. Кој по ковид центри, кој по пунктови за вакцинација, па и на вежби и испити студентите се во контакт со пациенти.

Се пријавив таму дополнително, ама првично си бев пријавена на оваа страната вакцинација.

На Ambrosia и Glowy им се допаѓа ова.
  10. Okica

Okica Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    484
    На синот му закажаа дури во јуни поточно ( 29. 03. Се вакцинираше - 21. 06. ревакцинација )

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    По 3 месеци.

На LejlaD и koritsaki им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.184
    Допаѓања:
    189.114
    Еве, да дискутираме.
    Јер не се МК медиумите пренесувачи на кромид (за дивно чудо, во овој случај), еве што велат норвежаните (преведено од Гугле, јер норвешки не разбираме)
    Researchers who publish articles in NEJM or other scientific journals must follow the ethical recommendations of the International Committee of Medical Journal Editors.
    ...According to the newspaper, he has crossed "no" on the question of whether he has received money transfers from relevant players in the last 36 months, and on the question of whether he has any connections that could create doubt about impartiality.

https://www.vg.no/nyheter/i/gW9wd0/...edpubliserte-artikkel-om-astrazeneca-vaksinen
    Мислам не знам во каква фирма работиш, ама мене мозокот ми го отупеа со Ethical code of conduct секоја година и прашања од типот- од колку пари поклон се рачуна за коруптивно дејство, дали смееш да го викнеш потенцијалниот клиент на пикник или на концерт и слични дрндупки.

Ако спинуваат норвежаните, еве, лути им се, ние далеку сме од нив;)

13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    |( Прочитав, знам да користам гугл транслејт. Само што го прочитав скоро цел текст, не само она што ти си го постирала. Пишува зошто заокружиле - не и дека подоцна дале изјава. И дека сите исплати се јавни и достапни, која е финтата во тој случај да криеш? И никаде не прочитав дека парите им биле нелегално земени. Имаш таква статија?

14. brazilia

brazilia Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    744
    Да си повториме

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.773
    Допаѓања:
    41.782
    - Тоа што би требало да се бара при премин на границите се потврда или за примена вакцина за што ние имаме спремна потврда со соодветен код, кој ќе биде прифатен на сите гранични премини. Тој сертификат е подготвен и на почеток на следната недела веќе во понеделник ќе се издава ретроактивно на сите лица кои се ревакцинирани. Доколку граѓаните не се вакцинирани, вториот услов е негативен ПЦР тест. Ние имаме листа од 20 тина овластени лаборатории кои стручната Комисија на МЗ и дел од Комисијата за заразни болести утврдиле дека работат во соодветни стандарди и тие лаборатории со издаден ПЦР тест, се разбира доколку е тој негативен, граѓаните ќе имаат можност да влезат во Грција. Сега чекаме и официјална потврда, а секако ја следиме и епидемиолошката состојба - изјави Филипче

@CameliaMiller (fingers)

На Peperutce1115, Doozy, senjorita-v и 2 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.844
    Одма ќе се початалам, знаеш? :D :*

На Doozy и Ahoy им се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.773
    Допаѓања:
    41.782
    Знам :D

Фаќај врски да признаваат и тест за ат, да не мора прц да правам :bandit:

На Doozy, Ugly Duckling, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.184
    Допаѓања:
    189.114
    Не станува збор за нелегалност, туку за етика и непристрасност.
    Еве, норвешките новинари немаат друга работа па ние се замајаваме со нив.
    Ќе си се фајзерираме во Европа и решен проблем.

Еве ја разликата-
    A previous version of this article claimed that 'Pfizer’s Covid vaccine has been linked to more blood clots than AstraZeneca’s, according to the vaccine’s data'. This was incorrect. Although such data is raw and has not been verified or officiated, it was inaccurate to report that up until 'February 28, there were 38 reports from about 11.5million doses of Pfizer’s vaccine – compared to 30 from 9.7million AstraZeneca doses'. In fact, no previous cases of blood clots were linked to the Pfizer vaccine. We are happy to clarify this and apologise for the error.:drunk:

Врз база на вакви ,,конфузии,, само можам да претпоставам дека не е АЗ ништо поразлична или поризична од Фајзер. Ништо повеќе, ништо помалку. :)

На Peperutce1115 и Ahoy им се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.382
    Допаѓања:
    18.621
    Добро би било кога би знаеле кои се тие лаборатории...

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.336
    Знаеш дека неговито труд за каузалност се базира на само два случаи во Норвешка. Човекот кој заокружил не за конфликт на интерес објавил труд во кој еднаа вакцина каузално ја линкува со тромбоза врз основа на многу мал број случаи. Обично каузалност во наука се докажува со експериментални нацрти, не вака како што тој го направил.
    Врз основа на опсервации каузалност не се докажува. Тој ете докажал, му поминал трудот (сега со Ковид трудовите се објавуваат без претходен peer-review за да се достапни што е можно побрзо, па потоа се прави тој процес) и плус не пријавил дека претходно земал пари. Отпосле се направил.
    Има и други истражувања кои укажуваат на можен линк дури и на механизмот преку кој таа вакцина можеби е поврзана со зголемен ризик од тромбоза.
    Ама само тој тврди дека ништо друго освен вакцината не би предизвикало такво нешто.
    Во науката има голема разлика меѓу можеби има врска и дефинитивно ништо друго...
    Настапот на човекот и сликањето по весници е тоа што мене ми е сомнително. Не друго.
    Има цели тимови што можеби и подобро од него може да го покажат линкот ама не се сликаат по весници.
    Трудот на Геманскиот тим е подобар од аспект на број на проучувани случаи (35 во Германскиот тим, 5 во Норвешкиот), ама Германците не се сликаат по весници. Ако го видиш оригиналниот труд (New England Journal of Medicine) ќе видиш дека неговото име е последно на листата. Авторите во научни трудови се редат според придонесот во пишување на трудот што значи дека може и да не придонел толку многу за трудот, ама за публицитетот дефинитивно придонел.

Последна измена: 22 април 2021
    На Peperutce1115, CameliaMiller и Ahoy им се допаѓа ова.