И јас сум позитивна од минатата недела. Чекам термин со здравствените работници. Ама планирам здравје јули да одложам.
Да. Три месецо ќе поминат до крај на јули. Така ме советуваше и лекар. Да не зафаќаме термини без потребно.
Џонсон џонсон и АЗ се сосема различен вид на вакцини. Кога се вакцинираш со АЗ прашуваат за бременост затоа што ревакцина е после 3 месеци, а не смееш да примиш ревакцина ако си бремена. Иако, ако не планираш бременост во следни 6 месеци можеш слободно да примаш. Ова со давање на АЗ само на лица над 60 годими е чиста глупост. И уште не ми се верува како народов повеќе верува на нешто направено во Кина, од нешто направено во Оксфорд. Спутник беше вчера и денес во Јане. Да, така ќе биде Теоретски, 1 месец по завршување на болеста. Во пракса, можеш да почекаш барем 3 месеци.
Колку помалку знаеш, толку посигурно е нештото.Ако не си слушнал за несакани ефекти, исто како да ги нема. Другата теорија е : запад=демонско зло, другите=спасители. Ама барем нешто избираат, сепак.
Citam na fb pocnale i mladi da vikaat so bolesti, konkretno edna zena ima okolu 40tina godini ja viknale, znaci ne odat po godini.
Па арно што им текна. Општо не ја разбирам цела Европа со политикава за вакцинација. Баш напротив, треба да се почни од работоспособното население. Тие се најизложени и најмногу го шират. А и најважни се за економијата. Јас разбирам етика и емпатија, ама сметам дека на овој начин и пандемијата порано ќе заврши. Ајде да не се испоставеше дека вирусот е опасен и за млади, разбирам, ама вака....
А што се случило со вакцинирањето во Јане Сандански? Вчера беше страшна гужва надвор, чекаа ред (бетер од пензионерите пред банки) сега наслушнав дека ги вратиле назад. Немало тука вакцинација Вистина ли е ова?
Има вакцинирање ако имаш термин. На снаа ми татко и беше викнат во Јане, со термин и прими вакцина. 74 г. има. Може дознале дека даваат Спутник, па дошле без термини.
Вчера беше страшна гужва пред Јане. Ако дошле без термин, секој ден ќе е вака. Јас разбрав дека од Борис ги препратиле ваму, а од Јане ги праќале во Борис Лудница.
Фајзер лобито продолжува да се тепа со Спутник, овој пат преку Бразил https://www.reuters.com/world/ameri...staff-recommend-against-importing-2021-04-26/ A crucial issue for Anvisa was the presence in the vaccine of the adenovirus that could reproduce, a "serious" defect, according to Anvisa's medicines and biological products manager Gustavo Mendes. Спутник на тоа вели вака Only E1 and E3 type non-replicating adenoviral vectors, which are harmless for the human body, are used in the Sputnik V vaccine production.https://sputnikvaccine.com/newsroom...-anvisa-s-decision-to-postpone-authorization/ И така
Нас така ни беше назначено тогаш. Затоа што имаше ред што чекаа, од денес за два дена не' викаа, не беше проблем. Како е сега не знам. Тогаш баш ни' беше кажано дека не мора да откажуваме.
Министерството за здравство информираше дека утре наутро во 5 часот ќе пристигнат 200 илјади вакцини на Синофарм, при што ќе има обраќање на министерот Венко Филипче, како и Амбасадорот на Кина, Џанг Ѕуо. „Утре 30.4.2021 во 5.00 часот наутро во Поликлиниката Јане Сандански (делот кај гаражите) ќе се одржи настан по повод пристигнување на 200.000 вакцини Синофарм кои ги купивме во директни преговори со производителот. На настанот присутни ќе бидат министерот за здравство д-р. Венко Филипче и амбасадорот на Народна Република Кина во нашата земја н.е. Џанг Ѕуо. По настанот, предвидени се изјави за медиумите.“, се вели во соопштението на министерството за здравство.