Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.3%
  2. Не

365 vote(s)
    31.7%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Где плови овај брод...
    Што значи ова ќе даваат приоритет или да си кажат дека треба приоритет ама нема они да даваат приоритет :?:

babydust and Ahoy like this.
  2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Нема да даваат препораки за приоритет туку само даваат протокол за терапија при вакцинација ако добро прочиташ.
    Некои имаат само препишано од други извори и ништо нивно.
    Така што ова не е препорака за приоритет за вакцинација на овие групи туку само совети. На пример во едното има соевти за вакцини што кај нас ги нема, а нема за оние што ги има кај нас.
    Едното е многу добро за протоколи при примање на различни лекови (тоа за реума)

Ahoy likes this.
  3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Не ги разбирам добро, во документот за автиимуни на пример стои :
    "АИРБ се со повисок ризик за хоспитализација и полоши последици од КОВИД=19
    споредено со општата популација и треба да имаат приоритет за вакцинациј пред општата
    популација на иста возраст"

Значи они самите си го прикачуваат на сајтот за ковид вакцинација овој прирачник или штогод дае и они самите изјавуваат дека овие болести немаат приоритет пред останатите граѓани? Не ми е јасно...
    И да се едитирам и да се укажано дека треба одредена вакцина пример за малигни Фајзер- филипче изјави дека нема да има бирање на вакцини. Значи никој не може да одбере.

LejlaD and Ahoy like this.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Ама овие документи се само препораки не значи дека се официјално утврдени.
    Не знам од каде е инфото дека само Фајзер смее или е препорачана за малигни болести. Свекрва ми е со канцер на гради во ремисија ама уште прима таблетарна терапија и неа и беше кажано со било која вакцина смее да се вакцинира.
    Фајзер е инаку развиена на платформа која била испитувана за третман на одредени типови на канцер, не е дека е препорачана за пациенти со канцер.
    МОжеби треба притисок за побрза вакцинација на овие лица, ама дека се препорачува одредена вакцина не сум слушнала.

5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Имаше едно девојче на вести во некое радио работи 29год со малингно заболување. Се консултирала со доктори кои рекле дека смее само фајзер или модерна. И тоа е баш дискусијата кога она ќе дојде на ред? И дали фајзер ќе и биде достапна. Мајка ми е со автоимуно по консултации со доктори и студии кои сами ги читавме исто пишува дека може фајзер или модерна ( веќе инале вакцинирано со такви заболувања во англија и испитано е) еве за неа нема приоритет. Притискаме ама џабе кого ќе притискаш. Срамота е што за ваквите нема приоритет .

6. kanella

kanella Популарен член

@PurpleMind со која вакцина се вакцинираше?

Јас сакам да се вакцинирам, овде 4тата фаза ќе почне од јуни месец мислам и ги опфаќа од 18-44 години. Достапни се А.Зенека за постари лица и Мосерна и Фајзер за останатите. Не знам дали може да се бира со која сакаш да се вакцинираш, и ако може не знам која да одберам.

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Истражувања ќе има за Фајзер и Модерна зашто само тие и притискаат за такви истражувања. За другите нема толку многу истражувања. Инаку и она со АстраЗенека за стари па за млади па за едно па за друго ако видиш според мене беше мотивирано од пари и интерес не од друго. Еве Израел објави дека ќе испитуваат поврзаност на Фајзер со миокардит па се заташка работата. Мене од друга страна тие две ми се најмалку испитани, најнова технологија се. И секој имунолог има различно мислење за типовите на вакцини ( а тие ми се најстручни за вакцини) ама сите се сложуваат околу потребата за вакцинација.
    Не знам кај кого да се притиска. Кога нема вакцини џабе притисок. Еве сега почнаа да стигаат во поголеми количини па веројатно нема да има потреба од вакви стресови. Ете може баш Фајзер ќе и се падне на мајка ти зашто еве има најава од ЕУ за поголем број Фајзер вакцини.

Milkiway and Ahoy like this.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Мхм, еве стигнаа денес 4860 дози, а во цел Мај треба да стигнат 19 890 вкупно преку Австрија.
    Многу донеле :angel:

Друго, Филипче најави дека за влез во Австрија ќе биде прифатена било која вакцина- цитирам: "Голема чест е што имав можност да се сретнам со Н.Е. Каролине Едштадлер, Сојузна министерка за ЕУ и Устав на Австрија.
    Сертификатите кои граѓаните треба да ги добијат по примањето на две вакцини за непречено движење надвор од границите ќе биде предмет на взаемно договарање на двете земји. Важно е дека нема да има ограничување со типот на вакцините.".

Doozy, LejlaD, Milkiway and 2 others like this.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас колку што прочитав секоја недела ќе добиваме по околу 4000-5000 дози се додека стигнеме до бројка од 119000 дози вкупно. Ако ова се додаде на бројката од кинески и АЗ ќе има повеќе вакцини отколку што имаше до сега. Ќе дојдат сигурно и плус Спутник така што ќе се релаксира состојбата.

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Тие се преку директниот договор со Фајзер, по 4000- 7000 секој понеделник во месец Мај со вкупна количина од 26 000 мислам за Мај, од вкупно 800 000. Веќе 20 000 стигнаа во Април од тој договор.

Овие скоро 20 000 ќе бидат донација од ЕУ, а се дел од 119 000 мислам кои треба да пристигнат до Август.

И плус на тоа, Ковакс има најавено уште околу 115 000 дози Фајзер до јуни + 76 000 АстраЗенека, ама АЗ ќе стигнат кога Индија ќе дозволи извоз.

LejlaD likes this.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Ќе има вакцини следниов период,прашање е дали ке има кандидати за вакцинирање кога ќе ги вакцинираат постарите.

Glowy and Ahoy like this.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Сега Вархеи ќе донесе 4800 и нешто вакцини. Од помошта од ЕУ. И секоја недела по толки (кога ќе видиш за Мај е околу 20000 така). И така секоја недела додека се испорача целата количина од 119000.
    Тие од директниот договор се плус на оваа количина.
    Така што Фајзер ќе имаме баш прилично вакцини. Скоро исто колку и Кинески барем до крај на летово.

На крајот од денот не е ни битно по која основа стигаат вакцини. Битно почнаа да стигаат и има најави дека ќе стигаат со одредено темпо.

Glowy, happygirl and Ahoy like this.
  13. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Дечки, јас сум пријавена преку сајтот и добив потврда на меил, но дали треба да се јавам кај матичната да кажам и таму или доволна е пријавата и да чекам термин?
    Во регионалниот центар кај што припаѓам има многу малку пријавени, па мислам дека има надеж да дојдам на ред иако сум млада, затоа прашувам. Не сакам да го испуштам терминот.

14. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Системот малку им е каша попара. Јас се пријавив уште кога го пуштија сајтот во употреба. Ни потврда некаква ми стигна, ни мејл. После извесно време пак пробав и тогаш ми стигна мејл. Меѓувремено се јавив кај матичната да проверам дали сум пријавена, на што ми дадоа афирмација. Но, постари лица кои ги пријавував, воопшто не беа заведени. Најдобро да се јавиш кај матичната, можат брзо да проверат. За најсигурно.

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Тоа ти е доволно, кога ќе дојде на ред твојата возрасна група ќе ти стигне нов мејл со термин и пункт за вакцинација.

16. referentka

referentka Moderator Staff Member

Јас сум изненадена од слабиот одзив за вакцина.
    Поточно во фирмата каде работам пуштија список кој сака да се вакцинира, ни пола не се пријавија.

Додека не ја направат задолжителна, ништо од имунизација.

Несигурни се луѓето.
    Се плашат.
    Голем дел прележаа корона.
    ...
    Важно одзив ептен слаб.

Coco31, Glowy, duffi and 7 others like this.
  17. Frosty!

Frosty! Популарен член

^ и кај мене во фирма е слаб одзивот. На две раце се бројат тие што сакаат. И не гледам да им е страв туку дека не може ним некој нешто да им каже. Грото се фрустрирани битија што се демек експерти за се, а се преограничени. Излегуваат со теории како за 5 години од сега сите вакцинирани ќе умреле, ќе сме станеле зомби, кристали во мозок итд. Има и такви, сдс ја носи, не се боцкам.

Сум за избор, ама на некои луѓе треба да им се забрани и да мислат.

18. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Ние немавме опција да бираме, мислам дека е базирано на индивидуална здравсвена состојба и возраст. Јас ја примив фајзер.

Alishan30 and kanella like this.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Слаб е интересот.
    Да ги натераш да се вакцинираат со сила не можеш, освен со укинување на некои мерки.
    Да се вратат сите на работа,нема ротирање или работа од дома и сакале нејкеле ќе се вакцинираат сите за да се заштитат.

Glowy, LejlaD and Alishan30 like this.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Доилка си, така?
    Јас утре ќе одам, изгледа со Синофарм ќе ме боцнат.

@Ahoy ти споделуваше еднаш, неможам да најдам инфо за вакциниве, за Синофарм што пишуваше?
    Едит: те најдоов, не се мачи да враќаш одговор;)

Last edited: May 4, 2021
    LejlaD, Milkiway and Ahoy like this.