Русија ја одобри за употреба и Спутник Лајт, која е потребна во само една доза, и има ефикасност од 79.4% 28 дена после примањето на вакцината. Фантастична вакцина, повеќе: https://sputnikvaccine.com/newsroom...e-sputnik-light-authorized-for-use-in-russia/
Не ми е јасно. Нели се одеше според возраст без разлика кој кога се пријавил? Линкче: https://a1on.mk/macedonia/se-vakcin...QZ0LWAZSAzct6A_GnS53s-3F11b8V40kKMBBqTCCGTeRc
Еве го докторот што вели дека луѓе со антитела не може да заразуваат. Затоа вакцинирани и прележани гушкајте се.
Јас незнам засшто се пријавуваат за вакцини и не доаѓаат? Вакцините се безбедни еве јас чекам да ме викнат. Кинеските се за мене добри и безбедни со таа разлика од другите вакцини што поспоро развиваат антитела, но од друга страна тоа е проверена метода традиционална како што биле и порано вакцините.Но е безбедна и штити од тешки компликации од вирусот. Кон вакцините да немаме предрасуди.Подобро него никаква.
Веројатно најавите за масовна вакцинација ова значи. Секој пријавен во систем добива термин. Старите над 70 години пак ќе се вакцинираат по динамиката според возраст. Ако е вака супер за пријавените во систем.
Нема проблем ова, важи така е 25илјади имаше пријавено првиот ден, меѓу кои и моите родители, они закажале 35.000до петок, па и 20годишни. Нема проблем, све ќе им веруваме. Ништо не верувам на системов. Не сум слушнала или сретнала на социјалниве мрежи ако ништо друго, некој што го викнале да се вакцинира преку вакцинација, а да не е во старосна група што е на ред сега. А веста од а1.он каша попара. Возрасни граници се вакцинираат, критична структура се вакцинира (не пишува кои), 20годишни демек што закажале преку сајтот за вакцинација, и секако најдоле потсетување дека на хронично болните ќе им дојде ред кога ќе им дојде возраста на ред. Бигест ајрол
Ве читав за врските и како се давале такви информации на непроверено. Еве пример, денес го правев муабетот со блиска личност, односно со другар на кој татко му е вработен во полиција. Пуштиле список во таа полиција да се пријави кој сака за вакцинација. Тој не само што ќе оди да се вакцинира со жена му која не работи државна работа, ниту пак спаѓа во категоријата на граѓани кои треба да се вакцинираат, туку го прашал и другарот дали да го запише. Тој ми рече дека се зачудил што мајка му може да ја однесе, кога прашал за него(26 годишен) како би го вклучиле му одговорил да не се секира и дека сите вработени си “мушкаат” членови од фамилијата. Толку.
UN chief Guterres pushes drug firms to voluntary share COVID-19 vaccine licenses UN chief Antonio Guterres believes vaccine makers should allow other companies to produce versions of their COVID-19 shots, a UN spokesman said on Wednesday, as the World Trade Organization discussed waiving patent rights to boost supply to developing countries. И уште малку америчка перспектива The scarcity of COVID-19 vaccines across the developing world is largely the result of efforts by vaccine manufacturers to maintain their monopoly control and profits. ... President Joe Biden’s administration has announced it will join the 100 other countries seeking a COVID-19 emergency waiver of the World Trade Organization intellectual-property (IP) rules that have been enabling vaccine monopolization.
Татко ми исто, вчераму стигна порака за денеска да оди на вакцина во Штип а тој е од Струмица, а е 70+ немаше кој да го носи, а незнаевме ни како да гп откажеме терминот.... и сега незнаеме кога следно може да се вакцинира? Инаку матичниот му кажа да си закаже преку сајтот, а зошто не му закажал матичниот незнам.
Абе сега, нив им е ваљда значајно, ако воведуваат рестрикции на кафани и социјални контакти. Еве, и јас не ги разбирам. Јас сигурно не ги сурфам Сејшели на дневна база, читам локални официјални медиуми што пишат на насловна. И се обидувам да сфатам што уствари сакаат да ни порачаат.
Терминот може да се откаже преку веб адресата пишана во меилот што го испраќаат за потврда за регистрација кога аплицираш. Инаку разговарав јас денес со матичната и ми кажа дека тие закажувале само на почетокот кога ги вакцинираа хроничните и тие над 75 години. Од први мај веќе им се одземени ингеренциите на матичните и немаат опција како да закажат термин, се е препуштено на тимот на вакцинација.мк и како тие ќе те закажат, така ќе одиш. Само во 5 поголеми градови се врши масовна вакцинација и тоа е тоа. Највероватно таргетот е да се опфати барем четврт милион жители па ќе пуштат од наредните пратки и по другиве градови... Се надевам.