Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.853
    Па не се врските од штабови, од пријатели се сите.

И јас не верував дека има врски затоа што имав такво искуство, сè додека не ми кажаа во фаца "се вакциниравме, фативме врски".

На LejlaD, Tajnaotrovna и joy1 им се допаѓа ова.
  2. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.520
    Не зборувам за врските,туку за тоа дека лажеле дека не ги викале постарите.

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    За непријавување во систем се сами криви луѓето. Фирмите и сите почнаа да прават списоци за да си ги смират вработените. Демек еве нешто работиме. Никаде немаше официјална информација дека тие списоци ќе важат. И кај нас и кај маж ми на работа се правеа списоци за демек да се направи притисок секторот во кој работиме да добиеме приорите (на ист начин ка воспитувачки и учителки). Ама немаше информација дека не треба да се пријавиме во систем. Ни беше кажано вие пријавете се ама ова е плус како притисок. Е сега ако некој се надевал дека е така пријавен не знам што да кажам. Сто пати беше кажано дека пријавување за помлади од 70 години е само преку официјалниот сајт, ама кој да разбере.

Се сложувам дека стана каша попара. Делумно вина има кај Владата зашто сто пати сменија сгратегија на вакцинирање, а делумно и кај луѓето што само се бунат ништо не им чини, ништо не им е погодено. Дел не се појавуваат на вакцина зашто слушнале нешто за оваа или онаа вакцина па не би со таа туку ќе чекаат да се почне вакцинација со некоја нив што им се допаѓа и така со ред. Старциве се особено за стап. Имам пријателка матичен лекар. Вика умрев да им најдам термини, ми дремеа на телефон и пред врата. И уредно ги пријавив и им се јавувам на ден пред термин да си знаат а тие ми викаат: „А не одам јас. Нејќам јас со таа што се умира од неа од срце (мислат на Астра Зенека), сакам да поживеам уште малку ќе чекам друга да дојде.“ На другарка татко е лекар во пензија со прележан инфаркт и си се вакцинирал со Астра Зенека како што му дошло ред, и потоа лично убедувал други луѓе да се вакцинираат зашто ништо нема да им се случи од вакцината. Човекот нема мир сега по дома само му ѕвонат да го прашаат. Ако мене ме прашаш и за оваа збрка е делумно виновна Владата зашто одма прогласи нема со оваа да се вакцинираат помлади и бла, бла (демек како жабата и коњот и ние по Европа). Факт е дека касно стигнаа вакцини. Факт е дека сите ние зедовме да се буниме најмногу заради Србија (каде што меѓу првите во свет стигнаа вакцини и може теоретски да се бира вакцина, а најмногу се користи Синофарм зашто од таа има најголеми количини). Се друго е комбинација од фактори и споделена одговорност за каша попара ситуација меѓу Влада и население.

Инаку постарите многу уредно ги викаат.

На Doozy, Coco31, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  4. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    2.814
    Тие што не се пријавиле сеуште , не се сигурни во тоа дали сакаат да се вакцинираат. Се прави преголем притисок ,хистерија дури. Луѓето се срамат да кажат поинакво мислење во овој хаос .
    Така да не биди сигурна дека можеби тебе не те излажале токму тие,непријавените.

Полека....вакцини секако ќе има...очигледно е веќе и дека сите ќе бидат вакцинирани.
    Подобро е да се погрижиме да задржиме макар малку човечност во себе.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Нема шанси да се стигнати сите 50 годишни на ред. Ќе се задржам само на блиски примери со коишто комуницирам секој ден, како мајка ми и неколку колеги од работа над 50 години коишто сигурно не се викнати, а најуредно се пријавени.
    Татко ми само доби термин, ама он е и повозрасен од сите овие што ги набројав. Сите се од Скопје, ако тоа нешто менува.
    Од тоа што гледам верувам дека набрзо ќе стигнат на ред, ама не можеш да кажеш дека ама баш сите од оваа возрасна граница се викнати до петок, пошто не се.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.853
    Конечно :)

Во Охрид од денес вакцинираат 40+, колку што знам. Многу познаници, денес се на вакцинација, исто и мајка ми и татко ми :party:
    Уредно добиен мејл и смс со термин и пункт за вакцина.

Повеќе инфо наскоро :D

На Glowy, Alishan30, green.eyes и 15 други им се допаѓа ова.
  7. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Татко ми, 61 год уште нема добиено термин, од Охрид сме. Се надевам ќе биди за брзо. Не знам како оди вака. Проба повторно да се пријави, ама нема уште ништо. :?:
    Мило ми е за твоите блиски, сподели инфо за реакција од вакцинацијата, како и за организацијата. :)

На WildMk и LejlaD им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    19.033
    Во скопје границата е 59 мојте се по 55-56 уште немаат добиено
    Убаво да се објаснам најмлада од фамилија има 59 што е викната пред неа се други над 60 од фамилијава

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    19.033
    Да не е пријавен прв пат во мај?

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.853
    Немојте да се пријавувате по повеќе пати! Кога ќе се ре- пријавите, првата пријава се брише и останува само следната.

Ако се пријавил после 01.05, ќе почекате веројатно. Моиве беа пријавени на првиот ден кога се пушти сајтот, исто и познанициве кои добија термин.

На Fantasy33 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Да, пред брзо време се пријави, бидејќи го прележавме вирусот, па чекавме да помине некое време.

Аха, епа во ред. Ќе почекаме.

На Milkiway и Ahoy им се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    19.033
    Ти одговориле сега даваат термини на тие до 30.04 што се пријавени

На Ahoy, senjorita-v и Fantasy33 им се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.853
    FB_IMG_1620832883872.jpg

На LejlaD и senjorita-v им се допаѓа ова.
  14. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Не се согласувам, од причини што јас аплицирав повеќе пати и ме има во систем. Додека цела моја фамилија и на мм, кој еднаш се пријави, кој два пати, никаде ги немаше заведено. Среќа матичните им излегоа во пресрет и добија термин. Не знам каде е проблемот. Еднаш стигнува меил, еднаш ништо. Дури и со повратен меил, воопшто немаше никаква евиденција за нив. Ова се однесува и на оние што сметаат дека се крева паника, кога се е во ред. Не сум партиски мотивирана воопшто, но знам од најблиско искуство дека нешто не е во ред со пријавувањето на страната. Најдобро е да се јавите кај матичните, тие знаат да проверат дали ве има или нема во системот. Еден сајт не можат да го направат како што треба. Се надевам дека сме единствени, но чисто се сомневам. Така да, најсигурно е јавување кај матичната за да провери, не ја кошта ништо, 5 секунди работа е.

На Glowy, Bezimenka90, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.853
    Ова го кажа доктор на пријателка на пунктот во Охрид, таа имаше аплицирано неколку пати, последно пред 4- 5 дена и тоа за Скопје, мислејќи дека побргу ќе ја викнат.

Претходните 2- 3 пати што се пријавила во Ресен или Охрид, ги немало во системот, само тоа за Скопје.

На LejlaD, senjorita-v и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  16. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Навистина не знам, само знам дека не е баш розево како што се преставува. Да не се јавеа моите и останатите, ќе си чекаа, мислејќи дека се пријавени. Револтирана сум од причини што на средношколец да му дадеа да го води сајтот, пофункционален ќе беше. Се надевам дека ќе дојдеме сите на ред пред да почнат Синовак да ја даваат, што искрено не би ни сакала да ја примам и онака шансите за зараза ми се 50% колку што нуди ефикасност. Трагикомедија од држава.

На Bezimenka90 и Celltica им се допаѓа ова.
  17. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Па истово за тебе може да се каже сега. Факт не е тоа што си го видела во круг од пријатели.

Ме боли глава више од темава. Кај неправда, па и лажга, и вмроец ќе те напраат.

На green.eyes, Tajnaotrovna, BloodElf и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.853
    Не знам зошто толку против Синовак, вакцината се покажа 86% ефикасна во Турција, а и истата платформа е со Синофарм, таквите вакцини генерално имаат слична ефикасност. Плус ни нема официјален договор со нив, сè е на збор на Филипче и Заев, па не е баш за верување.

На Glowy и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  19. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Ем тепан, ем ебан.

На Tajnaotrovna и kravce им се допаѓа ова.
  20. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    20210512_183327.jpg
    Се надевам дека има поголема ефикасност. Од она што јас го читам, искрено не сакам да ја примам, од причини, ќе дојдат сигурно, други подобри вакцини повторно и ќе бидам оневозможена за вакцинација со нив, ако веќе сум се вакцинирала. Не е целта да се вакцинирам колку да се каже, ако ме штити со пола капацитет, што заштита всушност имам?!? Туку колку да се рече, еве набавивме...Бруки. Србине не знаат што да прават со вакцинине што ги имаат, ние се китиме со Гари шоп вакцини со ниска ефикасност. Барем 500.000 на Синофарм да беа. Ќе видиме, којзнае кога ќе дојдам на ред и што ќе има на располагање.

На sunmoonstars, Bezimenka90, noteforself и 1 друга личност им се допаѓа ова.