Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.2%
  2. Не

366 vote(s)
    31.8%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас знам некои што се вакцинирале без термин. Одат таму и чекаат да не се појави некој со термин.

Blondie715 and NovusOrdoSeclorum like this.
  2. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

За свекор ми е. Ќе пишам секако.
    Само вибер телефони не гледам, а на фиксниот никој не крева.
    Ќе бараме директ на бугарскиот им фиксен.

senjorita-v and Ahoy like this.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Овие ми ги пишаа на мејл:
    За записване за ваксинация имаме следните телефонни номера - +359 886800264 и +359 882 516981.
    , може и преку Вибер, како што ми рекоа :)

4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

@Ahoy дали си запознаен со информациите за ниската ефикасност на Синофарм на Сејшелите?:worried:

5. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Ова околу моето прашање?
    Дека стар човек па да не се матка.
    Ваљда би го примиле и така, но сепак.

6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не е ниска ефикасност, туку кратко време е поминато откако ги имаат аплцицирано дозите до овој бран.

И не знаеме како се со хоспитализации и која група се заболува :)

7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не знам, ова млади луѓе. Одат и си чекаат колку треба.

Членкава прашала како се вакцинирале млади луѓе без болести, еве

WildMk likes this.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

@anastasijaki еве, и покрај рапидниот пораст на позитивни случаи на Сејшелите, бројот на смртни случаи е непроменет.

Да не заборавиме дека Сејшелите се во Африка, каде што има многу, многу соеви кои знаат да го избегнат имуниот одговор, а и се целосно отворени за туристи од целиот свет и се многу посетени.

Инаку, околу 55% мислам им се вакцинирани со Синофарм, а 45% со АстраЗенека.

Screenshot_20210513-135849_Chrome.jpg Screenshot_20210513-135901_Chrome.jpg Screenshot_20210513-135837_Chrome.jpg

Blondie715, anastasijaki and LejlaD like this.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Јас знам дека има загубени апликации низ системов,и ако немаат потврден мејл треба да се пријават пак.

senjorita-v likes this.
  10. Blondie715

Blondie715 Популарен член

Zdravo decki. Jas se vakcinirav so Sinopharm vo Srbija. Inaku ziveam vo Swiss, ali tuka se momentalno samo Pfizer i Moderna i nekako mi bese strav kako novi vidovi, pa resiv kineska, kako tradicionalna, iako so pomala efikasnost. I vo Swiss doktorive ja prepiracuvaat Sinopharm i mislam za brgu i tuka ke bide odobrena. Za antitela kako ke reagiram, ke ve izvestam :)

Glowy, Ahoy and Biljarkata like this.
  11. Blondie715

Sinopharm 5 nedeli posle vtora doza si zastiten, pobavno stvara imunitet, mozebi prebrzo se opustile, inaku e najbezbedna, so eden kup doktori razgovarav i kaj nas vo Mkd, Srbija i Svajcarija

MarijaMi90 and Ahoy like this.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

The number of active cases in the nation rose to 1,068 on May 3 from 612 on April 28, according to the health ministry.
    Денес се 2500, во локдаун од 4ти мај. Добро, смртни случаи во последни 7 дена- нула, од претходно 28.
    Знаеме дека и вакциниран можеш да бидеш позитивен, ама зошто им е локдаун сега?

Си праам муабет де, ама ако можеш да одиш и да провериш шо се дешава, би било фино8)

LejlaD and Ahoy like this.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Можда политика? :?:
    Викаат гледајте, Фајзер во Израел скроз ја прекина пандемијата (ама почна војна :D), а оваа Синофарм не е ефикасна, ги става луѓето во локдаун на Сејшелите (lalala) Само гласно размислуваам :$

Иначе може, не се бунам да одам да проверам што се дешава :D :bandit:

Blondie715, LejlaD, buba4e89 and 2 others like this.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Дајте од Синофарм, бар војна нема(fingers) (facepalm)

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Почнаа во Србија пак со вакцинација на странци или од претходно си?

LejlaD likes this.
  16. Blondie715

Po maska linija jas, maz mi ima srpski pasos i taka moze, a sega slusnav mesecov deka pak ke pustele, ako razberam info tocno, ke pisam:rock:

LejlaD and Ahoy like this.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Грција од од утре го отвора граничниот премин Евзони за сите граѓани на Македонија кои имаат негативен ПЦР тест, писмен доказ за примени две дози вакцина против ковид-19 или позитивен резултат за антитела, соопшти премиерот Зоран Заев по денешната средба со грчкиот колега Константин Мицотакис во Атина.
    Заев денеска во Атина учествуваше на Економскиот Форум „Делфи“, а како што вели имале „одлична работна средба со премиерот Мицотакис“.

На 14 мај почнува и туристичката сезона и ќе се дозволи влез и на странски туристи. Грција ги признава сите вакцини против ковид-19, а не само оние одобрени од Европската агенција за лекови (ЕМА). Според здравствените протоколи што ги усвои земјата, објавени на веб страницата на грчкото Министерство за надворешни работи, на граница ќе се признаваат и сертификатите за вакцинирање со руските и кинеските вакцини, кои сè уште не се одобрени за користење во Европска Унија. Грчките туристички власти објавија дека негативен ПЦР тест нема да се бара од туристите кои се имунизирани со вакцина на „Фајзер/Бионтек“, „Модерна“, „АстраЗенека“, „Новавакс“, „Џонсон и Џонсон“, „Синовак“, „Кансино бајолоџикс“, „Синофарм“ или „Гамалеја“ (спутник).

Грција нагласува дека вакцинирањето не е задолжителен услов за влез во земјата, туку доволен ќе биде и негативен ПЦР тест не постар од 72 часа, односно доказ за прележан ковид-19. Ако вакцинацијата е целосна, односно минале 14 дена од втората доза и вакцинираниот има соодветен вакцинален сертификат, тогаш не треба доказ за негативен тест.

Biljarkata and LejlaD like this.
  18. Blondie715

I plus tuka vo Swiss procitav deka gi zadrzuvaat pravata i po slucaen izbor i zdravstven pregled da ti napravat i test i mene toa me buni. Sigirno nas makedonski ke ne maltretiraat najveke. Plus imalo aplikacija za na telefon, treba da se simne i popolni formular 24 casa pred pristignuvanje i da vneses adresa kade i kolku vreme ke prestojuvas, pa ke ti dale potvrda so bar kod, ako nemas aplikacija bla bla. I nekako komplicirano mi se gleda za odmor godinava vo Grcija.

19. Opasna barbika

Opasna barbika Активен член

Zdr bi sakala da prasam sakam da se prijavam za vakcina protiv kovid no na stranata koga ke gi napisam podatocite i isprati ne mi stignuva nikakov odgovor dali treba da stigne deka uspesno sum se prijavila ili ne vi blagodaram

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Како стигна до Србија да се вакцинираш? Можеше да бираш вакцина, има некоја страна за регистрирање странци?