Да Синофарм ја препорачуваат за автоимуни. И за хашимотовците ко мене ја препорачуваат. @nena2010 Брзо ке оди.Во јуни ке те викнат сигурно,ако не и пред тоа.
Мене ми е сеедно, не планирам годинава да патувам, а ако морам а не сум до тогаш боцната ќе одам со ПЦР тест. Само нека заврши кошмаров веќе.
@Ahoy , објавија овде дека Астра Зенека ќе се користи уште отприлика три недели, втора доза за тие над 65 години. Се’ што ќе остане и што ќе пристигнува во текот на 2021 додека не истече договорот што е склучен ќе се чуваат во некој магацин на ЕУ. Претпоставувам после ЕУ институциите ќе одлучат што ќе се прави со тие вакцини а и со многу други, зашто имало најава дека и другите земји исто ќе направат. Норвешка ја имаше прво привремено стопирано употребата на Астра, после одлучија да не ја употребуваат и понатаму, а последнава одлука е само официјална потврда дека се исфрла од употреба во земјата. Едит: ме натера некој ѓавол да ги видам официјалните извештаи на Шведска за реакции од вакцините Ќе се испратам сама овде
Inaku kaj nas vo MKD imaat Pfizer, nekna Artan Grubi pusti Pfizer, vajda za posebni gi cuvaat, a ne gledaat da gi pustat na luge sto navistina im trebaat. Pratenicite gi vakciniraa bre pred hronicno bolnite, pa ne sme zdrava nacija skroz. Mizerija opsta
Astrata e dobra vakcina, ama najeftina. Se e politika. Inaku od site vakcini ima kontraindikacii. Drigarka moja od Pfizer kaci d-dimeri na 1700, druga prijatelka od Sputnik isto kaci d-dimeri. Maz mi primi Moderna, tahikardija go utepa. Sto znam sto da kazam, mislam mnogu politika ima
Според истражувањето од Србија со прва доза Фајзер по две недели се ствараат антитела, со Спутин три недели по прва доза. Втората доза е бустер. АЗ исто како двете претходни. Синофарм е три недели од втора доза и е малку ефикасна кај мажи над 65 години. Другите возрасни групи се ОК со антитела. Иако сите четири штитат од тешка клиничка слика дури по прва доза според истражувањето од Крагујевац. Ги постираше двете истражувања пред неколку страни. Стварно тресеш зелени без врска. Нон-стоп. Си преферираш една вакцина и ОК е тоа. Ама користење зборови како ѓубре и слично не личи за нешто што е одобрено и се користи масовно. Еве земјата што една од првите рипна против АЗ сега ја дава на сите што сакаат (Германија ја отстрани возрасната граница). Аман прописно информираа се пред да пишеш нешто.
Imas li info nekoe za okolu planiranje na bremenost? Konkretno me interesira za Sinopharm? Treba li pauza posle vtora doza, pa posle planiranje bremenost? Jas prasav doktori i citav mnogu, razlicni mislenja. Od slobodno posle dve nedeli od vtora doza, do nekoi cudni mislenja od tipot 6 meseci nikako bremena, pa duri i godina
Тука има доста инфо за кинеските вакцини, па кому му се чита, еве линк https://www.bbc.com/news/world-asia-china-56967973
Пред два дена во Скопје со Синофарм се вакцинираа двајца другари на моите (имаат по 64, 65 години). Татко ми добил термин за во Вторник и ќе откаже зошто веќе е вакциниран. Така што границата и во Скопје веќе е под 65 години и ќе си оди веројатно брзо надолу.
Треба да се достапни на интернет официјалните извештаи за реакции од вакцините, барем во рамките на ЕУ. Ги најдов официјалните извештаи за овде, Шведска. Би требало во сите држави да се јавно достапни да се видат.
Мислам дека во пунктовиве низ внатрешноста побрзо оди. Скоро сите кои ги знаев 40+ што беа пријавени се вакцинираа, без врски, во Билјанини Извори. Кога ќе стигне границата до 60 мислам дека под тоа е мала заинтересираноста и побрзо оди.
Моите родители завчера се вакцинираа во Билјанини, татко ми 47 има, мајка ми 44. Да напоменам, без врски.
Надвор од Скопје границата е пониска. Во Скопје сеуште е кај повозрасни. Еве тек сега се спушта на околу 60. Во други градови има и 40 годишни што се вакцинирале.