Јуле. Млад човек со хронична болест треба да биде приоритет. Има сајт за вакцинирање? Има. Што мајка бараат приоритени списоци по фирми да прават? Не е во ред спрема луѓе што треба да бидат приоритет. Здрави,прави не смее да се вакцинираат пред луѓе со дијабет,астми,инфаркт,тешки и ретки хронични болести. Требаше според таква приоритена листа да повикуваат, веднаш после старите,а не списоци по фирми.
Да и оние кои се во контакт со многу луѓе. Продавачите и банките, нотарските канцеларии, фризерите, козметичките салони, угостителскиот сектор цел.
Да и тие,но после хроничните. Иако и од нив има хронични. Требаше да спремат таква листа,матичните имаат податоци.
Недели треба да стои де. Печатна грешка. Ама од тоа треба да се одземат деца анти-ваксери и времето се крати.
Државата може да ги покрие тестовите за антитела. Ако сака. Ионака куп пари за глупости се трошат. Плати за рамковни кои со год.не се појавиле на работа на пр. На крај ако нема доволно вакцини во моментов,а сакаат да покријат побрзо и да ги заштитат хроничните од ковид,зошто вакцинираат лица кои ги има во систем за прележани пред2,3-6 месеци? Ќе чекаат. За да патуваат? Не,нема стратегија.
Не те прашав тебе што мислиш, туку паметниов кога предлага нешто а луѓе слушаат, ќе почнат сами да се тестираат и да одлучуваат дали една или две вакцини и кога. Ако има некаков кредибилитет нека го искористи во пракса, не статуси да пишува.
Дали знаеш за колку дена по примена втора доза матичен издава вакцинален сертификат или некој што добил сертификат да пише? Инаку за постари лица, еве на мајка ми и закажав во вторникот, одма стигна повратен меил дека е пријавена, а денес стигна меил за термин утре во сабота. И испринтав пријава за согласност ја пополни и со неа, документ за идентификација утре и е закажано каде што избрав ЗД и пишано е кое време да е таму. Матичната ниту ја пријавила, ниту се јави да не потсети пример денес и така.
Веднаш би требало, а најчесто требаат 2 недели после втора доза за сертификатот да биде корисен за преминување граници
Во САД нема чекање, јас денеска одма закажав за вторник, под 40 сум и не сум со никаква хронична болест.
Можи имало чекање пред тоа не знам, јас пред 3 недели во SVС сакав да закажам и имаше слободни места одма за наредниот ден ама не ми се одеше до Paramus и Vain сакав овде кај нас, и денеска за вторник во Walgreens закажав.
На мојот тест за антитела референтна вредност беше >20.33,a јас имав 151.26 и сега во која група спаѓам, 2 или 3? Едит: препрочитав уште еднаш, секако препорачува за сите прележани без оглед на бројот на антитела да примат само една доза.
Да,во право си.Веќе се тестираме приватно. Но не поради Пановски и другиве што зборат,туку поради тоа што се нема ни план ни програм. Затоа се луѓето несигурни. А Пановски збори Филипче да го слушне. @Sofi.ja Сега сите ние со антитела сме во небрано ставени,ако имаш антитела доволно не мораш да се вакцинираш но можеш. Од друга страна не е во ред да се вакцинираш пред некој што е без никаква заштита.
@Ahoy зошто за AZ датумот за втора доза може да варира од 4 до 12 недели и кој го одредува тоа, за кој пациент колку време треба да помине?
Jas se slozuvam so ova, no ima administrativen problem, nema da imaat pasos za patuvanje ako nemaat vtora doza. I sega lugevo ke treba da lupaat pari za testovi, koi ne se eftini kaj nas i zatoa barem 90% brzaat so vakcinacija, iako so antitela zaradi patuvanje. Toa svetskava elita ne go regulirase. Za prelezanite trebase da se propise edna doza na svetsko nivo, posebno onie so visoki antitela. Zosto na kraj da si znaete se se laci preku bubrezi i dziger i tolku silen imunoloski odgovor ne e dobar za organizmot. Ali elitava ne ja zabole za toa i luge sega ke stavaat vtori dozi zaradi da ne bidat zatvoreni, a realno ne im e potrebna, barem ne do namaluvanje na antitelata, nesto sto uste se ispituva i treba vreme.