Протоколот е тој, 4-12 недели, ефектот викаат е ист. Ваљда секоја држава посебно си одлучува кога зависно од достапност.
Шпекулациите кај србиве велат дека имаат многу луѓе, особено постари што развиле многу малку или воопшто немаат развиено антитела после двете дози со Синофарм во предвидениот период, па највероватно ќе биде потребно да примат уште по една трета доза од истата за да се постигне потребен имунитет. https://www.slobodnaevropa.org/a/31223175.html Синофарм.... а можам да замислам како ќе биде па со Синовак која има уште помала ефикасност. Наводно кинезите размислувале и за мешање на двете. Фајзер ќе ја сањаме тука, нема да има за нас обичните смртници, сите нарачани дози ќе одат кај тие на списоците. Наздравје нека ни се кинескиве, и да се надеваме дека ќе успееме да постигнеме колективен имунитет и со нив.
Јас не можам да го сфатам фаворизирањето на фајзерот. Од една страна имаш сигурна и добро позната вакцина која штити 100% од смртни последици ,што е и најважно,е сега кинеска е , синовак покажа 50% во Бразил,што е одлично,ама ај не чинат. А Од друга мРНА (мРНК) вакцина која допрва ке и ги видиме дејството,последици итн.Нема никакво искуство претходно со таков вид вакцина. И сега фајзерот е супер ,кинескиве не чинат.Влијание на политика и медиуми.
Jas ne sum doktor, ama kako sto slusam tuka vo Swiss, brojot na antitela ne go potcenuvaat, ama i ne go zemaatza klucen. Najbitno bilo sto organizmot so vakcinata, bilo koja, se soocil so virusot, odnosno narodski kazano vlezen e vo memorijata na kletkite i se postignuva t.n kletocen imunitet. Sega ne deka poveke antitela ne cinat, dobro e da imas, ama pa vikaat i mnogu silna reakcija na imunitetot ne mu treba bidejki se mine niz bubrezi i dziger.
@PaLaVa ќути аман не кажувај дека не е арна кинеската. Аман!! Еве мене ме распнаа. Се помирив дека Фајзер, Модерна нема да примам, дај шта даш од Синофарм да не стигне Синовак. А за развивање анти тела нема врска тоа бројот на анти тела тоа е клеточен имунитет. Нешто што ние не медицинари не го знаеме ама тие што знаат се крстат во него. А се знае кои се боцнаа со Фајзер... Првите докторите и вработените во ковид центрите кои заради природата на работата мораа да бидат први вакцинирани..
Jas kako sto procitav, ne znam kolku bese verodostoen izvorot, da ne siram paniki, ama Israel od Pfizer imalo slucaevi na vospalenie na srcev muskul. Taka da sekoja vakcina si ima prednosti i nedostatoci. Jas kako covek so alergii mi rekoa kinezot za tebe
Имаш ти нешто што немаш? И сега кога еу не ја признава кинеската шо праиме? Или Австрија барем сигурно.
Kuti, alergii na lekovi imam, posebno na amtibiotici i hashimoto sum, ama bez terapija sega za sega. Se drzam mnogu so zdrava ishrana i vezbanje mnoguuu! Inaku ova so priznavanjevo e cista politika i biznis, na koja za zal ne mozeme nisto. Ke sednat pak vo Davos i golemcive ke treba da se dogovorat za kolacot. Toa e
Одлично тоа со клеточниот имунитет, сите се крстат во него ама ако е така тогаш која е потребата за дополнителент буст за одржување на ниво на антитела со трета доза? Нели ете со две дози е доволно... Малку контрадикторни ставови за вакциниве. Инаку немам ништо против кинеските, подобро е некаква заштита отколку никаква, особено за ранлививе категории и постариве. А за тоа колку се ефикасни, колку време трае заштитата, на колкав временски интервал ќе се боцкаме и какви нус појави би направиле во иднина, тоа уште никој не знае.
Се согласувам. Сега ако кажеш дека не сакаш одредена вакцина си рамно на Антихрист. Ама тоа е. Земја што стреми кон Еу имунизира население со вакцина за сиромашни земји.. Ако не попупти ЕМА, сите вакцинирани со Спутник, Синофарм и Синовак нема да може да мрднат нагоре.
Колку време штити Синофарм, после примени две дози? Колку време организмот е заштитен од корона вирусот, 6 месеци, година?
Спутник треба да ја прифатиле во ЕУ. Не сум сигурна за сите држави, вести не сум гледала милион години, ама последно што знам беше дека се преговара една листа да важи за сите, и на неа да се додаваат ваксини,
Спутник уште ни СЗО ја нема одобрено, па тек за ЕМА да не збориме…. Наводно во ЕУ ќе се влегува не само со тие што ги има одобрено ЕМА, туку и тие од СЗО. Ама еве Австријците не мислат така. Да видиме до крај на Мај што ќе одлучат. Некако не можат да се договорат