Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    124.480
    Kaj nas na mailot si pisuvase Sinofarm. E sega sto toj iskoristil da go zamesaat da mu stavat Pfizer drugo e. Vo taa guzva vcera drugarka mi moja koja si bese na redoven termin pa ja bocnaa so Sinofarm mesto Pfizer. Mislele od MVR e. Toa e. @Ano apsolutno se soglasuvam. Firmite sakaat da gi vratat rabotnicite na rabota bidejki imase mnogu zloupotrebi. A i ne sme narod da sme seriozni. Vo rabotno vreme se brkaat domasni obvrski. Jas rabotev podolgo vreme od doma. Od 8 do 4 bev na pc kako da sum vo kancelarija. Rabota bez nikakov prekin. Edina "povlastica" mi bese sto bev po pizami ili trenerki. Tolku. Ama znam i sto se vadea ne mozeme od decata, posle kje srabotam.. Taka da, od septemvri garant nema da ima rotacii kje se vratime site na rabota.

На Sofi.ja, Tajnaotrovna, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Од лично искуство, сите се позадоволни од работата од дома.
    Можеби се флексира со работното време, ама повеќе се работи. Уште зимата куп фирми затворија физички канцеларии оти го видоа бенефитот на работа од дома. Нема возење до работа, нема плаќање кирии, и вработените имаат повеќе слобода да менаџираат со времето, и секогаш се спремни да додадат пола саат - саат плус оти и онака ќе го потрошиле во патување.
    Е сега, задоволни вработени ќе си ја работат работата.
    А нашите газди ем рачунаат на потплатени вработени, ем флексибилност нула, ем па осет за work/life баланс апсолутно никаков.
    Ќе те бара и вон работно време, и за викенд и на одмор... Нели, и онака си дома па можеш и да подзавршиш нешто.
    Не знам, по мое искуство - задоволни вработени не забушаваат со работа. Ако нешто не штека тука треба газдата да си води што е проблемот, а не да измислува начини како да ги контролира вработените.

На Glowy, fana, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Приоритетните групи стојат јавно на стопанска комора на страната Вајлд, нема што "ме лажеле, те лажеле". Први се "повеќе вработени во една канцеларија", или во превод цел ИТ.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Апсолутно точно. Кај нас се размислува откако ќе се вакцинираме, само неколку дена да е задолжително да се оди физички, другото дома ако сакаш. Не сум ИТ иначе, уште на почеток на пандемијата ни беа сите услови обезбедени од аспект на инфраструктура и потребни услови за работа од дома. Сега тврдат дека има пораст во ефективност и не ни размислуваат за да биде задолжително враќањето на 100% време од канцеларија зошто веќе и вака сме уходани и си тече работата.

Искрено за мене лично иако ми одговара што порано да е, свесна сум дека сум никаков приоритет за вакцинација. Само на сајтот сум пријавена, и немам проблем да чекам, ама имам проблем кога блиски имам што чекаат сега зошто првите пријави ги немало во систем. На крај ќе испадне само тие први што се пријавиле дури не работеше добро сајтот и тие што се приоритет по болести оштетени.

И не се криви луѓето што се пријавиле на тие списоци. Ако не е тој, ќе е друг. Проблем е што нема никаков план, ко што ми гледа и нови вакцини точно не знаат кога ќе имаат, па мај, па почеток јуни, па амбасадата да каже, па преку ковакс, па не знам што. Да не речам, никад нема да не биде. Ама не сум ни изненадена, ништо не очекувам паметно од оваа држава или системот. Уште па некои кога величат на форумов како било се совршено, просто да не знам да не живееме во паралелен универзум.

Последна измена: 22 мај 2021
  5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    22.803
    Заврши и мајка ми работа со фајзер, сега за сега е супер, така вика.
    Камен од срце ми падна.

На green.eyes, LejlaD, Ahoy и 3 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.280
    Допаѓања:
    259.151
    Колку врева кревате оти Стопанска комора притиска за вакцина. Така треба да е.
    За да се вратат фирмите во нормала. Заразата најмногу се шири помеѓу колеги.

На fana, green.eyes, Tajnaotrovna и 4 други им се допаѓа ова.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    124.480
    @DAngel мене лично од дома да ме остават ич нема да ми смета. Искрено сум по продуктивна, немам 10 души околу мене. Еден збори на тел, друг нешто друго.. Не сум ИТ ама 100% попродуктивна дома.

На green.eyes, senjorita-v, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Јас па не знам во кој свет ви е нормално МАСИТ да договара приоритет за вакцини за ИТ, најнепогодениот сектор во пандемијава.

На le.soleil и LejlaD им се допаѓа ова.
  9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Ама во ит секторот може да се мери ефикасност. Јас конкретно сум во банкарски сектор и знам како е кај нас. Опертивците да, работат турбо. Јас за себе може да кажам дури и повеќе од што во работни саати на работа сработувам работам, а работам богами и по повеќе саати. Ама оние што не се оперативци е друга приказна. Не дека тие и на работа кога се не можат да забушаваат, ама вака боде очи. И се согласувам, до менаџирање е. Кај нас беше политика каде едни, таму сите и нормално има обострано незадоволство. Не направија сегрегација кој може, а кој не да работи од дома и каша попара работата излезе.

На Glowy, green.eyes, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    124.480
    И јас сум во банкарски сектор. Се сложувам.

На LejlaD и Ano им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Оти еден тоар извоз имаат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.280
    Допаѓања:
    259.151
    За IT секторот државата нека води сметка, дали ќе им даде вакцина или не, ама се останато требаше веднаш после медицински персонал да се вакцинира.
    На сајтот се пријавиле и луѓе кои седат дома и се вакцинираа. И сега, тие не ви пречат?
    А млади со хронични вакцинираат без термин.
    Инаку ретко каде границата е до 40 години.

13. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Да не пишувам на долго, ништо нема смисла веќе, само ова
    Кампањава не одговара. Тоа е тоа.

На gogimica, Tajnaotrovna, DAngel и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.271
    Допаѓања:
    189.680
    Вакцини ќе има за сите, по месец дена ќе нема кој да се вакцинира, затоа е кампањата. #претпоставка.

На Tajnaotrovna, senjorita-v, riba79 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Еве јас.
    Имам хронични болести, ама скоро ич не излегувам и примив прва доза.

Не сум толку хумана да не се вакцинирам заради другите... да бидам искрена.
    Кај нас се' се прави преку трупа, па јас да си го пропуштам редот од 'култура'?

Нека се лути кој сака, ама не ми се умира.

На Ugly Duckling, green.eyes, Tajnaotrovna и 5 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Во Куманово веќе нема.
    Кој прележан, кој антиваксер.. рестото, стигнаа до 20 годишни.

17. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Ете кравче пишала над мене баш што е проблемот.
    Не се криви ни луѓето, нормално нема да одбијат ако имаат шанса.
    Баш тоа е поентата, државата не води никаква сметка. Ни за ит, ни за приоритет.

На kravce и WildMk им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Сите сме попродуктивни дома, затоа муабетот "да се вратат оти дома ништо не работат" ми нема смисла. Ако ништо не работат, дај им отказ. Или не можеш да најдеш други што ќе работат за тие услови?
    Кај нас во фирма канцелариите се отворени, има колеги што редовно се таму затоа што преферираат работа од канцеларија. Ама мене фирма ме плаќа да работам од дома, значи буквално имам бонус на дневно ниво, за секој ден што сум го работела од дома.
    Работата ми е консултантска, па 4 фирми сменив за време на пандемијата. Сѐ имам видено, од луѓе кои почитуваат пауза за ручек без разлика што си дома, до кретени што ти пишат за проблеми со апликацијата во 2 наутро и те прашуваат "дали ќе одмараш за Велигден, и онака нема кај да славиш".

На senjorita-v и Celltica им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.852
    Во ред е преку Стопанска комора да се пријавуваат, ама оние кои навистина треба, како вработени во маркети, угостителство, текстилни работници, шалтерските работници, други фабрики со многу вработени... и тоа требаше да биде услов за преку комората. Другите, има вебсајт, па кому како дојде ред.

На Tajnaotrovna, senjorita-v, kravce и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.271
    Допаѓања:
    189.680
    Абе оти толку драмите? Си се пријавила, си добила термин регуларно, шо повеќе. Дали излегуваш, дали не излегуваш, твој живот, исто и ко одлуката кога и дали ќе се пријавиш.
    Мене ми е малку проблем тоа вакцинирање тазе прележани, кое нема ни имунолошки резон ни етика, ама ете, така разбрале дека треба за на морето. Е после што не знаеме реално колку луѓе се имунизирани, јер има да речеме 200.000 прележани и 250.000 вакцинирани, а овие вториве може, и не мора да ги вклучува првите, тоа е троа ризик. Можеби троа поише.
    Јас сакам да може да ги пребројам, 4 овде, 2 онде, останале 3, ризикот висок-низок, ама нема шо сакам јас:doh:

На JuLleE, senjorita-v, riba79 и 3 други им се допаѓа ова.