Другар во Тетово, се вакцинираше веќе, регуларно си доби термин. Под 30 години е. Ако не ти се чека пријави се таму.
Се имаше он пријавено на почетокот ама пошто таму немало доволно заинтересирани од возрасните групи брзо дојде на ред.
Мислам дека има врска со општината. И како се стигнати со возраст. и 43 и 45 немаат добиено термин уште некаде. https://sitel.com.mk/filipche-pristignaa-novi-10530-dozi-od-vakcinata-na-fajzer
Другарка и кога повеќето ќе бидат вакцинирани, па и она и со антитела и све, не планира да се гледа со луѓе уште долго време и да оди во гужви оти пак може да го фати. Макар што нели, вакцината треба да ја заштити од тешка клиничка слика, не би поднела да се зарази. Мислам не знам зашто се вакцинира уопште. Додуша знаејќи ги нејзините, душа би ѝ извадиле ако се зарази, макар и вакцинирана, отров луѓе се. Само друга спротивна екстрема од оние што не веруваат. И искрено не знам кои се полоши. Јас се пријавив па шо биде биде.
Денеска пристигнаа нови 10.530 дози од вакцината на производителот ,,Фајзер“, соопшти попладнево министерот за здравство, Венко Филипче. Од новите вакцини, 5.850 се набавени преку директни преговори со производителот, а 4.680 дози ЕУ ги обезбедува како помош преку трилатерални договори во рамките на програмата „Тим Јуроп“ (Team Europe). Оваа програма за поддршка во снабдувањето вакцини за Западен Балкан ја координира Австрија. Филипче информираше дека количините на вакцини постојано се дополнуваат, и упати апел до сите граѓани да се пријават за вакцинција. ©Makfax.com.mk
После првата доза 2 месеци телото ствара одговор на вакцината. Со тоа што ќе се боцнеш не значи дека готово е се среди. Многу тука грешат. Одма после вакцина се опуштаат а тие првите 2 недели се најнбитни, имунитетот е најслаб телото се бори. Ама иди објасни им. И јас не планирам да се мешам по гужви, ќе пазам ама дури после 2 месеци од прва доза. Особено зима и во затворен простор. Маски ќе си носиме.
Не за одма нена. Девојчево уопште нема да излегува и да се дружи вели уште дооолго оти без разлика што ќе биде заштитена, не сака да го фати. Значи не ѝ е битно како ќе помине, туку тоа што позитивен тест би добила. Зборам за уште година и више ПЛУС, не само дур створи имунитет. И нејзиното пазење и на нејзините дома цела година е параноја, не само претпазливост, да не кажувам детали што и како. Има апла строги родители што цела година ја контролираат каде оди и со кого е за случајно да не им донесе корона дома оти тешко неа. Со овие зборови ѝ рекле да. Факултетот ѝ е близу инаку ми велеше дека да мораше да оди со автобус до факс, всушност немаше да оди воопшто ако треба нешто или пешки само, макар и цело Скопје да треба да го мине.
@Tan4ence ќе и направат некоја психоза.. И она е претерано. Мислам сите се пазиме, зашто немаше вакцини, ама еве јас сум 3 ден Фајзер 1 ва доза и не знаеш како се осеќам како камен да ми падна од душава. И мајка ми се вакцинираше. Сега не дај боже да се фати ќе се помини полесно после 2 доза.. Ќе пазиме ама зарварање до толку. Имам и јас таква пријателка, жената разви тотална фобија од контакт со луѓе
Еве што велат србите за нивните сознанија со вакцините и имунитетот. https://www.danas.rs/drustvo/marija...e-kod-vakcinisanih-ne-stvara-podjednako-brzo/ Korelacija između nivoa zaštite i nivoa antitela koja se mere standardnim testovima za određivanje prisustva IgG klase antitela nije utvrđena. U odbrani od infekcije najvažniju ulogu imaju tzv. neutrališuća antitela, koja svojim vezivanjem za virusne čestice blokiraju ulazak virusa u ćelije domaćina. Kovid 19 infekcija indukuje stvaranje velikih količina upravo tih antitela. Dokazan je visok nivo korelacije između nivoa IgG klase antitela prema S proteinu, koji se standardnim testovima određuju, i nivoa neutrališućih antitela,
Македонците се вакцинираат со убедливо најнеквалитетната вакцина. Претпоставувам огромен дел нема воопшто да развијат антитела. Некои научници предупредуваат и на трета доза од Синофарм.
Додека Србија вакцинираше со Синофарм милиони за пример ги даваше, се сеќаваш? Е сега кога добар дел од лицата 40+ се вакцинираа со истата таа вакцина за која го величеше Вучиќ, одма не е добра. Интересно. Сега не можеш да речеш дека нема вакцини пошо сите околу тебе се вакцинирани (или не, всушност... неврмајнд), па ајде ќе го трубиме квалитетот на вакцината, а се гледа дека појма немаш што тоа значи. Само ќе ти кажам дека сите вакцини кои што ги имаш до сега примено се како "најнеквалитетната" вакцина, а те штитат сите до една. Тие вакцини не се големи филозофии, сите се со горе долу иста ефикасност. И најбезбедни. Ама кој да сфати.
И безбедни, молам. Без тоа нај Сите имаат несакани ефекти, ама научната фела е слична, придобивките од вакцинација ги надминуваат ризиците.
А бе ако е така отвори упатство за аспирин па види можни несакани дејства, или за парацетамол или за Ц витамин суплемент..