Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    5.927
    Другар во Тетово, се вакцинираше веќе, регуларно си доби термин. Под 30 години е. Ако не ти се чека пријави се таму.

На WildMk, GrimTheReaper и LejlaD им се допаѓа ова.
  2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    4.209
    Za kolku vreme go viknaa znaes?

3. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    5.927
    Се имаше он пријавено на почетокот ама пошто таму немало доволно заинтересирани од возрасните групи брзо дојде на ред.

На WildMk и butterflysk им се допаѓа ова.
  4. marty 0102

marty 0102 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    193
    Dali nekoj sto e okolu 20 tina god , a e prijaven uste od april dobil termin ?

5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.239
    Допаѓања:
    124.531
    Мислам дека има врска со општината. И како се стигнати со возраст. и 43 и 45 немаат добиено термин уште некаде.

https://sitel.com.mk/filipche-pristignaa-novi-10530-dozi-od-vakcinata-na-fajzer

На WildMk и LejlaD им се допаѓа ова.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Другарка и кога повеќето ќе бидат вакцинирани, па и она и со антитела и све, не планира да се гледа со луѓе уште долго време и да оди во гужви оти пак може да го фати.
    Макар што нели, вакцината треба да ја заштити од тешка клиничка слика, не би поднела да се зарази.

Мислам не знам зашто се вакцинира уопште.
    Додуша знаејќи ги нејзините, душа би ѝ извадиле ако се зарази, макар и вакцинирана, отров луѓе се.
    Само друга спротивна екстрема од оние што не веруваат. И искрено не знам кои се полоши.

Јас се пријавив па шо биде биде.

Последна измена: 24 мај 2021
    На green.eyes, WildMk, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  7. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Денеска пристигнаа нови 10.530 дози од вакцината на производителот ,,Фајзер“, соопшти попладнево министерот за здравство, Венко Филипче.

Од новите вакцини, 5.850 се набавени преку директни преговори со производителот, а 4.680 дози ЕУ ги обезбедува како помош преку трилатерални договори во рамките на програмата „Тим Јуроп“ (Team Europe).

Оваа програма за поддршка во снабдувањето вакцини за Западен Балкан ја координира Австрија.

Филипче информираше дека количините на вакцини постојано се дополнуваат, и упати апел до сите граѓани да се пријават за вакцинција.

©Makfax.com.mk

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.239
    Допаѓања:
    124.531
    После првата доза 2 месеци телото ствара одговор на вакцината. Со тоа што ќе се боцнеш не значи дека готово е се среди. Многу тука грешат. Одма после вакцина се опуштаат а тие првите 2 недели се најнбитни, имунитетот е најслаб телото се бори. Ама иди објасни им. И јас не планирам да се мешам по гужви, ќе пазам ама дури после 2 месеци од прва доза. Особено зима и во затворен простор. Маски ќе си носиме.

На WildMk и LejlaD им се допаѓа ова.
  9. barbi1

barbi1 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    Дали некој пред скоро време бил во Србија да се вакцинира да сподели искуство?

10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Не за одма нена.
    Девојчево уопште нема да излегува и да се дружи вели уште дооолго оти без разлика што ќе биде заштитена, не сака да го фати. Значи не ѝ е битно како ќе помине, туку тоа што позитивен тест би добила.
    Зборам за уште година и више ПЛУС, не само дур створи имунитет.
    И нејзиното пазење и на нејзините дома цела година е параноја, не само претпазливост, да не кажувам детали што и како. Има апла строги родители што цела година ја контролираат каде оди и со кого е за случајно да не им донесе корона дома оти тешко неа. Со овие зборови ѝ рекле да.
    Факултетот ѝ е близу инаку ми велеше дека да мораше да оди со автобус до факс, всушност немаше да оди воопшто ако треба нешто или пешки само, макар и цело Скопје да треба да го мине.

Последна измена: 24 мај 2021
    На WildMk и Angie1432 им се допаѓа ова.
  11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.780
    Допаѓања:
    145.293
    На ваквинираат без термин странски државјани.

12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.239
    Допаѓања:
    124.531
    @Tan4ence ќе и направат некоја психоза.. И она е претерано. Мислам сите се пазиме, зашто немаше вакцини, ама еве јас сум 3 ден Фајзер 1 ва доза и не знаеш како се осеќам како камен да ми падна од душава. И мајка ми се вакцинираше. Сега не дај боже да се фати ќе се помини полесно после 2 доза.. Ќе пазиме ама зарварање до толку. Имам и јас таква пријателка, жената разви тотална фобија од контакт со луѓе

На LejlaD, Tan4ence, Tajnaotrovna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.277
    Допаѓања:
    189.747
    Еве што велат србите за нивните сознанија со вакцините и имунитетот.
    https://www.danas.rs/drustvo/marija...e-kod-vakcinisanih-ne-stvara-podjednako-brzo/
    Korelacija između nivoa zaštite i nivoa antitela koja se mere standardnim testovima za određivanje prisustva IgG klase antitela nije utvrđena. U odbrani od infekcije najvažniju ulogu imaju tzv. neutrališuća antitela, koja svojim vezivanjem za virusne čestice blokiraju ulazak virusa u ćelije domaćina. Kovid 19 infekcija indukuje stvaranje velikih količina upravo tih antitela. Dokazan je visok nivo korelacije između nivoa IgG klase antitela prema S proteinu, koji se standardnim testovima određuju, i nivoa neutrališućih antitela,​

На LejlaD, mKdevojce, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Македонците се вакцинираат со убедливо најнеквалитетната вакцина. Претпоставувам огромен дел нема воопшто да развијат антитела. Некои научници предупредуваат и на трета доза од Синофарм.

15. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Колку ќе вакцинираш со овие вакцини? Четири улици во Драчево? Мислам дај со овие глупости.

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Ти се вакцинираше?

На Tajnaotrovna и WildMk им се допаѓа ова.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    Додека Србија вакцинираше со Синофарм милиони за пример ги даваше, се сеќаваш? Е сега кога добар дел од лицата 40+ се вакцинираа со истата таа вакцина за која го величеше Вучиќ, одма не е добра. Интересно.

Сега не можеш да речеш дека нема вакцини пошо сите околу тебе се вакцинирани (или не, всушност... неврмајнд), па ајде ќе го трубиме квалитетот на вакцината, а се гледа дека појма немаш што тоа значи.

Само ќе ти кажам дека сите вакцини кои што ги имаш до сега примено се како "најнеквалитетната" вакцина, а те штитат сите до една. Тие вакцини не се големи филозофии, сите се со горе долу иста ефикасност. И најбезбедни. Ама кој да сфати.

На Simplicity, WildMk, LejlaD и 9 други им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    И безбедни, молам. Без тоа нај :D

Сите имаат несакани ефекти, ама научната фела е слична, придобивките од вакцинација ги надминуваат ризиците.

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.239
    Допаѓања:
    124.531
    А бе ако е така отвори упатство за аспирин па види можни несакани дејства, или за парацетамол или за Ц витамин суплемент..

На WildMk, LejlaD, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.