Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.3%
  2. Не

365 vote(s)
    31.7%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Лиде Лиде, Србија имаше и има на располагање 3 вида на вакцини. И, не ги доби како сираче кое моли на Партизанска.

Во Србија добар дел од популацијата се вакцинираше со кинската, ама и голем дел се вакцинираа со Фајзер и Спутник.

Србија ќе донира 100.000 дози Фајзер на Чешка, затоа што имаат голема антиваксерска реклама низ Србија и не сакаат да се вакцинираат.

https://rs.n1info.com/vesti/srbija-ce-donirati-ceskoj-100-000-fajzer-vakcina/

Значи, државата им обезбедила разни видови на вакцини и секој може да отиде да се вакцинира со која сака, а каде сме ние? Бугарија да ни отвора пунктови на граница, за да коленичиме како бедници за една вакцина. Притоа, јавноста ја замолчеа околу големиот корупциски скандал со барање провизија преку фантом фирми од Хонг Конг за набавка на кинески вакцини.

Одреден број на луѓе што се вакцинирале со кинеската вакцина во Србија пријавиле дека после втора доза не развиле антитела, а тоа значи дека во Македонија ќе треба одреден процент повторно да се вакцинираат и со трета доза.

Кај нас ниту 5-6% од популација не се вакцинирани, а не пак најголем дел од 40+. Еден куп знам околу мене што се пријавени за вакцинирање, а сеуште не добиле ниту датум кога ќе бидат вакцинирани.

Во Македонија право на глас имаат 1.78 милиони луѓе, а ние немаме вакцинирано ни 150.000 луѓе. Како тоа најголем дел се вакцинирани? Манипулант.

2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Според последните податоци кај нас има 259 577 вакцинирани со 1 доза , 38 806 со две дози.

Ти се пријави за вакцина?

JoyJoy, LejlaD and Tajnaotrovna like this.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

4 :!:
    Синофарм, Спутник, Фајзер и Астра.

Односно најголем дел со кинеската, а многу помал дел со другите 3 вкупно.

Како и зошто некој, пример економист, треба сам да си бира вакцина? Има причина за тоа? Еве можда ќе ја одбере Фајзер, а потоа ќе нема од таа Фајзер за некој што реално и единствено треба и смее да ја прими само неа. Тоа изборот само во Србија го има и не треба да го има. Врвни имунолози и разни доктори велат дека ќе се вакцинираат со која и да им е на располагање, ама Славче и Коче сакале да си одберат вакцина затоа што така прочитале на Блиц.рс.

Не, не значи. Затоа што не значи дека не си заштитен ако немаш антитела и тоа е милиони пати кажано. Најбитните антитела не се мерливи, или се но многу тешко мерливи. Сме се научиле сите антитела па антитела, а реално појма немаме што се. IgG битно, дали имаме или не.

Тука, пошто Србија ти е омилена, еве го цитирам Кон:

И малку погоре Билјарката постираше линк од имунолог, можеш и тоа да провериш, не што вика Курир :yawn:

Чудно. Еве сите на форумов што се 40+, а беа на време пријавени, се вакцинираа.

Од пријавените де. 220 000 примиле барем една доза, до 23.04, а 398 000 пријавени за вакцина. Или 55% од тие што се пријавиле за вакцина се вакцинирани барем со една доза (fingers)

Веројатно за себе зборуваш, со оглед на тоа што шириш дезинформации дека Синофарм е најнеквалитетната вакцина, а на кој основ тоа го заклучи, не ни е познато, а ниту може да ни биде затоа што не е точно.

Sofi.ja, LejlaD, green.eyes and 3 others like this.
  4. Abracadaver

U Srbiji je do 5. maja 2021. godine dato 3.661.516 doza vakcina protiv korona virusa, objavljeno je iz eUprave.

Obe doze vakcine primilo je 1.604.760 građana Srbije.U Srbiji su dostupne kineska vakcina Sinofarm, ruska Sputnjik V,američka Fajzer i britanska AstraZeneka.

Значи, скоро секој 4ти.

Tanjamm likes this.
  5. Abracadaver

https://www.scmp.com/news/china/sci...ced-sinopharm-jab-questioned-after-uae-offers

Од 220.000 вакцинирани до 1.5 милиони вакцинирани има разлика.

Nešto manje od 2.5 hiljada građana primilo je vakcinu protiv COVID-19 u ponedeljak, 24. maja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

„Od toga, 2.062 građana dobila su prvu dozu, a drugu je primilo njih 423“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da je do sada u Crnoj Gori aplicirano više od 160 hiljada vakcina protiv koronavirusa, od čega 134.845 prvih i 36.232 druge doze.

Во Црна Гора значи скоро секој 3 граѓанин примил прва доза вакцина.

Абе, Лиде Лиде, залудно трубиш:D

6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Како поврза со Црна Гора :drunk:

LejlaD and Tajnaotrovna like this.
  7. Abracadaver

Поврзав, за да ти објаснам колку бедно оваа власт се справува со кризата без разлика колку ти се обидуваш да го прикажеш спротивното.

mKdevojce likes this.
  8. Celltica

Celltica Популарен член

@RainBow проверете дали да се префрлат последните мислења во некоја нова тема или постоечка ако има за политика, оти мислам 90% од луѓево тука нѐ интересираат информации за вакцината, термини и слично, а не конкретнава дискусија.

Frosty!, WildMk, DAngel and 7 others like this.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

И ти многу бедно се обидуваш да докажеш дека вакцината која моментално е највеќе користена не е квалитетна, а намерата ти е антиваксерска и тоа се гледа од авион.

10. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

In the knees :D

JoyJoy likes this.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Па да, никој не рече дека нема.
    Ама најбезбедни? Никој научник нема да рече дека нешто е нај. Секогаш ќе биде "доволно безбедно".
    Едноставно "нај" не смее да се употребува со наука.

Glowy, PaLaVa, GirlRose and 2 others like this.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Сите кои се вакцинираат се фотографираат за на Фејсбук, и пишуваат пораки дека тоа е за колективно здравје. Јас сфатив дека ако се вакцинираме, ние можеме да се заразиме пак, но нема да починеме и да завршиме во болница, а не дека нема да го пренесуваме вирусот. Погрешно сум разбрала нешто?

13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Велат дека вакцината штити од потешка клиничка слика но не и од инфицирање со вирусот. А според логиката ако си инфициран, го имаш вирусот во тебе па следствено можеш и да заразиш/пренесеш на друг.

Јас бев инфицирана, го поминав лесно, не кренав ниту висока температура, не завршив во болница, се лекував исто како и при грип, со парацетамол, аспирин со вит Ц, течности и сл. Според моето сфаќање тоа е ефектот кој би требало вакцината да го пружи при евентуално инфицирање. Ќерка ми (на 10 м.) го помина само со два дена температура без други симптоми на грип, што значи полесно и од мене.

Е сега, јасно е дека има луѓе со послаб имунитет, со други болести и сл. кои можеби тие потешко би се избориле со вирусот. За нив можеби вакцината би била од голема помош.

Но мене не ми е јасно зошто е зацртано да се вакцинира 80% од популацијата вклучувајќи ги и потполно здравите, млади луѓе па еве од скоро во некои држави и децата.

Last edited: May 26, 2021
    BloodElf, Tanjamm and renata77 like this.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Вакцината има дејство и да штити од зараза и да штити од тешка клиничка слика. Така што дел од луѓето што имаат примено вакцина при контакт со заболен, нема да се заразат, дел ако се заразат подобро ќе поминат (со полесни симптоми). Е сега кога ќе има доволно вакцинирани ќе има помалку можност за ширење на вирусот затоа што ќе има помалку луѓе што ќе се заразат. Има студии во Велика Британија за ширење на заразата кои укажуваат дека вакцините се ефикасни во спречување на ширење ама тоа сеуште се истражува.

@Abracadaver студијата во Србија не е ништо ново. Официјалната студија за Синофарм е дека 79% од вакцинираните развиваат антитела. Така што ова е баш како во клиничките испитувања. Ама развојот на антитела и заштитата од КОВИД не е баш така едноставна. Има и друга студија во Србија за заштита од тешка клиничка слика и таму сите 3 вакцини (Спутник, Фајзер, Синофарм) имаат еднаква ефикасност. Ја имам постирано два пати на темава. Еве го пак линкот: EKSKLUZIVNO! KONAČNO SE ZNA: Koliko ljudi u Srbiji je obolelo posle koje vakcine, koliko je završilo u bolnici, a koliko dobilo upalu pluća (blic.rs). Тоа со бирањето вакцини го има само во Србија, никаде на друго место. Секаде боцкаат со тоа што во моментоо го има. А и во Србија не е баш слободно бирање. Лекарите насочуваат кон избор на вакцина што во моментот ја имаат достапна. Ако се штиклира само една вакцина тогаш се чека подолго за вакцинација. Податоците што си ги дал за нашава земја ти се малку стари. Не ти ја сфаќам поентата ама ич. Мислам дека само сакаш да си промрчиш и толку.

15. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Дали за да поднесам пријава на српската страница за вакцина морам да имам српски телефонски број?

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не, пиши 0600 (мислам) и последните 6 цифри од твој тел. број :)

Biljarkata and LovelyGirl3 like this.
  17. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Кај нас во Грција ,со Астра Зенека ќе боцкаат од 50+ годишна возраст , а сега ја примаат 30+ па нагоре, за една недела имаше 6 случаеви со тромбоза. Среќа што не се пријавив да се боцнам со неа :worried: не заради тромбози и сл туку поради втората доза , не знам што ќе биде со тие што ја имаат примено првата доза

kravce likes this.
  18. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Фала, се пријавив.

Ahoy likes this.
  19. bicycle

bicycle Форумски идол

Таман реков стивнаа случаите со тромбоза.

koritsaki likes this.
  20. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Бројква на починати, аман веќе !
    Секој ден по 14, 15, 16.....денес пак 14.
    Многу е ! Никако да спадне бројкава, загрижува оваа константно висока бројка.

Ugly Duckling likes this.