Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,2%
  2. Не

366 глас(а)
    31,8%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    827
    Филипче вели дека се очекуваат и кинески од Ковакс механизмот. На кој се мисли? Синофарм или Синовак?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.872
    Допаѓања:
    42.530
    Синофарм.

На LejlaD и LaTama им се допаѓа ова.
  3. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    4.387
    Mislam deka gresno si razbrala, veli vakcini preku Kovaks , tuka ne spagaat kineski, tuku Astra zeneka, fajzer itn. Plus kineskite ke stignat misli na Sinovak.

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.872
    Допаѓања:
    42.530
    СЗО ја одобри Синофарм и со тоа таа директно станува дел од Ковакс механизмот.

На riba79, Ugly Duckling, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  5. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    4.387
    Da ama jas go slusav ministerov kaza ke stignat kineski i od kovaks dodatno..ne kaza deka od kovaks ke se kinesktite sinofarm:^)

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  6. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    827
    Не го слушав, прочитав на сајт беше така цитиран

7. Maslany

Maslany Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2016
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    127
    Кога ќе стигнеме ние под 40г. на ред? :( Јас за жал немам врски, па чекам ама веќе се фрустрирам, сите околу мене се вакцинирани. А одам на работа, имам многу контакти...

На noteforself, 24.07, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  8. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    33.257
    Едно прашање:
    Мајка ми ќе се вакцинира вторник, но пие аспирин, дали да ги прекине овие два-три дена пред вакцината.

На Anne Boleyn му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.849
    Мајка ми прима повеќе лекови, секако и аспирин редовно ,ништо не прекина и се вакцинира.Сепак нека се консултира со матичниот лекар.

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.247
    Допаѓања:
    49.193
    Не, и мајка ми прима и редовнo си ги прима цело време , сега ревакцинација во вторник има , немаше никакви ни реакции ни нус појави .

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.809
    Допаѓања:
    52.996
    Има ли некое инфо која возраст се вакцинира оваа недела :?:
    И има ли некој абер за нас помладите пријавени, дали има надеж летово да не вакцинираат? :?:

На marty 0102, Trnoruskaaa, Maslany и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.872
    Допаѓања:
    42.530
    Д-р Александар Петличковски (цел текст тука):

Луѓето што примиле вакцина против ковид-19 не треба да прават анализа на антитела, тоа не се прави по ниедна друга вакцина, вели проф. д-р Александар Петличковски, директор на Институтот за имунологија и хумана генетика. Тој вели дека овие податоци се важни од научен аспект и дека ако кај некој нема антитела, не значи дека нема имунитет.

- Не треба да се анализираат антитела по примена вакцина. Тоа не се прави по ниедна друга вакцина и реално, нема потреба да се прави ни по оваа. Овие податоци се важни од научен аспект, за градење стратегии за вакцинирање, избирање најдобар интервал помеѓу двете дози и слично. Антителата се добар, но не се единствениот показател за постоење имунитет кон ковид-19. Доколку некој има позитивен тест за антитела, тоа сигурно укажува на постоен имунитет, но немањето антитела не значи секогаш дека човек нема имунитет - вели проф. Петличковски.

-
    Активацијата на имунолошкиот систем започнува со самото давање на вакцината и таа постепено расте во наредниот период. Најдобар одговор се очекува да биде постигнат неколку недели по давањето на втората доза на вакцината. Кај модерните, РНК-вакцини, на „Фајзер“ и „Модерна“, како и кај вакцините базирани на аденовируси, како што се руската вакцина и на „Астра зенека“, максималниот ефект се постигнува 2-3 недели по давањето на втората доза, кај кинеските вакцини за максималниот ефект се потребни околу 6 недели - вели проф. Петличковски

Тој објаснува дека создавањето имунитет по вакцинација кај секој човек е различно во зависност од здравствената состојба.

- Генерално, кога човек е здрав, одморен, добро се храни, има функционален и ефикасен имунолошки систем. Доколку има некакви придружни состојби, болести, или можеби прима некаква имуносупресивна терапија, за очекување е дека одговорот на имунолошкиот систем на вакцината ќе биде послаб - вели проф. Петличковски.

Досега на Институтот за имунобиологија и хумана генетика се направени над десет илјади тестови за присуство на антитела, и како што објаснува Петличковски, тие се направени на случајни испитаници, потоа кај луѓе што ја прележале болеста, како и кај луѓе што биле вакцинирани против ковид-19. Тој вели дека сега ги обработуваат овие податоци и наскоро ќе излезат со заклучоци. Според него, луѓето не треба да се плашат и треба да се пријават за да ја примат вакцината против ковид-19 бидејќи таа спречува тежок облик на болеста.

- Во ситуација кога и по 1,5 година борба со пандемијата сè уште нема делотворен лек одобрен за користење кај ковид-19, а имаме безбедни вакцини со одлична ефикасност во спречување тежок тек на болеста, изборот е многу јасен, вакцинацијата ни е единствен начин за враќање на животот во нормала - вели проф. Петличковски.

На WildMk, John Snow, Anne Boleyn и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Trnoruskaaa

Trnoruskaaa Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Vo srbija odea dosta lugje odma gi vikaa ali sega i tamu zatvorile za stranci podobro tamu da sme se prijavile odamna ali toa ni e ke si cekame

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.824
    Допаѓања:
    264.368
    Синовак ќе ми се падне, знам. Или на граница да одам Фајзер. Не сум паметна. Одма може со Фајзер али страв ми е. А ЕУ ќе ми бара вакцина
    Што да ставам не знам...

15. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    4.387
    Jas se nadevam sinovak ke ja odobri szo :( koga sme tuka @Ahoy da ne jma nesto novo? Veke cel mesec razgleduvaat :?:

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.872
    Допаѓања:
    42.530
    Моментално е во фаза на оценување (Status of assessment), одлуката се очекува во ран јуни, значи за брзо :)

На LejlaD, butterflysk и Anne Boleyn им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.824
    Допаѓања:
    264.368
    Ја одобрија денес. Ама дали ја бива.

На LejlaD, butterflysk, Anne Boleyn и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.849
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.872
    Допаѓања:
    42.530
    (facepalm) отворив на СЗО, не видов :D

Ја бива, во Турција покажа ефикасност 86% мислам :)

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  20. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.033
    Допаѓања:
    53.835
    Зошто не би ја бивало Џули? 86% ефикасност е одлично, не знам ние шо очекуваме, 100%? 100% е сигурно дека сите ќе умреме, све друго е дискутабилно :D

На LejlaD, Anne Boleyn, Tajnaotrovna и 2 други им се допаѓа ова.