Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    751
    Филипче вели дека се очекуваат и кинески од Ковакс механизмот. На кој се мисли? Синофарм или Синовак?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    Синофарм.

На LejlaD и LaTama им се допаѓа ова.
  3. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    4.209
    Mislam deka gresno si razbrala, veli vakcini preku Kovaks , tuka ne spagaat kineski, tuku Astra zeneka, fajzer itn. Plus kineskite ke stignat misli na Sinovak.

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    СЗО ја одобри Синофарм и со тоа таа директно станува дел од Ковакс механизмот.

На riba79, Ugly Duckling, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  5. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    4.209
    Da ama jas go slusav ministerov kaza ke stignat kineski i od kovaks dodatno..ne kaza deka od kovaks ke se kinesktite sinofarm:^)

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  6. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    751
    Не го слушав, прочитав на сајт беше така цитиран

7. Maslany

Maslany Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2016
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    127
    Кога ќе стигнеме ние под 40г. на ред? :( Јас за жал немам врски, па чекам ама веќе се фрустрирам, сите околу мене се вакцинирани. А одам на работа, имам многу контакти...

На noteforself, 24.07, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  8. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    Едно прашање:
    Мајка ми ќе се вакцинира вторник, но пие аспирин, дали да ги прекине овие два-три дена пред вакцината.

На Anne Boleyn му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.848
    Мајка ми прима повеќе лекови, секако и аспирин редовно ,ништо не прекина и се вакцинира.Сепак нека се консултира со матичниот лекар.

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.519
    Не, и мајка ми прима и редовнo си ги прима цело време , сега ревакцинација во вторник има , немаше никакви ни реакции ни нус појави .

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Има ли некое инфо која возраст се вакцинира оваа недела :?:
    И има ли некој абер за нас помладите пријавени, дали има надеж летово да не вакцинираат? :?:

На marty 0102, Trnoruskaaa, Maslany и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    Д-р Александар Петличковски (цел текст тука):

Луѓето што примиле вакцина против ковид-19 не треба да прават анализа на антитела, тоа не се прави по ниедна друга вакцина, вели проф. д-р Александар Петличковски, директор на Институтот за имунологија и хумана генетика. Тој вели дека овие податоци се важни од научен аспект и дека ако кај некој нема антитела, не значи дека нема имунитет.

- Не треба да се анализираат антитела по примена вакцина. Тоа не се прави по ниедна друга вакцина и реално, нема потреба да се прави ни по оваа. Овие податоци се важни од научен аспект, за градење стратегии за вакцинирање, избирање најдобар интервал помеѓу двете дози и слично. Антителата се добар, но не се единствениот показател за постоење имунитет кон ковид-19. Доколку некој има позитивен тест за антитела, тоа сигурно укажува на постоен имунитет, но немањето антитела не значи секогаш дека човек нема имунитет - вели проф. Петличковски.

-
    Активацијата на имунолошкиот систем започнува со самото давање на вакцината и таа постепено расте во наредниот период. Најдобар одговор се очекува да биде постигнат неколку недели по давањето на втората доза на вакцината. Кај модерните, РНК-вакцини, на „Фајзер“ и „Модерна“, како и кај вакцините базирани на аденовируси, како што се руската вакцина и на „Астра зенека“, максималниот ефект се постигнува 2-3 недели по давањето на втората доза, кај кинеските вакцини за максималниот ефект се потребни околу 6 недели - вели проф. Петличковски

Тој објаснува дека создавањето имунитет по вакцинација кај секој човек е различно во зависност од здравствената состојба.

- Генерално, кога човек е здрав, одморен, добро се храни, има функционален и ефикасен имунолошки систем. Доколку има некакви придружни состојби, болести, или можеби прима некаква имуносупресивна терапија, за очекување е дека одговорот на имунолошкиот систем на вакцината ќе биде послаб - вели проф. Петличковски.

Досега на Институтот за имунобиологија и хумана генетика се направени над десет илјади тестови за присуство на антитела, и како што објаснува Петличковски, тие се направени на случајни испитаници, потоа кај луѓе што ја прележале болеста, како и кај луѓе што биле вакцинирани против ковид-19. Тој вели дека сега ги обработуваат овие податоци и наскоро ќе излезат со заклучоци. Според него, луѓето не треба да се плашат и треба да се пријават за да ја примат вакцината против ковид-19 бидејќи таа спречува тежок облик на болеста.

- Во ситуација кога и по 1,5 година борба со пандемијата сè уште нема делотворен лек одобрен за користење кај ковид-19, а имаме безбедни вакцини со одлична ефикасност во спречување тежок тек на болеста, изборот е многу јасен, вакцинацијата ни е единствен начин за враќање на животот во нормала - вели проф. Петличковски.

На WildMk, John Snow, Anne Boleyn и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Trnoruskaaa

Trnoruskaaa Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Vo srbija odea dosta lugje odma gi vikaa ali sega i tamu zatvorile za stranci podobro tamu da sme se prijavile odamna ali toa ni e ke si cekame

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.287
    Допаѓања:
    259.221
    Синовак ќе ми се падне, знам. Или на граница да одам Фајзер. Не сум паметна. Одма може со Фајзер али страв ми е. А ЕУ ќе ми бара вакцина
    Што да ставам не знам...

15. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    4.209
    Jas se nadevam sinovak ke ja odobri szo :( koga sme tuka @Ahoy da ne jma nesto novo? Veke cel mesec razgleduvaat :?:

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    Моментално е во фаза на оценување (Status of assessment), одлуката се очекува во ран јуни, значи за брзо :)

На LejlaD, butterflysk и Anne Boleyn им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.287
    Допаѓања:
    259.221
    Ја одобрија денес. Ама дали ја бива.

На LejlaD, butterflysk, Anne Boleyn и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.848
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.853
    (facepalm) отворив на СЗО, не видов :D

Ја бива, во Турција покажа ефикасност 86% мислам :)

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  20. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Зошто не би ја бивало Џули? 86% ефикасност е одлично, не знам ние шо очекуваме, 100%? 100% е сигурно дека сите ќе умреме, све друго е дискутабилно :D

На LejlaD, Anne Boleyn, Tajnaotrovna и 2 други им се допаѓа ова.