Да не има некој информација со која вакцина вакцинираат во Чаир? Во Арена е со Фајзер и Синовак само?
Дали е неопходно да се вакцинираме на точно одредениот датум, и дали би можела да се одложи ревакцинацијата за една недела пример?? Некој со вакво искуство ако може да сподели?? Последно спамање на темава, ветувам .
Знам ја имам видено информацијава, еве ја најдов. https://www.birmingham.ac.uk/news/l...s originally,receive one vaccine dose quicker. Сите нешто истражуваат и кажуваат, вака е оптимално, онака е оптимално. Меѓу 3 и 12 недели е распонот на препорачано растојание, кај мене е 6 недели.
WHO velat I da imas prelezeno dvete dozi da gi primas a ako imas antitela da si pocekash nekolku meseci pa posle da se vakcinirash.Jas nemav antitela ( neznam dali sum prelezala) I mi kaza doktorot dvete dozi da gi primam oti nema da ima celosen efekt vakcinata.covek da ne znae vo sto da veruva vekje.
Nekade procitav za fajzer i moderna pishuvashe mozi da se odlozi 1-2 nedeli.Neznam koja si ja primila ama za edna nedela mislam nema problem.
Јас кога се вакцинирав со фајзер во Варање ми кажаа може и после датат што ми ја закажаа за ревакцина, само не пред тоа. Не знам како е за другите вакцини.
Здраво, дали може да се вакцинираат луѓе без здравствено осигурување? На мајка ми и стигна порака со термин но во меѓувреме ја одјавија од работа и сега нема здравствено, дали има опција да се плати вакцината на приватно?
Не треба осигурување за вакцината, бесплатна е за сите што се државјани, нека оди слободно. Секако само лична карта бараат.
Дали има некој искуство со промена на презиме на сертификатот? Вакцинирана со едно презиме, смени презиме во меѓувреме и сега сака да го смени сертификатот да и пишува друго презиме
Научници од САД денес изјавија дека постои веројатна поврзаност помеѓу срцеви проблеми и мРНК вакцините, кај адолесценти и млади лица, главно мажи под 30 години. Се работи најчесто за миокардитис, но и перикардитис, кои ретко се појавиле кај младите лица кратко после примањето на втора доза од вакцините на Фајзер и Модерна. Дел од пациентите биле хоспитализирани, иако кај најголем дел не била потребна сериозна грижа и лекување. Според досегашните податоци, миокардитисот предизвикан од мРНК вакцините се јавува во поблага форма од на пример, миокардитис предизвикан од вирусна инфекција, што е и меѓу најчестите причини за појава на миокардитис, или од други причинители. И покрај ова, во САД сè уште е препорачана вакцинација на сите на возраст 12+, а според CDC придобивките од вакцинација јасно ги надминуваат ризиците од истата кај млади лица и адолесценти, и покрај малиот ризик од срцеви проблеми. https://www.statnews.com/2021/06/23...nes-and-rare-heart-condition-in-young-people/
Drugarka go imase problemot. Odis vo fzo nosis dokumenti za novoto prezime (vencanica i sl) i posle moras da prijavis i na moj termin, ke vidis ima broevi za kontakt i ke ti sredat. Ako ste vraboteni od rabota ke vi treba M3 obrazec i uste eden od fzo obrazec. Ali toa se vo FZO ke vi objasnat