Примаш вакцина. Апсолутно јасно е дека и покрај вакцина постои можност да се заразиш во вирусот, бидејќи вакцината не е бариера за да вирусот не може да помине и да навлезе во организмот. Се заразуваш. Бидејќи имаш примено вакцина (или веќе прележано), имуниот систем е спремен да го уништи или да го намали штетното дејство на вирусот. Поради ова нема ни да знаеш дека си се инфицирала, бидејќи ќе поминеш асимптоматски. Со тоа што си асимптоматски шансите да го шириш вирусот и да инфицираш некој друг ти се многу помали, однонсно намалуваш трансмисија (за разлика од тоа ако не беше вакцинирана, со развиени симптоми повеќе ќе го ширеше вирусот околу). Со намалената шанса за трансмисија, намалуваш шанса некој да се инфицира. Причинско-последична врска.
Така е, фала што ми разјасни, еве одам да ги одвакцинирам луѓево по дома, а за мене откажувам термин.
Blah blah blah same old story anti -vaxers bad, vaccinated good blah blah само повторување едно те исто ко папагај.Девојко ова се факти и информации(засега) каде сзо буквално ти ги вели ова https://360stepeni.mk/dodeka-eu-gi-...ddrzhuva-idejata-za-voveduvane-kovid-pasoshi/ Светската здравствена организација (СЗО) не го поддржува барањето за „ковид-пасоши“ како доказ за патување во различни земји и институции, поради немањето цврст доказ дека вакцинацијата го спречува пренесувањето на вирусот Ако не си способна ова да го перципираш и регистрираш,тогаш јaс сигурно не можам да ти помогнам а скраја да е немам ни желба. Ова што го пишуваш неј тврдиш засега е само пуста желба и надеж.
ne se trudi da se objasnuvas ,nikogas nema da sfatat , gledaat samo pravo , ako svrtat glava se gubat
Може ли некој да сподели искуство за Синофарм, доколку правел тест за антитела? Дали е ефикасна? Во некои држави препорачувале 6 месеци по втората доза да се прими Фајзер booster.
Синовак веројатно. Каде? Синофарм (и Синовак) може и често развиваат антитела и клеточен имунитет кои не се мерливи, дерфор не ви требаат тестови за антитела.
Мајка ми и татко ми (двајцата се по 60+ години) се вакцинираа на 8ми и 9ти јуни прва доза и двајцата со АЗ, значи 2ра вакцина треба да примат денес и утре. Сега ги прашувам дали биле да ја примат и втората и ми кажуваат дека му рекле да се вратат за втора вакцина дури на 31 август и 1ви септември, демек да примат вакцина на почетокот од есента баш пред новиот бран на корона Дали е во ред да се прими втора вакцина толку касно дури после скоро 2 месеци? Мене ова некако ми нема смисла
Втора доза АЗ се прима на 12 недели. Денес баба ми се ревакцинираше со АЗ, вакцинирана со прва доза почеток на април.
Не знаев дека на толкава разлика е со АЗ. Ко така моиве втора доза ќе примат после 8 недели, дали е во ред тоа?
Да, ок е. Од компанијата е дозволена ревакцинација од 4 до 12 недели, со најголема ефикасност на 12 недели. Британија ревакцинира на 8 недели, иако првично почнаа на 12 и тие. И тоа и тоа, особено клеточниот имунитет.
После примена вакцина Фајзер дали има некакви ограничувања со храна, пример да не треба да се јаде месо, јајца, конзервирана храна и слично? И колку дена не треба да се конзумира алкохол?
Не, а за алкохолот на пунктовите сите различно ќе ти кажат, конкретно мм не пиеше 5 , 6 дена. На татко ми му рекле 2,3 дена он не ни пие алкохол ,но така му кажале.