Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    14.064
    А од други извори, првично разбрав дека ќе биде Фајзер. Можеби само координаторите ќе си лапнат фајзерче (mooning)

На Glowy и Lavender4 им се допаѓа ова.
  2. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    2.410
    Само координатор да бидеш му е мајката:D:D:D

На Waverly Raven му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.950
    Допаѓања:
    6.822
    Ќе кажите вие од 5та која ја добивте, сабота те чекам да пишеш.

На Angie1432 и Waverly Raven им се допаѓа ова.
  4. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    598
    Пак да прашам дали знаете во Јане Сандански со која вакцина вакцинираат моментално ?

5. Biljana555

Biljana555 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    9
    Дали е вистина дека во СЦ Борис Трајковски денес примале ревакцина Фајзер тие што примиле прва доза во Врање?

6. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.415
    Па нели никој не можеше да те натера да се вакцинираш ако не сакаш? :?:

Таква строга дискриминација прават? Не ми се верува ни под разно. Што ти велат, дај да видам доказ за вакцина и може да работиш ако не, нема. Немојте ве молам не продавајте празна слама. Можеби тоа е сон на креаторите на оваа приказна ама до таа крајност уште не е дојдено, посебно во држави кадешто постои право и функционален правен поредок.

Мене за во мк не ми веруваа кога кажав дека татко ми се вакцинира од страв да не ја загуби работата а не пак во ЦХ тоа да се случува.

7. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.415
  8. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    @mKdevojce не знам зошто толку ти е тешко да веруваш.
    Во Италија еве пример некои газди бараат тест.
    Ако немаат, карантин.
    Толку е едноставно само кој да разбере.
    Мажот на другарка ми правеше зошто газдата им барал, исто така и моите правеа кога се вратија во Италија за да работат.
    Затоа што газдите им барале.
    А и многу други кои патуваат таму за работа.

9. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.415
    Не зборам за тест. И во Германија се тестираа(т) двапати неделно работниците. Во градинката каде што ја носам ќерка ми персоналот се тестира двапати неделно.

Зборот ми беше за уцена со вакцина како што напишала членката дека ни под разно не можат нашите во ЦХ да добијат работа ако не се вакцинирани. Не знам зошто читате меѓу редови или така ви одговара.

10. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    9.555
    Со која вакцина вакцинираат во Јордан Мијалков?
    Имам термин за во сабота па се двоумам ако не е Фајзер

11. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Некои газди бараат или тест или доказ за вакцина, зависи на каков налеташ.
    Мажот на другарка ми мораше да седи карантин и покрај тестот зошто го има дадено подоцна, е до толку се.
    Ги има такви, баш во регионот кај што се моите ги викнаа сите за вакцина, за да створиле колективен имунитет.
    Ти у шо сакаш верувај, и тебе не може да ти се докаже.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.787
    Допаѓања:
    41.872
    Да? :D

Еве што вели WHO :mm::

Vaccines save millions of lives each year. Vaccines work by training and preparing the body’s natural defences – the immune system – to recognize and fight off the viruses and bacteria they target. After vaccination, if the body is later exposed to those disease-causing germs, the body is immediately ready to destroy them, preventing illness.

There are several safe and effective vaccines that prevent people from getting seriously ill or dying from COVID-19. This is one part of managing COVID-19, in addition to the main preventive measures of staying at least 1 metre away from others, covering a cough or sneeze in your elbow, frequently cleaning your hands, wearing a mask and avoiding poorly ventilated rooms or opening a window.

As of 3 June 2021, WHO has evaluated that the following vaccines against COVID-19 have met the necessary criteria for safety and efficacy:
    • AstraZeneca/Oxford vaccine
    • Johnson and Johnson
    • Moderna
    • Pfizer/BioNTech
    • Sinopharm
    • Sinovac
    Take whatever vaccine is made available to you first, even if you have already had COVID-19. It is important to be vaccinated as soon as possible once it’s your turn and not wait. Approved COVID-19 vaccines provide a high degree of protection against getting seriously ill and dying from the disease, although no vaccine is 100% protective.

На Lianna Anna, LejlaD и Amellie13 им се допаѓа ова.
  13. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Prvo ziveam tuka, ne mlatam prazna slama. Nasite tuka ne se direktori, sekoja cest na isklucoci i tie sto sakaat da dojdat i da rabotat od balkanot, nevakciniran retko koj ke gi primi, osven ako raboti gradeznistvo, nadvor sto e, mozebi ne, inaku site sto ni pobarale pomos nas ili sto sme gi sretnale i dosle tuka skoro, gi prasuvaat dali se vakcinirani. Ne znam kako najplasticno da vi objasnam, ama nas dole samo prikazni za demokratija ni prodavaat zapadnjacive, tuka ne e isto da si svajcarec ili balkanec.
    A inaku ne im odi taka lesno vakciniranjeto, vakcini ima, ama ne se bas zainteresirani za vakciniranje i tuka.

14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.511
    Да не знае некој од колку почнуваат со вакцинација во Борис Трајковски?

15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.237
    Допаѓања:
    48.557
    Од 8, ама минатиот пат во 8 и 15 отворија врати.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.511
    Фала на инфо

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.787
    Допаѓања:
    41.872
    Упатство за употреба на Синовак:

Прикачени фајлови:

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Ако не веруваш во вештачки имунитет, оти ги вакцинираш децата редовно по календар? :^)

Вакцините не спречуваат да се заразиш, ама помагаат да се помине болеста полесно.
    Се сомневам дека вака ќе зборуваше ако не го поминеше вирусот од нога. Сепак не си единствена.

Многу генерации биле заморчиња за да се испитаат денешните вакцини што по календар им се ставаат на децава, дојде редот и ние да бидеме заморчиња. Очекувано е тоа, не дека нема да се појавуваат нови болести. Ама токму во вакви ситуации се гледа колкава е колективната одговорност.

На Mishela, Ambrosia, LejlaD и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Верувам во вештачкиот имунитет. Но не им верувам на овие вакцини сега против овој вирус, не за ефикасноста, туку за нуспојавите кои можеби ќе следат.

Прашањето беше наменето на некој што го прележал вирусот, зашто многу ги знам такви прележаа а трчаат веднаш да се вакцинираат.
    Твојата констатација не е поврзана со мојот муабет. Сакаш да кажеш дека и ти веруваш дека вакцината подобро ќе те штити отколку природниот имунитет кој веќе си го стекнал?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Јас немам природен имунитет за корона, фала Богу, и нормално дека и верувам на вакцината. Со оглед на тоа што ова не се баш нови вакцини, само што не се испитувани врз широката популација, нормално е да има нуспојави, оти сите сме различни. И постковидно има многу нуспојави, т.е многу луѓе што ги знам, а прележаа, имаат постковид последици за кои мора да бидат на хронична терапија.
    И вакцините за децата по календар имале, имаат и ќе имаат нуспојави, очекувано е. А делумно и вакцините придонесуваат за тоа што сме 7 милијарди на планетава. Секому му е мил животот и никој не сака да има последици од вакцина, ама ете, се боцкаме.

Да не ме сфатиш погрешно, и јас сум за да не се боцкаат веќе прележаните. Каков, таков имунитет, веќе го имаат.

На eli25, LejlaD, NarCis@ и 6 други им се допаѓа ова.