Можам ли да се вакцинирам на денот од терминот но во друго време од закажаното ? Имам обврски надвор од градот. Не можам да презакажам
Да, имам познаници што им бараат од работа, кога доаѓаат Ит прават тука тест специјално за фирма и го носат на надлежниот што и го бара.
Хрватска ќе донира на Македонија 10 000 дози АстраЗенека и дополнителни 20 000 дози кои ќе бидат АстраЗенека или Модерна. Исто така наредната недела се очекуваат и 10 000 дози од вакцината Спутник.
Данска ќе донира два милиона дози од вакцината „АстраЗенека“ против Ковид-19 на земјите од Западен Балкан: Албанија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Косово, како и дополнителни милиони дози од истата вакцина за програмата КОВАКС. Данскиот министер за надворешни работи, Јепе Кофод, изјави дека е задоволен што може да им помогне на блиските партнери со вакцини, како најефикасното оружје против пандемијата. Данската Влада соопшти дека донацијата преку системот КОВАКС првенствено е наменета за земјите од Северна Африка и Бутан, пренесува Клик.
Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе поднесе предлог-закон за поврат на парични средства потрошени за имунизација против коронавирусот во Србија, по скратена постапка.
Се сложувам со се што напиша. Сепак на крајот, идејата ми беше за прележаните. Оти сите што ги познавам прележани околу мене се избоцкаа и навистина не ми се јасни кога тој имунитет што го имаат им дава поголема заштита. Тие што го немаат стекнато им го разбирам стравот.
Препораките на лекарите се и тие што прележале да се вакцинираат. И ние дома прележавме и се вакциниравме зашто препораките се секој што прележал Ковид пред повеќе од 6 месеци да прими вакцина. А и прележаните веројатно имаат страв во коски да не им се повтори пак истото зашто ние тројца дома буквално седевме дома и излегувавме само до продавница, се заразивме преку мајка ми со која детето беше во контакт еден ден, а таа пак се зарази од бебе кое не знаеме од каде се заразило. Ете затоа се вакциниравме сите по ред. Не ни се ризикува. И сите лекари што ги знам што прележаа се вакцинираа. Не знам што ти боде очи тоа. @Glowy не се од Хрватска. Хрватска нема купено Спутник. Тие си се оние што сме ги платиле. Конечно почнаа да стигаат.
Што се случува ако имаш доделено термин за вакцинација, но не сакаш да се вакцинираш со достапната вакцина ? Дали истите би добиле шанса кога пр. ќе дојде време кога ќе има поголем избор и слично ? Реално скептик сум за Синовак од аспект што уште не е признаена во ЕУ, а и не се знае ефикасноста (као ~50% и заштитувала од критични состојби). Океј е и таа ефикасност, но веќе кога постојат вакцини кои нудат подобра заштита и се признаени од повеќе институции/агенции, а и наводно имаат подобра заштита од новите варијанти на вирусов. Сето ова погоре ми го помати умот .
Добро е зошто не и стигнало порака, а мејлот мој го ставив. Денес не може па не бев сигурна дали ќе ја пуштат во понеделник, како ќе докаже дека е повикана кога нема порака само маил и тоа мој? Ќе ја има во систем сигурно кога ќе каже име презиме.
Мислам дека не бараат доказ за термин. Притоа, ако го пропуштиш првиот, цела следна недела имаш право да отидеш во било кој момент (од искуство на мои блиски), а мислам дека и официјално важи.
Тие што се вакциниравте со Спутник, дали почувствувавте некои несакани реакции како температура, омалаксаност, болка во рамото и слично?