Сама си одговори зошто 80% и од кај дојдоа тие проценти. Предобро ти објасни @Lianna Anna дури и споредба со други вируси ти даде за да е појасно. Делта сојот е повирулентен и порадни него се качи процентот кој ни е потребен за да добиеме колективен имунитет. Првичниот сој беше помалку вирулентен и за него други проценти имаше.
@Glowy тоа и ми е поентата шо не се сфаќа ситуацијата постојано се менува ,не е статична откаде знаат они со сигурност дека толку баш ќе треба кога не знаат колку соеви во меѓувреме можат да се појават ко што не знаеја ни пред 6 месеци и како ќе се одвива и мењава ситуацијата во рок од една година.
Па ти кажуваат за овој сој во моментов дека ќе треба толку, ако сме наградени со уште некој сој во иднина, веднаш ќе пресметаат и ќе кажат. Како што се менува ситуацијата, така и тие истражуваат, ја согледуваат состојбата и известуваат. Не се статични, како што не е ни статичен вирусот. Ако нешто се смени, се насочуваат кон сменетото и него го истражуваат.
Па богами со оглед на тоа колку такви како тебе има што шеруваат пари на вакцина дека се лепеле, уште неколку соеви сигурно.
Стварно? Знам тешко одеше вакцинација таму. За Турска имаше најави дека ќе почнат со трета доза. И кај нас е можно да биде исто,е ние со вакцини кубуриме па поради тоа може да не боцкаат со трета доза. Освен.. .Филипче да излезе со говор дека кинеските не штителе доволно и мора да се ревакцинираат со трета ,а притоа ќе ни дадат големи количини фајзер,бидејки само таа ќе биде опција за трета доза. За сите вакцини.
Јас?Погрешно си сфатила али разбирливо за тебе интелиЏент мајки јас не сум ваксана чаленџот беше виртуелно распространет од ваксани низ цел свет јас само прашав за што се работи овде да ме упатат поупатени и на крај антиваксерите криви и за ова мхм к @Glowy тогаш немаат поента и научна основа вакви препораки една година пред тоа ми е зборот
И мене ми е чудна таа бустер дозата од друг тип на вакцина и начелно не сум за. Имаше обиди за такви некои студии, ама мислам дека беа многу ограничени. Плус, бустер дозите обично се даваат на таргет група, дали хронични, дали медицински лица и слично. Некако бустери за цела популација немаат многу смисла, освен ако не се појави варијанта што би го заобиколила имунитетот од одредена вакцина, што не мислам дека ќе се случи до толку. Жено праќаше објаснувања зошто магнетизирани биле вакцините, не се вади на челинџи. Те видовме колку си по разум и факти
Али па испушташ поента бе жено ова беше виртуелно распространето насекаде (и уште е) низ светот од ваксани не од мене,повторувам дека лично ми е чудно тоа не знам каква интелегенција треба за на некој воопшто да не му е или па интелегенцијата на овие што уопште и не се упатени во напредокот во медицина и науката да знаат дека е тоа уопште е можно-можно е
Не можам да зборам за интелигенција со некој што го замислувам дека на фб има профилна со Vaccinated by nature.
Значи препораките ти се за сега, за моменталнава ситуација, додека не излезе нешто ново полошо од сега. Или не сакаш да разбереш или навистина не сфаќаш.
@Celltica Бидејќи Европа стравува од страшниот делта сој,Германија и Шпанија веќе комбинираат АЗ и Фајзер. Турска ќе почне да дава трета доза фајзер. Натаму оди работата. Ете и трета доза во Русија.. Логично е.Ако прележани вакцинираат ќе вакцинираат и вакцинирани пред 6 месеци.
Па да не можеш бар си признаваш,и одма идеме на напад и исмевање кога нема што друго wow тотално непредвидливо и неочековано од тотално интелегентен и голем умПа добро да ми е само мене чудно една од многуте чудни ствари во врска со вакцинава, ај да беа 2-3 проценти а не мнозинство скептици 3пати побројно од не-скептици за оваа вакцина па да разберам ти текнало некогаш интелигенцијо преинтелигентна дека можда има причина за овој скептицизам ? Или да те почекам факт чекерите што ти ја одредуваат реалноста да те упатат пошто немаш функционален мозок сама да процениш како да се справиш до прашањево?
Doktorine vo gruoana za kovid na fb kazuvaa deka vakcinirani so fajzer od lani seuste imaat antitela , znaci nekade 8- meseci. Inaku i onie sti imale kovid lani ova vreme uste imaat antitela ko sto gi citam .
За прележани и јас сум на став дека немаше потреба сега баш особено со оглед на недостаток на вакцините. Не ги обвинувам директно луѓето кои се прележани и сепак се вакцинираа, дел познавам кои минаа стварно лошо и се навистина исплашени дека може да им се повтори, ама тој пресек требаше да си го направи државата. А за бустер дозите, не знаев искрено дека веќе се почнати со комбинации масовно, баш ќе ѕирнам деновиве. Лично не сум многу за идејата веднаш да се аплицираат. Сум примала две бустер дози на вакцини и самата, едната за заушки, едната за морбили, заради слаба ефективност на вакцините кои сме ги примиле како деца во мојата генерација. Ама ги примав значително подоцна во животот и со причина, зошто се покажа дека двата вируси значително се проширија баш во мојата генерација и имаше млади луѓе со потешки симптоми. А вака масовно и толку брзо после првите две дози, не сум сигурна.
Да, у Германија ревакцината АЗ ја мењаат со мрна, под изговор поголема заштита од делта варијанта, комбинација на вектор и мрна со далеку подобри резултати/превенција на поголема вирулентност. (?!) Не знам дали има ваква студија воопшто, пошо не гуглав, а баш би да видам. Пошо ништо не ми е јасно мајке ми. Ја разбирам комбинацијата ако нема веќе АЗ за втора апликација, а секако се потребни две дози за заштита. Ама никако не ја разбирам потребата од миксов, ако се уште има дози од првичната вакцина. Јас мислам е друга игра во прашање и дека го прекинаа договорот за следна испорака, може нема вакцини, ама има Фајзер. Сега и ова со бустерот зошто воопшто, па и да биде избор меѓу Фајзер и Фајзер ако сум се вакцинирала рецимо со АЗ‽