Премногу експонирање и желба за внимание. Мене ми мириса на политички претензии. А на политиката баш и не и e местото во медицината.
Ама не се работи за тоа дали вакцините имаат или немаат пеницилин, се работи за специфичноста на нивниот имунолошки систем. И во Србија гледам пишуваат луѓе дека за разлика на почетокот кога им велеле нема врска која вакцина ќе ја примат, сега на луѓето со претходни анафилактички шокови им препорачуваат Фајзер. И претходно ден два им давале нешто да примат, за да смират евентуален бурен имунолошки одговор. Веројатно имаат некакви искуства.
Сигурно прочитал некои нови студии па сменил став. Дека кај има доктор што шири лични убедувања што не се базирани на години релевантно искуство. Со сите доктори и научници по светот што искочија да искажат свој став и мислење не е ни чудо што сме тука кај што сме. Во право е народот што нема доверба. Што све искочи по медиуми и нормален ќе збудали. Се лицитира со проценти на ефикасност и неефикасност извадени од ракав. Се бројат починати вакцинирани без сериозни анализи и релевантни споредби со невакцинирани. Кој ќе плати најмногу месецот таа вакцина е ефикасна. Кој ќе стане конкуренција му следува хајка од првите. Па соевите се позаразни па поопасни. Па не се поопасни само се позаразни. Па делта уште не поминала излезе ламбда, уште поопасна. Светот во моментот колку што пати од ковид уште повеќе пати од вишок на непроверени информации и закчлучоци изведени од луѓе со несоодветно искуство и знаење. Извини на тебе што ти реплицирам, ова докторот ме тригерираше
Со пандемијава многу работи излегоа на виделина, вклучувајки ја и неписменоста на многу матични лекари. Повеќе ги вреднуваат сопствените убедувања од рекла-казала муабети него нешто шо е напишано во научен труд или објавено од СЗО. Купишта обуки и доедукации имаа, органзирани од професори, за вакцините, за рационално препишување на антибиотици ама џабе... да не одам повеќе оф-топик. Педијатар антиваксер, каков оксиморон.
@orevokrsacka @le.soleil конкретно колегите и колешките со алергија на пеницилин пред неколку месеци се вакцинираа со спутник, тогаш и немаше друг избор. Единствената разлика беше што наместо 15 мин., чекаа 40 мин. Ако нивните матични ги изложиле намерно на ризик, тогаш нема што да кажам. Инаку сите без проблем поминаа.
Намерно изложување на ризик е докторот да те советува да не се вакцинираш зашто ќе те чипираат, ова веројатно е пресметан ризик а можеби и не биле запознаени со упатството целосно. Супер што поминале добро, јас со месеци стрепев дали ќе ме вакцинираат кога ќе дојдам на ред. У пикот април некаде бев спремна и да лажам ако треба, само да ме боцнат
Секако дека никој намерно не ги изложил на ризик, матичните само спроведуваа насоки и препораки од "горе" . Меѓутоа, матичен и специјалист алерголог не е со иста тежина и знаење. Затоа е препорачана консултација со алерголог, за да се анулираат можни тешки алергиски реакции, кои никогаш не се исклучени кај ниедна вакцина или лек. Подобро да се спречи ако е можно, отколку да им се каже да почекаат 40 минути по вакцинирање и со тоа си ги испрале рацете. Тоа на вакцинираниот никако нема да му значи, зошто и онака недајбоже тешка реакција би се случила во првите 10 минути.
Незнаев каде да прашам мислам најсоодветна е темава за да ми дадете инфо , бидејќи една недела по ревакцинација ќе треба да патувам за грција сртификатот нема да ми важи сеуште , а од празни муабети по луѓе ми кажаа ако правиме пцр тест можно е да излезе позитивен , јас убедена сум дека ако има таков случај е поради постоење на вирусот, а не од вакцината ама некако ме разубедуваат дека не сум во право . Дали некој знае нешто поврзано со ова , ние се пазиме толку време и едвај чекав да се вакцинирам ама ако има шанси на пср да покаже нешто барем да знам одма да сменам локација и да не замарам тогаш во 5 до 12 .....
Мајка ми е алергична на пеницилин. Вакцинирана е со Спутник меѓу првите . Тогаш и немаше некаков избор. А и нема никакви докази за поврзаност.
@NarCis@ мајка ми е алегична на пеницилин. Се вакцинираше пред една недела со синовак. Дали пуштаат со мало дете на вакцина? Со мм имаме термин во размак од половина час. Дете немам кој да ми чува
Ние се менувавме, прво јас надвор носев дете по лулашки, па се сменивме. Имаше таму родители со деца кои нема кај да ги остават и ги носеа со нив. Плус не се многу строги со точноста.
a zosto takvi komentari toj doktor nenad lazarov kolku sto razbrav na fb toj odel i vo domasna poseta na zarazeni od covid ,im prakal na lugeto po kargo lekovi na negov trosok i slicno dobro i ne me cudi,kaj nas sekogas e obratno,se velicaat onie doktori koi spieja i se krieja pa i ne znaeme,sto ako vo pravo? ama citajki tuka za indonezija moze i vo pravo e aza fajzer citav i nekoj glaven vo Pula toj izjavil toj spajk protein e mnogu opasen i dosega od fajzer vakcinata ima nad 10 000 mrtvi no ne kazuvaat sto bas i ne e mal broj eve i 13 godino dete umrelo po priem na fajzer vakcina realno neznam sto da mislam i komu da veruvam
Добро проверувате ли информации пред да пишувате овде? Размислувате ли колку од нас се вакцинирани со Фајзер пред да пишувате рекла казала муабети?