Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. boomsleng

boomsleng Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    664
    Добро би било, моја препорака е да бидеш вакцинирана целосно со две дози, вакцина и ревакцина тогаш си целосно, потполно заштитена. Со една доза си делумно заштитена а бидејќи планираш да одиш на одмор ризикот при патување е поголем, најдобро е да си примиш две дози па потоа да одиш на одмор.

Друга работа многу битна со самото примање на вакцината не се создаваат веднаш антитела истиот момент, потребно е да помине одредено време - најчесто месец, кај некој вакцини и повеќе за организмот да создаде потребна количина на антитела за максимална одбрана од евентуална зараза.

Последна измена: 22 јули 2021
    На Cosmic Girl и smooch им се допаѓа ова.
  2. s.w-e.e-t.y

s.w-e.e-t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    432
    Знае ли некој дали можам да се вакцинирам и со која вакцина ако сум алергична на алмацин? И дали пиењето магнезиум Б6 има врска со примањето вакцина? Ги пијам месец дена и ми завршуваат ден пред вакцина...

3. s.w-e.e-t.y

s.w-e.e-t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    432
    Ми поминало времето за редактирање..грешка имам направено наместо магнезиум треба да стои магнезан

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.467
    Допаѓања:
    125.641
    Тоа е магнезиум суплемент. Нема врска со вакцина. Луѓе со тeрапии, цитостатици, бета блокатори, тироксини и што се не примија вакцина.

Последна измена: 22 јули 2021
  5. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.725
    Допаѓања:
    46.407
    За истото и јас се двоумев, и по консултација тука на форумот и луѓе околу мене, решив да си ја примам првата, па по враќање и втората доза.
    А исто така и многу одложување ми се виде, па некако сакам што побрзо да сум целосно вакцинирана. :)

На smooch му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.259
    Допаѓања:
    57.650
    Вака, со либе двајцата прва доза примивме на 03.07, него ревакцина му закажаа на 23ти а мене на 26ти.
    Дали би ми правеле проблем и јас да одам со него на 23ти (утре) за ревакцина? Плус така повеќе ми одговара.

7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.772
    Немаат врска витамините. Пишав и јас се консултирав со докторот и не нема врска. Јас дека хормонски пиев и тоа прашав рече не нема врска.

8. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.391
    Во врска со витамините немај гајле. Пијам и јас редовно суплементи (сосе Мг и Б комплекс) и не прави проблем. Дури се препорачува да си пиеш и после вакцината. Има студии кои велат дека луѓето што си имале здрави навики пред вакцината (здрава храна, спорт/движење и суплементи) и си ги продолжиле истите и после вакцината полесно ја поминуваат и градат подобар имунолошки одговор. За алмацинот прашај доктор најдобро. Секако и докторот на пуктот за вакцинација прашува дали имате алергија на нешто.

9. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.391
    Мајка ми и татко ми се вакцинираа со Синофарм во два различни дена, мајка ми на 31-ви, татко ми на 1-ви. Така им беа закажани термините. Татко ми кога се вакцинирал прва доза и кога видел дека во размак од еден ден од мајка ми му е закажана и ревакцината, прашал веднаш дали може да дојдат заедно за ревакцината во еден ден. Му рекле дека мора да се поминати минимум 21 ден од првата доза. Не може да се ревакцинираш порано. Значи смееше мајка ми да оди со него ден подоцна за ревакцина, а тој не смееше ден порано да се ревакцинира со неа зошто ќе беше прерано за него. Во вашиот случај бидејќи сте во ист ден вакцинирани, и само заради системот ви дале различни денови за ревакцината, можно е да ви дозволат и утре двајцата да се боцнете. Мислам дека вреди да отидете утре двајцата, да прашате. Не губите ништо.

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Сакам да ве прашам нешто се надевам дека сте приметиле некои измени по примањето на вакцинава, после месец или два...
    Јас лично имав низок притисок односно на промена на време многу реагирав пропатено со јаки главоболки, не можев два дена без таблета или да легнам да спијам цел ден. Од кога примив вакцина јас воопшто не осетив никакви реакции, времево тука се смени нагло од 44 степени падна на 32 и не осетив ништо. Дали е возможно? Јас таблетка не сум ставила во уста можеби месец и кусур. :?:

Во меѓувреме се консултирав со мајка ми која си имаше висок притисок и верувале или не таа сега воопшто нема. Скроз и е регулиран, нормален. :o

На flower30, Luminary, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.882
    Дечки читајте, и придобивки има плус освен заштита од Ковид :wasntme:

На flower30, green.eyes, Peperutce1115 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.147
    Допаѓања:
    33.894
    Со која вакцина е мајка ти?

На LejlaD и buba4e89 им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Синофарм.

На LejlaD и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  14. You can do it

You can do it Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Zdravo na site...Imav prasanje posle primeni edna doza na Fajzer vo meguvreme treba da se pravi mal hirushki zafat no so celosna anestezija....Mislite li deka podobro da se odlozi operacijata posto doktorot po sekako kaza (deka ne e hitna operacija )..i da se poceka pa da se zemi i vtora doza vakcina pa posle nekoe vreme da se napravi opracijata?
    Me interesira cisto mislenje.. Thanks

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.467
    Допаѓања:
    125.641
    Ако не е хитна завршете со вакцина, не за друго да не снема после па да останете со 1 доза. Консултирајте се со хирургот.

На You can do it му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Фул вакцинирана утрово.:D
    @buba4e89 и баба ми ист проблем имаше, со две дози од Астра, проблемот исчезна.

Инаку другарка во Германија прима две дози различни, првата АЗ втората Фајзер на 4ти месецов, супер се чувствува. :)

Последна измена: 23 јули 2021
    На buba4e89, Luminary, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  17. bravery

bravery Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, јас сум вакцинирана со прва доза Синовак на 20 години, иако сакав Фајзер но немаше дози во моментот. Дали е можно да се ревакцинирам со Фајзер?

18. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Kaj nas ne! Jas licno ne bi kombinirala, skroz razlicna tehnologija se. Vo svetot kombiniraat fajzer i astra, za so kineskava ne sum procitala

19. ostoun

ostoun Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    193
    Некој што прележал, а примил две дози Фајзер да сподели искуство?

20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Ништо посебно.
    Нормална реакција, слаба болка во рамено и толку.
    Не мерам анти-тела, добив совет од мојот доктор да не се замарам со бројки зашто висината на анти тела не е гаранција за ништо.
    Не сум медицинско лице, го послушав.

На Glowy, Sofi.ja, dunika и 4 други им се допаѓа ова.