Добро би било, моја препорака е да бидеш вакцинирана целосно со две дози, вакцина и ревакцина тогаш си целосно, потполно заштитена. Со една доза си делумно заштитена а бидејќи планираш да одиш на одмор ризикот при патување е поголем, најдобро е да си примиш две дози па потоа да одиш на одмор. Друга работа многу битна со самото примање на вакцината не се создаваат веднаш антитела истиот момент, потребно е да помине одредено време - најчесто месец, кај некој вакцини и повеќе за организмот да создаде потребна количина на антитела за максимална одбрана од евентуална зараза.
Знае ли некој дали можам да се вакцинирам и со која вакцина ако сум алергична на алмацин? И дали пиењето магнезиум Б6 има врска со примањето вакцина? Ги пијам месец дена и ми завршуваат ден пред вакцина...
Тоа е магнезиум суплемент. Нема врска со вакцина. Луѓе со тeрапии, цитостатици, бета блокатори, тироксини и што се не примија вакцина.
За истото и јас се двоумев, и по консултација тука на форумот и луѓе околу мене, решив да си ја примам првата, па по враќање и втората доза. А исто така и многу одложување ми се виде, па некако сакам што побрзо да сум целосно вакцинирана.
Вака, со либе двајцата прва доза примивме на 03.07, него ревакцина му закажаа на 23ти а мене на 26ти. Дали би ми правеле проблем и јас да одам со него на 23ти (утре) за ревакцина? Плус така повеќе ми одговара.
Немаат врска витамините. Пишав и јас се консултирав со докторот и не нема врска. Јас дека хормонски пиев и тоа прашав рече не нема врска.
Во врска со витамините немај гајле. Пијам и јас редовно суплементи (сосе Мг и Б комплекс) и не прави проблем. Дури се препорачува да си пиеш и после вакцината. Има студии кои велат дека луѓето што си имале здрави навики пред вакцината (здрава храна, спорт/движење и суплементи) и си ги продолжиле истите и после вакцината полесно ја поминуваат и градат подобар имунолошки одговор. За алмацинот прашај доктор најдобро. Секако и докторот на пуктот за вакцинација прашува дали имате алергија на нешто.
Мајка ми и татко ми се вакцинираа со Синофарм во два различни дена, мајка ми на 31-ви, татко ми на 1-ви. Така им беа закажани термините. Татко ми кога се вакцинирал прва доза и кога видел дека во размак од еден ден од мајка ми му е закажана и ревакцината, прашал веднаш дали може да дојдат заедно за ревакцината во еден ден. Му рекле дека мора да се поминати минимум 21 ден од првата доза. Не може да се ревакцинираш порано. Значи смееше мајка ми да оди со него ден подоцна за ревакцина, а тој не смееше ден порано да се ревакцинира со неа зошто ќе беше прерано за него. Во вашиот случај бидејќи сте во ист ден вакцинирани, и само заради системот ви дале различни денови за ревакцината, можно е да ви дозволат и утре двајцата да се боцнете. Мислам дека вреди да отидете утре двајцата, да прашате. Не губите ништо.
Сакам да ве прашам нешто се надевам дека сте приметиле некои измени по примањето на вакцинава, после месец или два... Јас лично имав низок притисок односно на промена на време многу реагирав пропатено со јаки главоболки, не можев два дена без таблета или да легнам да спијам цел ден. Од кога примив вакцина јас воопшто не осетив никакви реакции, времево тука се смени нагло од 44 степени падна на 32 и не осетив ништо. Дали е возможно? Јас таблетка не сум ставила во уста можеби месец и кусур. Во меѓувреме се консултирав со мајка ми која си имаше висок притисок и верувале или не таа сега воопшто нема. Скроз и е регулиран, нормален.
Zdravo na site...Imav prasanje posle primeni edna doza na Fajzer vo meguvreme treba da se pravi mal hirushki zafat no so celosna anestezija....Mislite li deka podobro da se odlozi operacijata posto doktorot po sekako kaza (deka ne e hitna operacija )..i da se poceka pa da se zemi i vtora doza vakcina pa posle nekoe vreme da se napravi opracijata? Me interesira cisto mislenje.. Thanks
Ако не е хитна завршете со вакцина, не за друго да не снема после па да останете со 1 доза. Консултирајте се со хирургот.
Фул вакцинирана утрово. @buba4e89 и баба ми ист проблем имаше, со две дози од Астра, проблемот исчезна. Инаку другарка во Германија прима две дози различни, првата АЗ втората Фајзер на 4ти месецов, супер се чувствува.
Здраво, јас сум вакцинирана со прва доза Синовак на 20 години, иако сакав Фајзер но немаше дози во моментот. Дали е можно да се ревакцинирам со Фајзер?
Kaj nas ne! Jas licno ne bi kombinirala, skroz razlicna tehnologija se. Vo svetot kombiniraat fajzer i astra, za so kineskava ne sum procitala
Ништо посебно. Нормална реакција, слаба болка во рамено и толку. Не мерам анти-тела, добив совет од мојот доктор да не се замарам со бројки зашто висината на анти тела не е гаранција за ништо. Не сум медицинско лице, го послушав.