Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.227
    Ама во првата група не се само Бил ГејЦ и терористот како што милуваш да го нарекуваш, туку мноогу научници други, кои знаат што работат.

Еве, со тек на време јас се помалку научници и лекари сретнувам што велат дека вакцина не е потребна. Напротив, најголем дел од нив се сложни дека единствен излез од пандемијата е вакцината, колку и да не негира(ме)ш, сакале ние или не.

На janis, GirlRose, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    @Ahoy тебе ќе те прашам, затоа што гледам дека си еден од поупатените. Иако сме се скаруеле. :D
    Зошто по вакцина и ревакцинација конкретно со Фајзер, кај некој луѓе не дава никакви антитела?

3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.227
    Не сме скарани :D

Вакцините главно даваат клеточен имунитет, а тој е тешко мерлив колку што знам, или воопшто не може да се мери. Не е како хуморалниот, тие IgG и IgM антитела кои ги знаеме и се лесно мерливи, вакцините не предизвикуваат таков тип на имунитет.

На NovusOrdoSeclorum му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.125
    Допаѓања:
    180.841
    Што не носи до муабетот, а прележано, а вакцинирано - исто;)

Кој ви е тој терористот?8-|

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.125
    Допаѓања:
    180.841
    Во Италија до 55, баш сега прочитав.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Значи два пати вакциниран со фајзер, без најдени антитела, сепак му делува вакцината?

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.227
    Да :)

@Biljarkata за по прецизно @An-na нека каже, јас колку што скапирав терористот е некој од врвот на СЗО :D

На green.eyes, NovusOrdoSeclorum и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @Ahoy , во што е подобра вакцината на Новавакс во споредба со Фајзер и Модерна? Зашто ефикасноста е помала, мислам 89,3% прочитав.

9. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    9.242
    Вакцините може даваат и клеточен и хуморален одговор,
    зависно за која вакцина се работи.
    Посебен вид вакцини даваат клеточен одговор, а друг вид вакцини даваат хуморален одговор.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.482
    Допаѓања:
    251.128
    Биљо, значи јас сепак си имам имунитет?8-|

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.125
    Допаѓања:
    180.841
    Вака говореше Ахој во декември.
    Немам друга работа Јуле, памтам што се зборело. Па и резонирам, ние не бевме вакцинирани против заушки, си прележавме ко деца и никому ништо. Ама други времиња беа тоа.
    Да знам дека не е исто, заушки и корона, ама имунитет од вакцина и природен имунитет за корона, не знам зошто би се разликувале. И не, не верувам во чипирање. Сеуште не. Тек деновиве Елон Маск спомна чипирање:^), а него никој не го меша во оваа приказна:?:.
    Башка, сепак он најмногу се збогати во корона ерата. Абе зошто никој не го трачате Елончо? :bandit:

Последна измена: 1 февруари 2021
    На Mantub, LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  12. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    @JuLleE па ако немаш антитела, ваљда немаш имунитет. А со вакцината ваљда имаш имунитет иако немаш антитела видливи.
    Така барем јас го разбрав @Ahoy :D

13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.227
    Да, ефикасноста е 89%, што е одлично. Меѓутоа, таа предизвикува посилен имун одговор, а произведува и антитела ако не се лажам, со што покажува ефикасност и во превенирање на сериозна клиничка слика, но и во намалување на трансмисијата.

https://www.novavax.com/covid-19-co...3rfLRRPeF6Z7BauKvSHGbdoiA6SztTJvUDEDlLr_OwKzE

Има, сепак :D
    И природното ззаболување предизвикува хуморален и клеточен имунитет. И да нема хуморален, антитела, сигурно има клеточен имунитет, затоа што Т- клетките ја памтат заразата и превенираат следна, односно веднаш ја неутрализираат болеста ако евентуално повторно дојде во контакт со личноста. Проблемот е што и таквиот, клеточен имунитет, кај некои луѓе трае само 6 месеци, па по тоа нема никаква заштита.

На green.eyes, Biljarkata и JuLleE им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.227
    Иначе, конечно помина законот за лекови во Собрание, сега мислам дека може да стигнат вакцините на Фајзер, а и другите.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  15. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.566
    За Елончо знам дека има пресадено коса, сака да прави колонија на Марс, со богатство ги надмина Гејц и оној другиот, за вакцини и пандемии не се произнел.
    Арогантен кавгаџија, оштроумен бизнисмен, има нешто мрачно и одбивно во него.
    А за тема вакцини, читнав дека и Куба развива вакцини, во последна фаза на испитување им биле. Кубанците отсекогаш вложувале многу во медицина, беше очекувано од нив. Интересното е што тие ќе им бидат достапни и на туристите кои ќе ја посетуваат оваа карипска земја - кој сака може да си прими таму на лице место. Може на некој ќе му значи инфово. Сонце, плажа, коктелче и вакцинче - ол инклузив! :party:

На Mantub и Biljarkata им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.125
    Допаѓања:
    180.841
    Еве не знам како сум ја пропуштила информацијава за Елончо и Неуралинк, ваљда дека не го можам.

Ова за Куба- интересно звучи. Јес да дури стигнеш до таму ќе фатиш корона по пат, али што да не:drunk:

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.566
    Уфф, батали го, језа ме фаќа од вакви "визионерства".

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.227
    Куба развива 2 сопствени вакцини мислам, Soberana 01 и Soberana 02.
    Во 2021, планираат своето население да го вакцинираат целосно со своите вакцини, а фаза 3 од клиничките тестирања планираат да спроведат во Иран.

https://www.bioworld.com/articles/5...on-second-domestic-vaccine-against-sars-cov-2
    https://en.wikipedia.org/wiki/FINLAY-FR-2

Soberana 02 третата фаза од тестирање ја започнува на 1. март.

https://www.telesurenglish.net/news...hase-III-Trials-on-March-1-20210130-0001.html

На LejlaD и green.eyes им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.227
    Руската вакцина Спутник покажува одлични резултати, треба и мора да ја набават и кај нас.

Денес ги соопштија податоците од третата фаза на тестирање, каде руската вакцина покажува одлични резултати:

• Ефикасност од 91.6%;
    • Ефикасност од 91.8% кај лица постари од 60 години, а слична и кај оние на возраст 18-60г.;
    • Од анализираните случаи, 98% од волонтерите развиле хуморален имунитет, а 100% од нив развиле клеточен имунитет;
    • Антителата кои се регистрирани кај волонтерите се 1.3- 1.5 пати повисоки отколку кај оние со природно прележан Ковид;
    • Нема особени несакани дејства, нема силни алергиски реакции.

Досега е регистрирана во 16 земји, меѓу кои и Србија и Унгарија, а оваа недела со вакцинација со оваа вакцина ќе започне и Република Српска и Унгарија.

Повеќе: https://sputnikvaccine.com/newsroom...ng-covid-19-is-validated-by-internationally-/

Последна измена: 2 февруари 2021
    На cresa-jagoda, redhead, NPN и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.227
    Преку COVAX механизмот, првите дози ќе стигнат во Март. Се работи за вакцината на АстраЗенека, од која за Македонија се предвидени од 103 200 до 175 000 дози, од кои околу 35% се предвидени да стигнат во Март, а останатите дози во текот на годината.

https://sitel.com.mk/kovaks-sistemo...-prvata-isporaka-na-vakcini-vo-zemjava-prvata